Mic ghid de hidratare: să ne împrietenim cu apa!

Raluca Dumitrică
ghid de hidratare

Când auzi de cei doi litri de apă pe care trebuie să-i bei zilnic, te cuprinde brusc întristarea şi îţi vine să te dai bătută înainte de a a începe să numeri mililitri consumaţi? Nu ești singura! Am pregătit pentru tine un ghid de hidratare ca să îți fie mai ușor. 

Chair dacă pentru unele dintre noi nu este nicio problemă să bea 2 litri de apă pe zi, printre noi sunt, însă, şi unele persoane care, oricât s-ar strădui, nu pot bea mai mult de două pahare de apă pe zi.

Incoloră, inodoră şi inspidă, dar extrem de bună pentru sănătatea organismului

Apa nu se poate lăuda cu vreun gust sau cu vreo culoare atrăgtoare, dar este extrem de importantă pentru sănătatea organismului. Cu ajutorul ei, toxinele şi reziduurile din corp sunt eliminate, digestia este net favorizată, iar pielea îşi păstrează aspectul tânăr. Tot apa previne deshidratarea şi grăbeşte pierderea kilogramelor, fiind implicată în toate procesele metabolice ale corpului.

Ghid de hidratare. Câtă apă trebuie să bem într-o zi?

Doi litri pare să fie recomandarea de pe buzele tuturor medicilor când vine vorba despre consumul nostru zilnic de apă, dar tot medicii afirmă că ar trebui să bem apa în funcţie de o serie de criterii: nivelul de activitate fizică, climatul în care trăim (umed sau uscat), problemele de sănătate. Ingeniosul site waterintakecalculator.com te ajută să îţi calculezi necesarul zilnic de apă, completând detalii precum vârsta, nivelul zilnic de activitate fizică şi mediul în care trăieşti. Dacă vei vedea că ţi se recomandă să consumi chiar mai mult de doi litri de apă pe zi în urma acestui exerciţiu, nu dispera; poţi să bei apa de care ai tu nevoie, dacă ştii cum să transformi apa într-un bun prieten. Iată cum poţi face asta:

Ghid de hidratare. Trucuri prin care poţi bea mai multă apă pentru o hidratare optimă

1. Adaugă în apă castravete, lămâie sau portocală

O felie de castravete o să-i dea apei un gust răcoritor, mai ales dacă apa stă puţin la frigider înainte de a o bea. În ceea ce priveşte citricele, o felie de lămâie sau de portocală îi vor schimba apei complet gustul. Apa gustoasă te îmbie s-o bei, lucru adevărat şi dacă pui în ea legume sau fructe congelate, în loc de cuburi de gheaţă.

2. E distractiv să bei apă cu paiul!

Un pai te poate ajuta să bei apă mai multă, fără să-ţi dai seama. Volumul de apă băut poate fi crescut dacă bei apă cu un pai timp de cinci secunde. Va fi distractiv şi motivant, totodată, să bei apă dintr-un pahar transparent colorat cu un pai încorporat pe care să-l ai mereu la vedere pe birou. Pe măsură ce bei apă reumple paharul sau, ca să contabilizezi şi mai bine cantitatea, păstrează la îndemână o sticlă de apă de doi litri şi toarnă-ţi mereu din ea.

3. Să bei apă la prima oră poate fi un ritual

Poate că eşti somnoroasă dimineaţa, dar cea mai bună metodă de a începe să bei apă este chiar dimineaţa. Cum faci asta? Simplu: umple-ţi două pahare cu apă şi bea-le înainte de a mânca sau bea cafeaua. Fără să-ţi dai seama vei ajunge să bei apă destul de multă în acest fel şi chiar să te împrieteneşti cu miraculoasa apă. Poţi să-i dai apei un plus de valoare dacă o încălzeşti puţin şi îi adaugi puţină lămâie.

4. Nu uita să bei apă!

Când ai foarte multe treburi casnice sau la birou, uiţi să bei apă. Încearcă să-ţi setezi o alarmă pe telefon care să-ţi aducă aminte să faci asta, alarmă pe care o poţi pune să sune periodic, pe parcursul zilei. Astfel, vei ajunge să bei nu numai apa propusă, ba chiar şi mai multă, ceea ce va fi un succes.

5. Ţine o sticluţa de apă la îndemână

O sticlă de apă sau un bax cu sticle de apă de jumătate de litru trebuie să fie mereu la îndemână. Fie că le ţii pe birou sau în maşină, fie că le ţii pe un raft din bibliotecă sau pe masă din bucătărie, sticluţele cu apă trebuie să fie mereu lângă tine. Nu uită să pui o sticlă şi în geantă, ca să ai mereu la dispoziţie o sursă de apă.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa