Cum protejăm copiii de căpuşe? Spray-uri chimice sau alternative naturale

Andreea Popa

Repelente chimice & alternative naturale împotriva căpușelor

Căpuşele nu sunt doar coşmarul familiilor îndrăgostite de drumeţii. E adevărat că la munte, pe pajişti, prin pădure, în iarba înaltă şi în zonele cu umiditate crescută, şansele să se lipească una de tine sunt mai mari. Dar căpuşe pot exista şi în parcuri sau în propria grădină.

Căpuşele fac parte din categoria arahnidelor, la fel ca şi păianjenii. Ţine minte acest lucru, deoarece este foarte important atunci când alegi produsul repelent. Dar vorbim puţin mai încolo despre asta. Revenind deci, căpuşele pot transmite mai multe boli, dar cea care generează cea mai mare îngrijorare este borelioza, adică boala Lyme. Sau boala cu 1.000 de feţe, cum mai este numită, din cauza simptomelor atipice, lucru ce întârzie de obicei diagnosticul. Lyme este o boală infecţioasă care poate afecta în timp atât organele interne, cât şi muşchii, pielea, articulaţiile, sistemul nervos etc.

Ceea ce este important de ştiut este că nu toate căpuşele sunt purtătoare ale bacteriei răspunzătoare cu boala Lyme, ci doar un procent relativ redus, de circa 10-20%. Deci muşcătura de căpuşă nu este sinonimă cu infectarea cu borelioză. Cu toate acestea, este important să faci tot posibilul pentru a preveni un astfel de eveniment neplăcut.

Tipuri de produse anticăpuşe

Cea mai eficientă metodă pentru a preveni muşcăturile de căpuşe este evitarea zonelor cu iarbă mai înaltă, spun unii. Dar cu un copil, e imposibil să eviţi parcurile timp de 5-6 luni pe an sau să nu ieși deloc în natură.

Rămân deci în discuţie doar produsele repelente. Acestea ce pot fi, în principiu, de două feluri: pe bază de substanţe chimice sau pe bază de uleiuri esenţiale.

Indiferent însă dacă au componente chimice sau naturale, fii mereu atentă ce scrie pe etichetă şi nu uita: căpuşele NU sunt insecte. Deci dacă pe produs nu scrie în mod expres că este (şi) împotriva căpuşelor, ci doar a insectelor, nu-l cumpăra.

Şi încă un sfat. Citeşte şi eticheta în engleză. Au existat în anii trecuţi cazuri de importatori care, din prea mult entuziasm probabil, au adăugat pe eticheta în limba română şi cuvântul “căpuşe”, deşi producătorul nu menţiona pe ambalaj nimic despre aşa ceva.

Substanţa activă: DEET

Repelentele chimice pot fi pe bază de DEET, picaridin sau permetrin.

Produsele ce conţin DEET (N,N-diethyl-3-methylbenzamide sau dietil-toluamidă) sunt foarte eficiente în a ţine căpuşele la distanţă. Produsele pot avea concentraţii diferite de DEET, de la 10% până la peste 30%, iar efectul lor variază în funcţie de acest lucru. Astfel, repelentele ce conţin 10% DEET oferă protecţie împotriva căpuşelor în jur de 2 ore, în timp ce produsele ce conţin 24% DEET oferă protecţie pentru circa 5 ore. Studiile au arătat însă că repelentele cu o concentraţie de DEET de peste 30% nu oferă nici protecţie suplimentară şi nici nu au efect pentru un timp mai îndelungat. Deci nu are sens să-ţi expui familia unei cantităţi mai mari de DEET decât e necesar.

Potrivit datelor CDC (Centrul pentru prevenţia şi controlul maladiilor din SUA), DEET nu este o substanţă cancerigenă, iar atât timp cât produsul este folosit potrivit indicaţiilor de pe ambalaj, nu cauzează probleme de sănătate. Totuşi, DEET se absoarbe prin piele şi de aceea o expunere prea mare poate duce în cazuri extreme inclusiv la reacții toxice. De aceea, aplicarea DEET ar trebui limitată în timp și suprafață la strictul necesar.

Potrivit Academiei Americane de Pediatrie, produsele care conţin sub 30% concentraţie de DEET pot fi folosite şi pentru copiii mai mari de 2 ani.

Substanţa activă: picaridin

Picaridin (sau icaridin) este o altă substanţă pe baza căreia sunt produse unele repelente pentru căpuşe. Mai nouă decât DEET, dar la fel de eficientă, aceasta are avantajul că nu miroase, nu lasă pielea uleioasă şi poate fi aplicat fără probleme pe orice fel de material, spre deosebire de DEET. Efectul de protecţie al produselor ce conţin picaridin este de circa 3-8 ore, în funcţie de concentraţie. Deşi picaridinul este considerat o substanţă sigură, nu există totuşi studii care să ateste siguranţa sa în utilizarea de lungă durată.

Substanţa activă: permetrin

Cele mai eficiente repelente sunt cele pe bază de permetrin. Acestea de fapt nu ţin căpuşele la distanţă, ci le omoară rapid la contact, în circa 30 de secunde. Totuşi, permetrinul nu trebuie aplicat direct pe piele, ci doar pe haine sau pe echipamentul de drumeţie (cort, saci de dormit, pătură etc). Efectul este de lungă durată, rezistând inclusiv la mai multe spălări. Există şi o companie care vinde haine tratate cu permetrin, Insect Shield pe numele ei, dar pe internet se găsesc şi tutoriale despre cum să-ţi faci singur acasă “haine anti-căpuşe”. Diferenţa este că hainele tratate acasă cu permetrin îşi păstrează proprietăţile doar pentru circa 4-5 spălări, pe când cele tratate profesional pot fi spălate chiar şi de 70 de ori.

Alternative naturale care ne ajută să ne protejăm de căpușe

Deşi toate substanţele de mai sus sunt aprobate pentru uzul uman, ele rămân tot substanţe chimice. Deci e normal să fii reticentă în a le aplica pe pielea copilului, mai ales dacă este vorba despre un bebeluş. De aceea, e bine că există şi repelente pe bază de componente naturale, respectiv uleiuri esenţiale. CDC susţine că, de regulă, acestea sunt la fel de eficiente ca şi produsele care conţin 10% DEET. Deci efectul lor este mai scurt, sub 2 ore.

Printre uleiurile esenţiale cu efect anti-căpuşe se numără cel de geranium, lemongrass, eucalipt, lavandă, cimbru, tea tree sau busuiocul cerbilor (Mentha pulegium, pennyroyal). Acestea pot fi diluate în ulei de cocos sau chiar şi de măsline, pentru a se întinde mai uşor pe piele.

Poţi cumpăra unul sau mai multe uleiuri esenţiale pe care să le combini tu acasă, sau poţi cumpăra direct un produs ce conţine mai multe tipuri de ulei. Atenţie! Uleiurile esenţiale pot provoca reacţii alergice, dar acestea sunt rare.

Sfaturi privind repelentele pentru căpuşe

Indiferent ce fel de repelent alegi să foloseşti pentru copilul tău, citeşte cu atenţie eticheta şi urmează exact instrucţiunile de folosire indicate de producător.

Aplică repelentul doar pe haine şi pe zonele în care pielea este expusă.

Nu-l da niciodată pe copil cu un produs repelent pe mâni, deoarece există riscul să le bage în gură sau să se frece la ochi.

Foloseşte repelente sub formă de spray doar în spaţii bine aerisite sau în exterior.

Pe majoritatea produselor scrie de câte ori le poţi aplica pe zi. De obicei doar o dată sau de 2 ori. Nu ignora acest aspect.

Nu folosi un produs 2 în 1, care conţine şi repelent şi cremă cu factor de protecţie solară. În primul rând, deoarece crema de soare trebuie întinsă de obicei pe suprafeţe mai mari ale corpului, pe când repelentul trebuie aplicat doar pe zone mici. În al doilea rând, pentru că de obicei e nevoie să reaplici crema de soare tot o data la câteva ore, pe când repelentul poate fi aplicat maxim de două ori pe zi, în funcţie de specificaţiile producătorului.

Când vă întoarceţi acasă, spală-l bine pe cel mic pentru a înlătura repelentul de pe corp.

Nu aplica niciodată niciun fel de produs repelent pe pielea c0iilor mai mici de 2 luni. Nici măcar dacă e natural.

Nu folosi niciodată un produs repelent pe piele rănită sau iritată.

Măsuri suplimentare de siguranţă

Pe lângă produsele anti-căpuşe, există şi câteva reguli simple pe care trebuie să le urmaţi cu toţii pentru a preveni muşcătura de căpuşă. Îmbrăcaţi-vă în haine deschise la culoare atunci când ieşiţi la iarbă verde sau în parc. Ideal ar fi ca toată lumea să poarte pantaloni lungi sau măcar şosete cât mai înalte pe picior. Nu vă aşezaţi direct în iarbă. Folosiţi încălțăminte fără orificii sau decupaje, gen ghete sau pantofi sport, în loc de sandale sau papuci.

La întoarcerea acasă sau seara la duş, verifică bine pielea copilului pentru a depista eventualele căpuşe. Ţine cont de faptul că acestora le plac zonele mai ascunse, deci uită-te şi în cap, în spatele urechilor, la axile sau în spatele genunchiului. Nu uita că, la stadiul de adult, căpuşele sunt vizibile cu ochiul liber, dar cele mici pot fi cât o sămânţă de mac.

Este foarte important să îndepărtezi căpușa cât mai repede posibil. Dacă nu a stat mai mult de 24 de ore înfiptă, şansele să fi transmis boala Lyme sunt minime.

Cum se îndepărtează căpuşele

Pentru îndepărtarea căpușelor, este total contraindicat să foloseşti metode din folclor, cum ar fi aplicarea de alcool, ceară, acetonă, vaselină etc. E posibil să funcţioneze şi acestea la un moment dat, dar nu uita că orice agresiune asupra căpușei o poate face să-şi transfere conținutul din stomac în organism, transmiţând astfel diverse virusuri sau bacterii.

Căpuşa trebuie prinsă cu o pensetă specială și trasă cu atenție, fără smulgere sau răsucire, iar în mod ideal ar trebui ca acest lucru să fie făcut de un medic. După înlăturarea căpuşei, e normal ca la locul mușcăturii pielea să rămână puţin roşie. De obicei, o astfel de leziune este de natură alergică, are un diametru mai mic de 5 cm și dispare în maxim două zile. În caz contrar, dacă roşeaţa se extinde, trebuie mers la spital.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa