Gripa în sezonul 2018-2019. Circulă patru virusuri gripale, inclusiv gripa pandemică

Theodora Fintescu, redactor
copil racit pat

Sezonul de gripă 2018-2019 se apropie, iar pentru a evita îmbolnăvirea există câteva măsuri pe care trebuie să le aveți în vedere, atât pentru perioada de dinainte de începerea sezonului gripal, cât și în timpul acestuia. 

Copiii, vârstnicii și gravidele sunt considerate de Organizația Mondială a Sănătății persoane cu risc ridicat de îmbolnăvire, alături de personalul medical, bolnavi cronic și persoane instituționalizate. În ceea ce îi privește pe copii, cei mai expuși riscului de a face infecții gripale cu evoluții severe sunt cei cu boli cardiovasculare, bronhopulmoare, diabet, cei cu deficit imunitar, infecții cu HIV, astm bronșic, afecţiuni renale sau cei cu boli de sânge grave. De asemenea, sunt vulnerabili copiii care fac tratamente cu cortizon sau aspirină pe termen lung.

Femeile însărcinate care fac gripă au riscuri mai mari ca fătul să fie afectat și ca travaliul să se declanşeze prematur, iar copilul să se nască prea repede. Boala poate fi periculoasă în sarcină pentru că, în această perioadă sistemul imunitar e mai slăbit, iar riscul de pneumonie este astfel mai mare.

Gripa în sezonul 2018-2019. Simptomele gripei sunt:

  • Febră mare, care debutează brusc (peste 38,5-40 de grade C)
  • Tuse
  • Nas care curge
  • Dureri musculare
  • Greață
  • Vomă
  • Diaree

Citiți mai multe despre difrențele dintre gripă și răceală AICI

Vaccinarea antigripală 2018-2019

Principala măsură care se poate lua pentru a preveni îmbolnăvirea este vaccinarea cu vaccin antigripal, care se poate face începând cu vârsta de 6 luni. Teoretic, vaccinarea s-ar putea face gratuit, prin medicii de familie, însă aceștia nu au primit încă dozele de vaccin necesare. Ele au fost achiziționate de Ministerul Sănătății, însă distribuirea se face anevoios.

Sandra Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie București- Ilfov, spune că, deocamdată, s-au distribuit doar câteva doze de vaccin, în special către unitățile de urgență, și recomandă celor care vor să se vaccineze să achiziționeze vaccinul din farmacii pentru a intra în sezonul gripal protejați. Efectul vaccinului începe la aproximativ 14 zile de la vaccinare. Măsura este necesară în special pentru copiii care nu au mai fost vaccinați niciodată antigripal. Aceștia trebuie să facă două doze de vaccin, cu distanță minimă de o lună între ele, așa că vaccinarea trebuie să înceapă cât mai repede.

Gripa în sezonul 2018-2019. Ce este de făcut pentru copiii sub 6 luni

”Atenție, vaccinul trivalent este potrivit pentru copii, iar dintre tetravalente, doar Vaxigrip Tetra are indicație la copilul peste șase luni. Influvac Tetra se administrează doar persoanelor peste 18 ani”, precizează Sandra Alexiu. ”Pentru protejarea copiilor sub șase luni, care nu se pot vaccina, se recomandă vaccinarea tuturor persoanelor care vin în contact cu ei: familie, bona etc”, mai spune medicul.

În afara vaccinării, o altă metodă de prevenire a îmbolnăvirii este evitarea locurilor aglomerate și a spațiilor închise, precum și spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun.

Ce conțin vaccinurile antigripale 2018-2019

Pe piața din România, există vaccinuri gripale tetravalente și trivalente, cu administrare intramusculară, și care conţin virus inactivat. În fiecare an, Organizaţia Mondială a Sănătăţii stabileşte recomandările privind tulpinile gripale care se folosesc în compozitia vaccinurilor, în funcție de virusurile care urmează să circule. Pentru al doilea sezon consecutiv, vaccinul gripal cu patru tulpini (tetravalent) este disponibil în România. Este un vaccin ce oferă protecţie extinsă, aducând o componentă suplimentară de protecţie, o a doua tulpină de virus B inclusă în compoziţie.

Pentru sezonul gripal 2018-2019, vaccinul gripal tetravalent cu virus inactivat are următoarea compoziţie:

  • A/Michigan/45/2015 (H1N1)pdm09-like virus;
  • A/Singapore/INFIMH-16-0019/2016 (H3N2) – like virus;
  • B/Colorado/06/2017 – like (din linia B/Victoria/2/87)
  • şi B/Phuket/3073/2013.

Sezonul gripal anterior, 2017-2018, a fost unul sever, cu număr mare de îmbolnăviri și decese. Conform datelor oficiale furnizate de către Centrul Naţional de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, din octombrie 2017 și până la data de 22.05.2018 au fost confirmate în laborator 1750 cazuri de gripa:

  • 416 cazuri tip A, subtip H1
  • 65 cazuri tip A, subtip H3
  • 122 cazuri tip A, nesubtipat
  • 1144 cazuri tip B 3 cazuri coinfectie AH1 + B

În sezonul 2017-2018 au fost înregistrate 129 de decese confirmate cu virus gripal.

Vaccinarea antigripală 2018-2019 a persoanelor alergice la ou

Vaccinul antigripal, fiind produs prin cultivare pe ouă de găină embrionate, a fost mult timp cu contraindicație relativă și avea indicația unor teste prealabile la cei alergici la ou. Lucrurile s-au schimbat însă în urma studiilor făcute, iar acum se recomandă vaccinarea chiar și celor cu alergie la ou. În situația în care există istoric de șoc anafilactic sau de reacție alergică puternică, vaccinarea se face în unități unde există posibilitatea de administrare de tratament rapid în caz de reacție alergică puternică.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa