Părinte depresiv? Cum îți poți face viața mai ușoara?

Părinte depresiv

Un părinte depresiv este un stres pentru întreaga familie. Depresia este o afecțiune pe cât de comună, pe atât de serioasă. Numai în SUA afectează 10% din populație, la un moment dat în viața lor, potrivit popsugar.com. Ce este mai grav, e faptul că dintre aceștia 80% nu primesc tratament adecvat.

Despresia nu înseamnă că persoana suferindă este tristă. Nu e numai atât. Sunt o mulțime de alte simptome psihice și mentale care afectează calitatea vieții, atât pentru el, cât și pentru bolnav. De obicei adulții sunt cei care se confruntă cu despresia, iar atunci când cei afectați sunt părinți situația este cu adevărat complicată.

Deși este foarte răspândită, depresia este una dintre bolile cel mai puțin înțelese. Marea majoritate o asociază cu o stare de tristețe. Numai că este mult mai mult și toată familia este afectată. JAMA Psychiatry a publicat rezultatele unui studiu care arată că în familiile în care părinții sunt depresivi, copiii au și ei o serie de probleme, cele mai mult ținând de performanțele școlare. Nu a contat dacă mama sau tata sufereau de depresie. Alte implicații țin de sănătatea psihică a copiilor, probleme de comportament, handicapuri funcționale, anxietate și depresie.

Ce-ar vrea părinții depresivi să știe ceilalți? În primul rând că ei nu sunt iresponsabili, apoi că depresia și anxietatea nu sunt semne de slăbiciune, că nu sunt egoiști, că au zile bune și zile rele. Depresia și statutul de părinte nu se exclud una pe alta, chiar dacă ultima implică un echilibru perfect între job și familie. De asemenea, este nevoie de timp, resurse și tărie emoțională și psihică. Toate acestea sunt greu de atins mai ales că un părinte depresiv are insomnii, uneori energia este la cote minime, nu se poate concentra suficient, este iritat și are stări de spirit foarte schimbătoare. Uneori are impresia că nu valorează nimic și simte că nimeni și nimic nu este de ajutor.

Rutina și suportul familiei și al prietenilor sunt esențiale, însă există multe căi de a-i ajuta pe părinții care se confruntă cu depresia.

6 sfaturi pentru un părinte depresiv

Dacă ești un părinte care suferă de depresie, avem câteva sfaturi pentru tine, pentru a-ți face mai ușoară viața.

Este OK să fii ”destul de bine”

Urmărirea permanentăa perfecțiunii poate fi obositoare și compleșitoare. Nimeni nu este perfect, așa că trebuie să îți repeți mereu în minte că faci tot ceea ce poți tu mai bun. Ar fi bine ca și cei din jur să vă spună asta.

Caută sprijin

Depresia te poate face să te simți mereu singur, deși nu ești. Nu trebuie să faci față tuturor situațiilor de unul singur. Cere sprijin de la familie, de la prieteni și de la alți părinți care trec prin aceleași stări.

Depresia nu te definește

Majoritatea oamenilor tind să se identifice cu boala pe care o au, dar nu trebuie să faci acest lucru. Depresia este o afecțiune, iar tu nu ești depresie!

Ia o pauză!

Nu te învinovăți pentru starea pe care o ai pentru că nu este vina ta. Este OK ca din când în când să mai iei câte o pauză, să te relaxezi și să ai grijă de tine. Dacă este necesar, roagă pe cineva să aibă grijă de copii, mai ales în zilele în care te simți copleșit.

Fă-ți timp pentru tine

Un părinte depresiv tinde să se simtă vinovați atunci când fac ceva doar pentru ei, dar uită că toți avem nevoie de asta. Citește o carte, scrie, orice te face fericit! Starea de spirit se va îmbunătăți, iar copiii vor aprecia.

Conștientizează-ți nevoile

Depresia este acolo, dar sunt zile mai bune și zile mai proaste. Unele situații par să-ți înrăutățească starea. Cel mai bine ar fi să ții un jurnal în care să notezi toate aceste momente. Te va ajuta să gestionezi mai bine stările prin care treci.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație