Vocea ta. Păduchii la copii. Cum am luptat și cum i-am învins

Delia Grigoroiu
păduchii la copii băiat care se scarpină
Păduchii la copii pot fi eliminați respectând câteva procedee simple.

Păduchii la copii. Jos tirania păduchilor!

Dacă ai zâmbit după ce ai citit acest titlu războinic, află că nu e nimic de râs: lupta cu păduchii la copii e mai grea decât lupta cu adminstrația locală sau decât statul la coadă la medicul de familie. Pentru că, inevitabil, în câteva zile ajungi să îți plătești taxele sau ajungi să îți scrie medicul o amărâtă de rețetă. Ceea ce nu se întâmplă cu păduchii la copii: îți trebuie luni de zile să scapi de tot de ei. Cel puțin așa a fost în cazul nostru.

Ce sunt păƒduchii?

Draga mea, îți aduc aminte că păduchii sunt fix coșmarul copilăriei noastre, care începea cu un scărpinat intens pe pielea capului, continuă cu căutatul de ouă și de paraziți adulți cu ajutorul unui pieptene de os, la loc luminos, deasupra unei foi de hârtie albă, și se termina cu uciderea lor. Experiența cu păduchii din copilăria mea e asociată în memorie cu mirosul de gaz, întrucât, mama, prevăzătoare de fel, se îngrijea să scăpam definitv de acești paraziți îngrozitori ungându-ne pe toți ai casei pe scalp cu această substanță. Și acum îmi aduc aminte de miros, de arsurile de pe pielea capului și de senzația de îmbâcseală pe care o purtam după mine zile înșir după ce scăpam de gazul de pe cap.

Dacă e să cităm atlasul, păduchii sunt niște insecte nu mai lungi de 3 mm, albi spre gri, cu șase picioare, iar puii sunt atât de mici încât îi poți confundă cu mătreața. Diferența e că, atunci când îi apuci între unghii, scot un sunet specific, ca de o pocnitură, ceea ce nu e cazul la mătreață.

Păduchii la copii. Cum scapi de păduchi?

Greu! Îți spun sincer, secretul succesului în această bătălie e răbdarea. Dacă tu sau copilul tău v-ați procopsit cu păduchi, nu te aștepta să dai fuguță la farmacie, să îți cumperi un produs special cu care să te speli și șă închei acest capitol delicat din viața voastră. Pe noi ne-a ținut mai bine de trei luni. Dar să povestesc capitol cu capitol.

Capitolul unu: groaza

Groaza s-a citit pe chipul meu atunci când acum un an am găsit în părul copilului meu o gânganie ciudată. Apoi două, apoi trei, una era pe umărul lui, și țopăia de colo colo. După care am legat piesele: el se tot plângea de două, trei zile că îl mânâncă capul, parcă și eu mă cam scărpinăm de ceva zile, dar nu mi-a dat prin cap că mai există păduchi în secolul nostru. Există, și încă cât de viteji sunt! Urgent am purces la cautatul dihăniilor în capul copilului, l-am curățat apoi de ouăle vizibile și de alți câțiva musafiri și l-am și tuns periuța. În paralel, soțul meu cumpăra un șampon special de la farmacie.

Capitolul doi: neputința

Cea mai mare problemă a fost cu părul meu, nu foarte des, dar creț. Și eu, și soțul meu, și o mătușă, și o vecină, și doamna de la curățenie, și copilul au încercat să mă ajute să scap de ouă și de pui. Era deja ritual: două trei căutături pe zi de dihănii prin desișul capilar, plus șamponat special, plus ulei de măsline, timp de câteva săptămâni și nimic. Nu reușeam să scap de ouă și pace! Ultimul gând era să mă rad în cap, nu voiam decât să dorm noaptea fără să mă mai scarpin! Copilul scăpase cel mai ușor, iar soțul nu se pricopsise deloc.

Capitolul trei: disperarea

Salvarea a fost fix soluția pe care am urât-o atât de tare în copilărie: gazul! Problema era că în luna aprilie a anului trecut nu am găsit în niciun magazin picătură de gaz, așa că am dat sfară în țara și tocmai de la Brăila mi-a parvenit o sticlă de 1 l de gaz. Eram precum copiii în fața sucului: gata să mi-l torn pe tot în cap, numai numai să scap netunsă. Noroc că am fost cumpătată și am luat-o încet: am diluat gazul și m-am uns pe păr. După cel puțin trei aplicări, am scăpat. Cu greu, cu chin, cu căutat în păr zilnic, cu frici că nu voi mai fi la fel nicicând, adică fără păduchi. Dar m-am și tuns un pic. Și am reușit: nici eu, nici copilul nu am mai luat păduchi de un an și mai bine. Suntem salvați.

Ce e important de știut dacă faci păduchi: să nu te sperii, nu înseamnă că stai prost la capitolul igienă. Paraziții ăștia mici caută scalp curat și frumos mirositor și sunt foarte contagioși. După multă muncă, da, poți scăpa de ei.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa