Dieta optimă împotriva balonării

Raluca Dumitrică
Dieta antibalonare Totul despre mame

Dieta antibalonare Totul despre mameCe schimbări de alimentație trebuie să facem pentru a evita balonarea

Neplăcută şi dătătoare de bătăi de cap şi, mai ales, de stomac, balonarea sau meteorismul este una dintre acele stări care apar pe nepusă masă şi care îţi provoacă un disconfort fizic intern şi extern. Asta pentru că stomacul care se umflă este vizibil şi ţi se pare că toată lumea se holbează la el, în timp ce în interior senzaţia de stomac preaplin şi de presiune se simte acut la nivelul abdomenului, din cauza acumulării de gaze în intestinul subţire. Din fericire, cu puţină atenţie asupra alimentaţiei de zi cu zi, balonarea poate fi prevenită.

Balonarea e în strânsă legătură cu o proastă alimentaţie și o putem evita cu o dietă corectă

De cele mai multe ori, obiceiurile alimentare proaste sunt de vină pentru balonare – mesele mult prea pline sau ingerarea unor alimente de genul lactatelor sau a leguminoasele boabe fiind în mod direct responsabile pentru balonare. Nu sunt excluse episoadele de meteorism când mâncăm prea sărat (sarea reţine apa în organism) sau prea gras (grăsimile încetinesc digestia şi duc la fermentarea alimentelor în stomac). Pe lista cauzelor balonării se mai numără şi fumatul, problemele digestive, precum constipaţia, sau stările de anxietate accentuate.

Balonarea trece de la sine la câteva ore după ce se face digestia, dar neplăcerea de moment pe care o provoacă se poate transforma chiar într-un disconfort major, care ne impiedica să ne bucurăm de activităţile cotidiene.

Cum prevenim balonarea? Iată câteva reguli de dietă:

 1. Ziua trebuie să înceapă cu un mic dejun bogat în fibre

De multe ori persoanele constipate sunt balonate. Ambele probleme, constipaţia şi balonarea, pot fi prevenite printr-un mic dejun bogat în fibre care ajută la o bună digestie, absorb apa şi alte fluide din stomac şi le elimina rapid. Cerealele integrale nu ar trebui să lipsească din lista alimentelor de dimineaţă.

 2. Manâncă legume fierte, nu crude

Există şi destule legumele crude sau aproape crude care te pot balona: varză, sparanghel, broccoli, conopidă, morcovi, dovlecel sau mazăre verde. Conform specialiştilor, însă, dacă aceste legume sunt fierte bine vor fi mai uşor de digerat şi nu vor mai fermenta la fel în intestin, balonându-te. Totodată, evită anumite legume care ştii în mod sigur că te balonează sau alternează-le în alimentaţie fierte bine sau crude, pentru a vedea în ce măsură îţi sunt prielnice.

 3. Condimentele foarte picante ar trebui excluse din alimentaţie

Condimentele picante cum ar fi ardeiul iute sau pudra de chili, piperul negru, dar şi sosurile picante sau chiar oţetul pot să crească nivelul de aciditate în stomac, ceea ce duce la iritarea lui şi chiar la balonare. Pentru condimentarea mâncării pot fi folosite, totuşi, ierburi proaspete sau uscate care nu sunt atât de puternice.

 4. La gunoi cu băuturile acidulate şi guma de mestecat!

Sucurile acidulate şi guma de mestecat fără zahăr conţin substanţe care favorizează balonarea, printre care sorbitol, xylitol şi manitol. Acestea duc la acumularea de gaze în stomac şi cauzează balonare, aşa că cel mai bine este să renunţi să mai bei astfel de sucuri, care sunt din start nesănătoase. Chiar dacă este aparent dificil, cel mai bine este să bei apă sau sucuri naturale făcute în casă. În ceea ce priveşte guma de mestecat, credem că vei renunţa mai repede la ea dacă vei şti că atunci când mesteci gumă des pot să te balonezi pentru că înghiţi mult aer.

 5. Încearcă să nu mănânci prea repede

Dacă mănânci prea repede, iar mâncarea nu este mestecată cum trebuie, înghiţi mult aer şi rişti să te balonezi după masă. Masa trebuie să fie luată în linişte, aşadar, cu menţiunea că ar trebui să dureze aproximativ o jumătate de oră. Pe de altă parte, cu cât mâncarea este mestecata mai mult, cu atât te vei sătura mai repede şi vei mânca şi mai puţin.

 6. Alimentele anti-balonare, un aliat de nădejde

Pe lista alimentelor anti-balonare se numără ceaiul de mentă, ghimbirul, ananasul sau pătrunjelul. Şi apa este un aliment minune care împiedică balonarea, aşa că cei doi litri de apă recomandaţi pe parcursul a 24 h n-ar trebui să-ţi lipsească.

 

Iată o listă cu 10 alimente care nu trebuie să lipsească din dieta unei femei.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa