Dormitorul familiei sau fiecare in patul lui?

Daca acum cateva decenii patul conjugal era considerat off limits si se putea argumenta ca dormitul impreuna cu parintii este daunator pentru copil, astazi tot mai multe familii aleg sa isi petreaca noptile impreuna, practicand ceea ce se cheama cosleeping. Exista numeroase argumente pro si contra. Dar care este cea mai buna solutie pentru familia ta?

 

Ce inseamna dormitorul familial sau cosleeping?

Dormitul impreuna este o practica foarte raspandita de organizare a vietii de familie, constand in impartirea aceluiasi spatiu de dormit de catre mama, tata, copil sau, de ce nu, copii. O varianta de dormit impreuna (cosleeping) este dormitul impreuna in acelasi pat (cobedding). Cele doua nu sunt sinonime, poti dormi cu copiii in aceiasi camera dar in paturi separate, dar cei mai multi practicanti ai dormitului impreuna sunt de fact adepti ai cobeddingului.

Ceea ce pentru unii poate parea revoltator, pentru altii e cel mai natural lucru cu putinta. Atentie, daca va treziti in miez de noapte cu copilul urland ca vrea in pat la mama si cedati de fiecare data, nu inseamna ca practicati dormitul impreuna. Dormitul impreuna este o practica care necesita o decizie informata si constienta dublata de respectarea unor masuri de siguranta. Numai in felul acesta devine un factor de comfort si coeziune familiala. Altfel, e doar o sursa de frustrare, somn fragmentat si nemultumire pentru toata lumea implicata. Cu alte cuvinte, pentru un somn impreuna eficient cel mai important este ca parintii sa isi doreasca asta si sa fie de acord ca este cea mai buna solutie pentru ei.

 

Argumente pro si contra somnului impreuna

Unul din argumentele care au readus dormitul impreuna in atentia europenilor si nord-americanilor este reducerea riscului de SIDS (sindromul mortii subite la bebelusi). Exista studii statistice (International Child Care Practices Study 1995) care dovedesc ca bebelusii care dorm aproape de parinti sunt mai putin expusi acestui risc. In contrapondere, adversarii dormitului impreuna atrag atentia asupra faptului ca pentru bebelusii de pana in citeva luni exista riscul sufocarii accidentale daca patul si somnul nu sunt corect organizate.

Adeptii dormitului impreuna sunt incantati de efectele benefice ale acestuia asupra relatiei cu copilul. Legatura parinte-copil (bonding) se realizeaza mult mai repede si mai puternic. Problema adormitului copilului e ca si rezolvata, nu mai ai de ce sa il lasi sa urle pana adoarme sau sa te plimbi cu el in brate in acelasi scop. Oponentii cosleepingului numesc aceasta legatura puternica rasfat si considera ca independenta copilului este pusa in pericol. In plus, spun ei, atunci cand va trebui sa doarma departe de casa, copilului care doarme in patul familial ii va fi mult mai greu sa se adapteze fata de un copil care doarme in propriul pat.

Se spune ca dormitul impreuna este mai profund si linistit atat pentru parinti cat si pentru copiii. Copilul doarme bustean, se simte in siguranta, iar daca se trezeste, isi simte parintele aproape si adoarme la loc. Pentru parinte, dormitul impreuna inseamna in mod evident mai putine treziri noaptea, sau doar treziri de scurta durata si fara drumuri in alte camere. Pentru mamele care alapteaza, dormitul impreuna poate insemna somn neintrerupt chiar si cu doua-trei sesiuni de alaptat pe noapte. Pe de alta parte, daca aveti un copil agitat care se trezeste des noaptea, da din picioare, “se plimba” prin pat, incearca sa isi trezeasca fratii si parintii, s-ar putea ca somnul impreuna sa fie mai degraba un cosmar decat un vis frumos.

Relatia intima dintre cei doi parinti este amenintata de instituirea patului familial, spun adversarii acestei metode. Viata sexuala a tinerilor parinti, si asa greu incercata dupa nasterea unui copil, ar putea fi realmente suspendata daca nici patul conjugal nu le mai apartine! Practicantii dormitului impreuna ne reamintesc insa ca sexul nu are nimic de-a face cu somnul iar patul nu este singurul loc unde doi adulti pot fi impreuna. Dimpotriva, un somn sanatos, fara treziri si plansete este un pas important catre reluarea unei vieti intime de calitate, chiar daca ea nu se va mai intampla in dormitor, ci pe canapeua din sufragerie!

Intr-adevar, dormitul impreuna nu este pentru toata lumea. Parintii din ziua de azi au libertatea sa aleaga un model sau altul pentru cresterea copiilor chiar daca presiunile sociale inclina uneori intr-o anumita directie sau alta. Nu ezitati sa luati in considerare dormitul impreuna chiar daca cei din jur va considera cel putin ciudati. La fel cum nu este cazul sa instituiti un pat familial doar pentru ca Brad Pitt si Angelina Jolie au unul pentru noptile lor in familie!

 

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație