Secrețiile vaginale îți pot spune starea ta de sănătate intimă

Veronica Guzun, redactor
Secrețiile vaginale

Secrețiile vaginale diferă în diverse perioade ale lunii, ceea ce este foarte normal. O urmărire atentă a acestora poate să ne spună dacă suntem în perioada ovulației sau nu. Dar acesta nu este singurul mesaj. În primul rând, ce sunt aceste eliminări? Este modul natural al vaginului de a se autocurăța de bacterii și celule moarte. Orice dezechilibru interior poate afecta lichidul vaginal, de aceea, este important să urmărim cu atenție și să știm ce pot reprezenta eventualele schimbări.

Secrețiile vaginale sănătoase pot varia de la tansparent la alb lăptos, iar consistența normală este destul de lichidă, cu pete mai albe. Cantitatea se poate modifica în funcție de factori precum stresul, ovulația, sarcina, excitare sau o infecție. E bine să știi care și cum se manifestă pentru a lua măsuri la timp.

1. Ești deshidratată
Când corpul tău este deshidratat, preia apa din lichidele corpului, iar acestea devin mai vâscoase. Secrețiile vaginale nu sunt scutite de această realocare de apă, așa că, dacă observi că secrețiile sunt mai groase, primul lucru pe care e bine să-l faci este să bei mai multă apă. Se întâmplă adesea ca, în graba zilei, nici să nu ne dăm seama că am uitat de cei doi litri de apă zilnic care face ca organismul nostru să funcționeze optim.

Acest articol conţine plasare de produse!

2. Ești stresată
Stresul poate face ravagii în corpul nostru într-o mulțime de moduri diferite. Nici secrețiile vaginale nu sunt o excepție. Anxietatea creează dezechilibre hormonale în organism. Un vagin uscat, cu prea puține secreții, care, din cauza lubrifierii insuficiente este dureros în timpul actului sexual, toate sunt cauze ale stresului. Ia o pauză, relaxează-te și renunță la zicala ”nu lăsa pe mâine ce poți face azi”.

3. pH dezechilibrat
Vaginul are un echilibru al pH-ului care ajută să funcționeze totul în parametri optimi, dacă apar dezechilibre, acestea pot fi observate în secreții. Atunci când mediul vaginal este mai mult bazic apare pericolul dezvoltării levurilor, care creează secreții de consistența brânzei. De asemenea, poate apărea vaginoza bacteriană, caz în care secrețiile vor fi subțiri, gri sau de culoare albă și vor mirosi a pește.

4. Menstruația este aproape
Exact înainte de începerea menstruației secrețiile vaginale se intensifică și acestea devin mai albicioase.

5. Ești în perioada ovulației
Creșterea cantității secrețiilor se remarcă și în perioada ovulației. De ce pentru că organismul se pregătește pentru a putea transporta sperma pe canalul de reproducere, iar fluidul facilitează acest transport. Acest mucus are consistența albușului de ou.

6. Iei anticoncepționale
Dacă iei anticoncepționale, în organism intră progesteron. Acest hormon sintetic, pe lângă faptul că oprește eventualele sarcini, suprastimulează colul uterin – ca rezultat, crește cantitatea secrețiilor vaginale. Uneori, aceste eliminări pot avea culoare maro, semn că hormonii muncesc din greu pentru a evita îngroșarea mucoasei până la consistența albușului de ou în fiecare lună.

Vizitele regulate la medicul ginecolog, atenția la toate semnalele corpului: uscăciune, mâncărime, dureri, modificări ale secrețiilor și cu o bună igienă intimă – toate acestea duc la o stare de sănătate optimă a sistemului nostru reproducător. Dacă problemele majore trebuie rezolvate cu tratamente prescrise de medic, micile neplăceri precum deshidratarea mucoasei, problemele de elasticitate, atrofierea vaginală asociată dezechilibrului hormonal fiziologic (sarcină, naștere, a doua jumătate a ciclului menstrual) sau în condiții induse de oboseală, stres, administrarea de anticoncepționale hormonale, aplicarea radioterapiei sau chimioterapiei, utilizarea tampoanelor intime pot fi simțitor ameliorate cu Mastrelle Chic 30+, pe bază de Aloe Vera și gălbenele. Este un gel vaginal eficient în hidratarea și lubrifierea mucoasei vaginale, restabilirea elasticității normale, precum și în prevenția și tratamentul atrofiei vaginale.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa