Femeile cu mai mulţi copii au şanse să trăiască mai mult

Raluca Dumitrică
mai-multi-copii-totul-despre-mame

Viaţa lungă, un avantaj al mamelor care dau naştere la mai mulţi copii

A pierit vremea în care se spunea despre o altă femeie, cu uşoară invidie, ce-i drept, „normal că a dus o viaţă lungă şi liniştită, că a avut doar un singur copil!” Cele mai noi studii de specialitate par să schimbe această percepţie şi vin cu informaţii proaspete despre longevitatea feminină!

Un studiu recent efectuat de un grup de cercetători canadieni de la prestigioase instituţii de învăţământ şi de cercetare din provincia British Columbia a relevat că femeile care au mai mulţi copii au toate şansele să aibă o viaţă mai lungă. Studiul a fost întreprins pe un grup de mame dintr-o zonă rurală din Guatemala, din cultura maya kaqchikel, în care femeile obişnuiesc să se căsătorească în interiorul comunităţii, iar stilul lor de viaţă este similar. Ele au fost urmărite timp de 13 ani, iar în urma observaţiilor atent făcute, a mostrelor de salivă prelevate şi a măsurătorilor telomerilor, segmente de ADN care se află la capetele cromozomilor şi care au rolul de a-i proteja pe aceştia împotriva deteriorării, a ieşit în evidenţă faptul că femeile care au avut mai mulţi copii aveau şi telomeri (segmente de ADN situate la extremitatea cromozomilor, al căror rol este acela de a proteja cromozomii împotriva degradării) mai lungi faţă de femeile care au avut mai puţini copii.

Mai mulţi copii, mai puţină îmbătrânire celulară

„Aceste rezultate ne arată faptul că, cel puţin în privinţa eşantionului studiat, a avea mai mulţi copii funcţionează ca un factor de protecţie şi încetineşte viteza cu care se scurtează telomerii”, se arată în studiul cu pricina. „Existenţa mai multor copii poate să ducă la un sprijin mai mare din partea restului familiei şi a rudelor, ceea ce, la rândul său, reprezintă pentru mamă o creştere a energiei sale metabolice ce poate fi, astfel, alocată păstrării ţesuturilor, încetinind în acest mod procesul îmbătrânirii celulare”, mai susţin autorii studiului publicat la începutul acestui an în PLOS ONE, prima publicaţie pluridisciplinară din lume în care se regăsesc studii minuţios întreprinse, prezentate în premieră şi care au la bază standarde etice ridicate.

Telomerii, Mafalda din propriul corp

Despre telomeri se spune că sunt un indice al identificării vârstei biologice, dar şi că au rolul de a estima speranţa de viaţă a oamenilor. Deşi funcţia lor este de a proteja ADN-ul pe măsură ce celulele se divid în mod repetitiv, trecerea timpului face ca telomerii să se scurteze şi să ajungă atât de mici, încât celulele nu se mai divid şi apare moartea celulară. Cercetătorii au mai descoperit că cei care au mai mulţi telomeri scurţi au şanse mai mari de a face cancer, boli cardiovasculare sau chiar de a muri cu mult înainte de vreme.

Pentru că această lungime a telomerilor este atât moştenită, cât şi influenţată de factorii de mediu şi de modul de viaţă, specialiştii au ajuns la concluzia că stă în puterea noastră să nu se scurteze. Sportul practicat cu regularitate, alimentaţia sănătoasă şi plină de surse de beta-caroten, vitaminele D, C, E, vitamine B, antioxidanţi, zinc, magneziu, grăsimi esenţiale omega-3, dar şi, iată, un număr mai mare de copii, pot face că aceşti telomeri să fie lungi şi să îi ofere posesorului lor o viaţă îndelungată şi o bătrâneţe liniştită.

Citeşte şi:
De ce e bine să fie (cel puţin) doi la părinţi
De ce n-o să am o bătrâneţe liniştită
Cum să previi certurile dintre fraţi
6 soluţii pentru a împăca temele şcolarului cu joaca fratelui mai mic

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa