Kate Winslet recunoaşte că suferă de incontinenţă urinară

Raluca Dumitrică
incontinenta-urinara-totul-despre-mame

Kate Winslet se alătură mamelor din lumea întreagă afectate de incontinenţă urinară

Despre Kate Winslet ştim că este o mamă care nu se sfieşte să spună lucrurilor pe lume. Dacă prima dată nu v-a convins, iată că acum revine şi mai sinceră ca înainte şi ridică o problema incontinenței urinare, problemă care le poate afecta pe femeile care au avut o sarcină (dar nu numai).

Prezentă la celebra emisiunea de televiziune britanică Graham Norton Show, actriţa Kate Winslet a mărturisit nonşalant într-un moment ca oricare altul că suferă de incontinenţă urinară. Pentru că toţi colegii de platou au părut realmente surprinşi de afirmaţia ei, starul a dat şi alte detalii despre delicata problemă şi a spus că, atunci când strănută sau când sare pe trambulină, se poate trezi cu accidente. Iar când poartă fustă, lucrurile sunt şi mai grave şi stânjenitoare. Cu umor şi degajare, vedeta a mai declarat că unul sau două strănuturi sunt în regulă, dar de de la al treilea în sus lucrurile se schimbă dramatic.

Tot Kate a mai spus că după ce ai câţiva copii te cam aştepţi la aşa ceva, dându-i ocazia colegei de platou, actriţa Julie Walters, să aibă propriul moment de sinceritate şi să anunţe că e în aceeaşi tabără cu Kate.

Incontinenţa urinară, o problema deloc rară

Cunoscută şi ca pierderea controlului asupra vezicii urinare sau eliminarea involuntară de urină, incontinența urinară este o problema deloc insignifiantă, care afectează milioane de femei din întreaga lume. Aceasta se poate accentua în timpul sarcinii şi după venirea copilaşului pe lume, dar poate afecta şi femei care nu au fost niciodată însărcinate, pe măsură ce înaintează în vârstă. Primele semnale sunt date de pierderea unor picături mici de urină în momentul în care râdem, strănutăm, sughiţăm sau tuşim, acestea fiind urmate de alte accidente, mai mari chiar, în momentul în care ridicăm brusc un obiect greu, ne luăm copilul în braţe, sărim sau facem sport. Acest tip de incontinenţă poartă numele de incontinenţă urinară de efort, iar ei i se adaugă incontinența urinară provocată de necesitatea urgentă de a urina, chiar dacă în vezică este o cantitate foarte mică de lichid. Mai există un al treilea tip de incontinență urinară, cea combinată, în care cele două tipuri de mai sus se regăsesc la aceeaşi femeie.

De vină pentru aceste stări neplăcute care apar în momentul activităţilor ce sporesc presiunea abdominală sunt muşchii care susţin vezica urinară şi care îşi pierd fermitatea. Musculatura pelviană poate fi slăbită de una sau mai multe sarcini, de acumularea de kilograme, dar şi de hormonii care vin la pachet cu premenopauza şi menopauza. Înaintarea în vârstă, problemele majore de sănătate, constipaţia, abuzul de medicamente, nervii afectaţi sau cistitele cronice şi dese pot contribui cu toate la incontinenţă urinară.

Prevenire şi tratament

Pentru a preveni aceste probleme date de incontinenţa urinară, un prim pas sunt exerciţiile Kegel, cu rol de întărire a musculaturii pelvisului. Ulterior, în funcţie de gravitatea problemei, o vizită la medicul ginecolog sau la medicul urolog va fi soluţia cea mai bună pentru diagnosticarea tipului de incontinenţă urinară şi urmarea unui tratament corespunzător. Specialistul va poate recomanda un test de stres/test de continență pentru vezica urinară, o analiză a urinei, teste urodinamice sau chiar o ecografie, toate cu scopul de a vă oferi un diagnostic exact şi soluţii pentru eliminarea acestei probleme neplăcute. Pe lista acelor paşi care se pot face în acest sens se numără schimbarea stilului de viaţă, renunţarea la fumat şi adoptarea unei alimentaţii sănătoase, tratamente medicamentoase, aceleaşi exerciţii Kegel, introducerea în organism a unor dispozitive medicale şi chiar intervenţii chirurgicale. În funcţie de gravitatea problemei, medicul va recomandă tratamentul cel mai potrivit fiecărui caz în parte, iar incontinenţa urinară poate deveni încet o amintire.

Foto: zimbio.com

Citește și:
Probleme stânjenitoare în timpul sarcinii
Infecţiile urinare în sarcină
Ce ne facem cu perineul?

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa