Cum să te protejezi ca părinte când copilul are varicelă

Ramona Dinescu
mama copil varicela

Cum să te protejezi ca părinte când copilul are varicela. Varicela la copil poate însemnă un  risc foarte mare de a lua boala pentru părintele care trebuie să-l îngrijească și care nu a avut boala. Protecția ar însemna izolare totală, ceea ce este aproape imposibil pentru un părinte.

Varicela este o infecție comună, o boală a copilăriei, cauzată de virusul zonei zoster, o infecție ce poate fi prevenită prin vaccinare.

Este destul de des întâlnită la copii și, de obicei, la vârste mici are o manifestare blândă, chiar dacă pare foarte inconfortabilă pentru cei mici. Însă, dacă virusul este contactat în adolescență sau la vârsta adultă, boala poate fi extrem de greu de suportat, cu manifestări violente.

Varicela este periculoasă, mai ales în cazul persoanelor cu probleme ale sistemului imunitar precum leucemie sau în cazul celor care iau medicamente ce slăbesc sistemul imunitar.

Cum să te protejezi ca părinte când copilul are varicelă? Cum se manifestă varicela?

Dr. Simona Pecec, medic specialist pediatru, spune că varicela debutează după un episod de febră, dureri și crampe musculare. În mai puțin de două zile, pe pielea copilului apare erupția care, de obicei, provoacă mâncărimi și oferă copilului o senzație de disconfort. Apare pe scalp, pe față și se răspândește repede pe trunchi, pe picioare și pe mâini. Erupția debutează cu puncte rozalii care se transformă rapid în blistere cu lichid. Unii copii fac doar câteva blistere, în timp ce alții numără și 500 de astfel de bubițe. Blisterele se usucă după 4-5 zile, însă, trebuie spus că nu apar toate o dată și în valuri. Foarte mulți copii nu au poftă de mâncare și au dureri de cap în primele zile.

Cum se răspândește varicela

Varicela se răspândește foarte ușor. Deoarece se poate transmite cu minim două zile înainte de erupție, boala se poate răspândi fără ca cineva să știe. De asemenea, se mai poate răspândi dacă cel mic intră în contact cu alte persoane înainte ca blisterele să se fi uscat și să fi căzut și ultima coajă. Ceea ce înseamnă o condamnare aproape sigură pentru părintele care nu a avut varicelă.

Virusul intră în corp prin nas sau gură și se dezvoltă în aproximativ 2-3 săptămâni de la contactul cu persoana infectată.

De obicei, se răspândește prin intermediul aerului și poate supraviețui în aer câteva ore. Te poți infecta dacă ești în aceeași încăpere cu o persoană cu varicelă sau te afli în camera în care cu puțin timp în urmă a fost o persoană cu varicelă.

De asemenea, virusul poate trece de la o persoană la alta prin contact direct, prin atingerea blisterelor, a lichidului sau a crustelor umede de pe piele.

O femeie însărcinată care face varicelă îi poate transmite virusul fătului din uter, iar o mamă cu varicelă îi poate transmite bebelușului varicela după naștere.

Un părinte care nu a avut varicelă și care trebuie să aibă grijă de copilul său bolnav de varicelă nu prea are nici o modalitate reală de protecție. Singura protecție valabilă ar fi vaccinul împotriva varicelei, însă acesta trebuie făcut cu ceva timp înainte ca cel mic să facă boala. Dacă copilul face azi varicelă, degeaba te mai vaccinezi tot azi, deoarece el a fost contagios cu două zile înainte de primele erupții.

În ce situații varicela poate ridica probleme majore?

–          Bebelușii care contactează varicela de la mame înainte de naștere se pot naște cu defecte precum cicatrici, probleme oculare, leziuni ale creierului, sau probleme legate de dezvoltarea incompletă a brațelor și picioarelor.

–          Varicela poate fi o boală extrem de severă, poate chiar fi fatală pentru bebelușii care au mai puțin de o lună de viață, pentru adolescenți și adulți și pentru oricine care are un sistem imunitar slăbit.

–          Copiii cu varicelă pot face pneumonie sau pot suferi o inflamație la nivel cerebral.

–          Blisterele se pot infecta cu bacterii, iar asta poate conduce la cicatrici pe viață.

Poți face varicelă de două ori?

În cele mai multe dintre cazuri, se face varicelă o dată în viață. Se spune că după apariția virusului în organism se formează anticorpi ce oferă imunitate pe viață. Însă, în cazuri rare, o persoană poate face varicelă încă o dată, mai ales dacă atunci când a făcut varicelă prima dată avea o vârstă foarte mică.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa