Despre pericolul alergiilor alimentare ascunse, la Atelierele cu mămici

Raluca Dumitrică
alergii-alimentare-totul-despre-mame

Dr. Gabriela Ion şi ImuPro le-au oferit părinţilor informaţii despre alergiile alimentare ascunse

Alergiile sunt una dintre cele mai răspândite probleme de sănătate ale acestei perioade, ceea ce face ca mulţi dintre oamenii de lângă noi să fie „posesorii” unei alergii. Alergie la polen, la păr de pisică sau la clasicele alune, alergii care ne fac instant rău.

Dar foarte puţini dintre noi ajungem să aflăm de la specialişti informaţii utile despre o serie de alergii mai puţin cunoscute, si anume alergiile alimentare ascunse, care pot fi chiar cauza nevăzută a problemelor de sănătate din familiile noastre.

La ediţia cu numărul 15 a Atelierelor cu mămici de la Connect Hub, eveniment susţinut de ImuPro, am aflat de la dr. Gabriela Ion, medic primar pediatru la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii ”Grigore Alexandrescu” din Bucureşti şi şef de lucrări la UMF “Carol Davila” din capitală, cele mai interesante şi utile lucruri despre alergiile ascunse sau intârziate şi intoleranţele alimentare imunologice care pot fi cauza acelor afecţiuni de durată care pur şi simplu nu se vindecă.

Hipersensibilitatea la alimente duce la alergii

Seara a început cu menţionarea Prof. John Ionescu, Director Ştiinţific şi fondator al clinicii Spezialklinik Neukirchen (Bavaria, Germania), specializată în tratarea celor mai dificile boli alergice, dermatologice şi de mediu, specialist care susţine că “aceste boli sunt tratate în mod clasic cu corticoterapie, antiinflamatoare nesteroide, radiaţii. Toate aceste terapii se adresează, numai simptomelor acestor boli. Cauzele acestor boli sunt: alimentare, infecţii microbiene, încărcări cu Xenobiotice (pesticide, solvenţi, aditivi alimentari sau metale grele)”.

În continuare, dr. Gabriela Ion a precizat că hipersensibilitatea la alimente poate duce la o alergie de tip I (IgE-mediată), la alergie de tip III (IgG-mediată) şi la pseudo-alergie (deficit enzimatic). Tot ea a mai spus că alergia de tip I se declanşează într-un interval de la câteva secunde până la 30 de minute şi se manifestă prin reacţii acute de la erupţii cutanate severe până la şoc anafilactic, iar pseudo-alergia (intoleranţa) se manifestă diferit. Astfel, la intoleranţa la lactoză reacţia apare de la 30 minute până la 2 ore de la ingerarea produsului şi se manifestă prin diaree, boli intestinale, la intoleranţa la fructoză reacţia apare de la 30 minute până la 2 ore şi ca manifestări enumerăm bolile intestinale sau depresia, iar la intoleranţa la histamină reacţia apare de la 30 de minute până la 4 ore şi se manifestă prin boli intestinale, migrene, hipotensiune, transpiraţie. În ultimul caz, cel cu alergia de tip III reacţia apare la 3 ore sau până la 3 zile şi se manifestă prin apariţia bolilor cronice.

Alergiile vin cu manifestări digestive şi extradigestive

Dr. Gabriela Ion a precizat în continuare că producerea de către sistemul imunitar a anticorpilor IgG la proteinele din alimente nu este o reacţie normală, iar alergiile alimentare (Tip III) duc la inflamaţii. Prezentarea a oferit şi explicaţii referitoare la mecanismul apariţiei alergiilor de tip III, specialistul explicând că bariera intestinală este una dintre cele mai importante “porţi” de intrare ale organismului nostru, peste 80% din sistemul imunitar fiind sub barieră intestinală. În condiţii normale, doar alimentele metabolizate corect trec în sânge prin această barieră, iar în condiţii anormale, intestinul devenit “permeabil” permite alimente metabolizate incorect să treacă în sânge. Permeabilitatea crescută (sindrom de intestin permeabil) duce la schimbarea reacţiilor imunitare, din tolerant se ajunge la intolerant şi aşa apare inflamaţia la nivelul tubului digestiv.
Pe lista inflamaţiilor cronice extradigestive se numără carenţa cronică de iod, rinitele cronice, sindromul colonului iritabil, bolile inflamatorii intestinale, obezitatea, migrenele, eczemele/urticaria, cancerul, hpertensiunea, sindromul X metabolic, oboseala cronică, psoriazisul, sindromul de malabsorbţie, depresia, artrita reumatoidă, astmul, hipotiroidismul sau diabetul de tip 2.

Veştile bune vin de la ImuPro

Pentru a fi cu un pas înaintea acestor boli perfide, ImuPro pune la dispoziţie teste ce evidențiază care din cele 271 de „alimente declanșatoare” ar putea fi cauza simptomelor dumneavoastră. De aceea, dr. Gabriela Ion le-a explicat celor prezenţi că prin intermediul acestor teste se pot preveni diverse boli, dar se poate pune şi o mână de ajutor la terapia pentru orice boli inflamatorii cronice articulare sau glandulare, diabet, hipotiroidism, leziuni intestinale, boala Crohn, boala celiacă, colon iritabil, sindromul de malabsorbţie, manifestări cutanate (dermatită atopică, prurit, acnee), migrene, cefalee persistentă, boli psihice, oboseală cronică (CFS), surplus de greutate, obezitate, hipertensiune, boli autoimune, fibromialgie, boli respiratorii, astm, rinite cronice non-infecţioase. Printr-un test simplu, dar extrem de eficient, atât părinţii, cât şi copii vor putea afla exact care sunt acele alergii ascunse sau întârziate pe care le au, fiind, totodată, îndrumaţi astfel către o viaţă mult mai sănătoasă şi mai lipsită de neplăcerile pe care o intoleranţă alimentară le poate aduce.

Dacă bănuiești că ai o alergie ascunsă, află AICI ce pași trebuie să urmezi pentru a afla exact care este alimentul sau care sunt alimentele problemă, pentru a reduce sau a chiar a elimina simptomele supărătoare.

Foto: Bogda Dincă/Fotografii de familie

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa