Dormim impreuna cu bebelusul nostru. Cum facem sa evitam accidentele?

Ai decis ca dormitul impreuna este cea mai buna solutie pentru famila ta? Iata cateva sfaturi pentru a organiza patul familial, astfel incat sa evitam accidentele:

Un bun argument pentru cei care recomanda dormitul impreuna este caracterul natural si instinctiv al acestui comportament. Mamele si puii dorm impreuna de cind lumea. In majoritatea culturilor, contemporane sau mai vechi, copilul este plasat langa mama pentru protectie, caldura , afectiune si toate lucrurile bune care ajuta un copil sa creasca. In cultura europeana si nord-americana dormitul impreuna a fost inlocuit cu practica dormitului separat, in alt pat si chiar in alta camera, abia in secolul al 19-lea, dar iata ca patul familial a redevenit o realitate si in Europa si SUA.

Co-sleeping-ul poate fi o noua moda, dar chiar si cei mai infocati adepti recomanda o serie de masuri de siguranta pentru a evita accidentele:

  1. Nu orice pat este potrivit pentru a deveni pat familial. Se pare ca cea mai sigura varianta pentru dormitul impreuna este o saltea buna asezata direct pe podea. Daca bebelusul doarme la marginea patului, trebuie sa te asiguri ca nu va cadea pe o suprafata dura.
  2. Asigura-te ca nu exista spatii stramte in care copilul poate fi prins, cum ar fi spatiul dintre pat si perete, dintre pat si speteaza patului sau chiar si cel dintre doua saltele ale patului.
  3. Parintii fumatori, cu probleme de obezitate sau consum de alcool sunt in general sfatuiti sa nu practice dormitul impreuna cu copiii.
  4. Este preferabil ca mama sa fie cea care doarme langa copil. Instinctele ei sunt cele mai adaptate pentru a reactiona la orice semn de pericol.
  5. Nu incarca patul cu perne si paturi sau plapumi mari si grele. Daca ai un bebelus de cateva saptamani sau luni, este bine sa le elimini cu totul.
  6. Nu dormi in halate cu cordoane, nu purta bijuterii in timpul somnului, strange-ti parul in coada, elimina orice s-ar putea infasura in jurul copilului sau orice ar putea el inghiti din greseala.
  7. Patul este de preferat canapelei. Canapele ne-extensibile sunt de-a dreptul contraindicate pentru cosleeping caci riscul de a inghesui copilul intre tine si spatarul sau bratele canapelei este destul de ridicat.
  8. Nu lasa niciodata un copil mai mare singur in pat cu un copil de doar cateva luni.
  9. Dormitorul trebuie si el sa fie sigur pentru copil, nu numai patul. La un moment dat, copilul va cobori din pat in timp ce tu dormi si trebuie sa te asiguri ca nu este nimic in camera ce ar putea fi periculos pentru el.

Daca ai bifat aceste criterii legate de accidente, nu imi ramane decat sa te felicit pentru alegere si sa iti doresc “Somn usor”!

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație