Durerile de spate care persistă după naștere – o neplăcere de care putem scăpa

Raluca Dumitrică
Durere spate dupa nastere Totul despre mame
Durerile de spate apar în timpul sarcinii si persistă şi după naştere

Cum scăpăm de durerile de spate care încep în sarcină și nu se mai termină… niciodată

Durerile de spate care apar în timpul sarcinii rămân, din nefericire, active mult timp după naştere. Vestea bună este că putem să reducem intensitatea lor şi, cu ajutorul specialiştilor, chiar să scăpăm de aceste dureri post-partum.

Pe la jumătatea sarcinii cu numărul trei am început să am nişte dureri de spate extrem de puternice, dureri care mă făceau să cer ajutor în momentul în care trebuia să mă întorc de pe o parte pe alta în pat sau să mă ridic de pe scaun. Deoarece am pus durerile pe seama sarcinii, nu m-am îngrijorat prea mult şi n-am făcut nimic ca să remediez situaţia. Trist a fost că aceste dureri au persistat după naştere, s-au localizat în regiunea lombară şi nu au trecut nici acum, la aproape doi ani şi jumătate de la venirea pe lume a mezinei.

Durerile de spate postpartum nu sunt o noutate

Aproape jumătate din femeile care au născut au acuzat dureri de spate în primele luni de la naştere. Principala cauză a acestor dureri sâcâitoare este cantitatea mărită de hormoni secretaţi de organism în timpul sarcinii şi care rămân activi şi după cele 9 luni de graviditate. Estrogenul, de exemplu, ajută la relaxarea articulaţiilor pelvisului şi a ligamentelor, dar ajută şi la pregătirea cervixului pentru dilataţia din timpul naşterii. Progesteronul, la rândul lui, determina înmuierea cartilajelor, înmuiere care dă dureri în zona şoldului sau dureri ale oaselor bazinului. Pe lângă estrogen şi progesteron, un rol important în sarcină îl are şi relaxina, hormon care, aşa cum îi spune şi numele, relaxează ligamentele şi articulaţiile din pelvis, ca bebeluşul să poată trece mai uşor prin canalul de naştere. Deoarece nivelul de relaxină rămâne ridicat în primele 3-4 luni de la naştere, şi ligamentele rămân la fel de destinse, ceea ce face ca partea de jos a spatelui să fie mai vulnerabilă.

Travaliul dificil, cezariana şi poziţia greşită de alăptat pot favoriza durerile de spate

O parte din mame poate să aibă dureri de spate şi după un număr mare de sarcini sau dacă între sarcini este o distanţă mică, dar şi din pricina unei naşteri traumatizante. În timpul naşterii, corpul îşi activează muşchii pelvieni care nu sunt folosiţi în activităţile zilnice, iar, dacă perioada de travaliu este una de lungă durată, aceşti muşchi obosesc şi se contractă, provocând durere. În cazul unei naşteri prin cezariană, muşchii abdominali devini mai sensibili în urma operaţiei, iar bine de ştiut este că, pentru a avea o coloană vertebrală puternică, trebuie să existe un echilibru între puterea muşchilor abdominali şi cei spinali. Dacă acest echilibru este întrerupt, atunci va apărea durerea şi încordarea muşchilor din zona de jos a spatelui.

Durerile de spate apar chiar din cauza unei poziţii defectuoase de alăptat, care solicită în mod greşit zona spatelui. Remedierea posturii greşite este soluţia pentru a îndepărta durerile de spate şi pentru a continua cu brio alăptatul.
Deşi multe voci afirmă că şi anestezia epidurală este responsabilă pentru durerile de spate post-partum, studiile recente au demonstrat că nu există nicio legătură directă între introducerea anesteziei de-a lungul coloanei şi durerile post-partum.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa