Cum alegi, cum congelezi și cum decongelezi cea mai bună carne pentru copil. Scurt ghid practic

Delia Grigoroiu

Chiar şi cele mai pricepute gospodine se gândesc de două ori atunci când aleg din magazin carnea. „Oare e proaspătă?”. Iată un ghid care ne va ajuta să înțelegem cum alegem carnea cea mai proaspătă, dar şi cum să o păstrăm în condiții sigure.

Primul pas este acesta: atunci când cumperi carne sau peşte, bazează-te pe simţurile tale. Carnea proaspătă are o culoare naturală (roşie sau alb-gălbui) şi nu miroase.

Dacă o poţi apăsa cu degetul, carnea proaspătă e suficient de fermă încât nu lasă urme la atingere.

Cum alegem carnea? Peştele

Nici peştele proaspăt nu miroase. Atunci când nu ai ce să alegi de la raionul de peşte proaspăt, ţinut pe gheaţă, mergi la produsele congelate şi alege peşte pescuit.

Varietatea e mai mare şi de cele mai multe ori e şi mai ieftin. Iată trei sfaturi pentru a putea verifica calitatea peștelui:

1. Verifică-i branhiile: trebuie să fie de un roşu-aprins.

2. Verifică-i ochii: trebuie să fie clari.

3. Verifică-i pielea: trebuie să fie lucioasă şi strălucitoare.

6 sfaturi pentru a congela carnea în mod corect

1. Congelează imediat. Dacă bucata de carne pe care tocmai ai cumpărat-o nu e proaspătă, faptul că o congelezi nu înseamnă că ai omorât bacteriile deja existente. De aceea, e important să alegi corect. De asemenea, ai grijă ca toate suprafeţele cu care carnea intră în contact să fie curate. La fel şi mâinile tale, înainte şi după ce ai atins carnea.

2. Renunţă la farfuria din spumă. Imediat ce ajungi acasă, scoate-o din ambalajul în care ai cumpărat-o. Farfuriile din spumă în care este aşezată de multe ori carnea nu rezistă la temperatura din congelator. În consecinţă, ea se va lipi şi atunci când o decongelezi carnea ta va avea o culoare fadă şi o aromă cel puţin ciudată.

3. Porţionează carnea înainte să o congelezi. Astfel, atunci când te hotărăşti să o găteşti, se va decongela mai usor şi nu vei irosi mai multă decât ai nevoie.

4. Nu înghesui carnea porţionată în congelator. E mai simplu şi rapid să decongelezi o forma relativ regulată, aşa că ai grijă atunci să le găseşti locul potrivit.

5. Etichetează. Un lucru minor, dar salvator, atunci cand ai un sertar plin cu pachete mititele, care par că sunt la fel. O etichetă scrisă cu marker te scoate rapid din încurcătură.

6. Respectă termenele: Carnea de pasăre şi porc rezistă 6-8 luni în congelator. Mielul şi vita vor sta bine timp de cel mult 12 luni. Orice tip de carne gatită trebuie consumată în termen de trei luni de la congelare.

Cum decongelăm carnea?

Treptat, la rece, e cel mai bine. Din momentul în care scoatem carnea din congelator, bacteriile încep să se înmulţească. Temperatura din frigider, mult mai scazută decât cea din bucătărie, va limita într-o oarecare măsură înmulţirea lor. De aceea, e de preferat să decongelezi mai degrabă în frigider decât în apă, la temperatura camerei.

Avem carnea, ce facem cu ea?

Cel mai simplu e să ai pe frigider o lista cu ce fel de carne ai in frigider. O idee ar o listă cu două coloane: carne şi legume. Te uiţi pe listă şi combini un tip de carne cu două tipuri de legume şi e deja floare la ureche să prepari o masă gustoasă.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa