Organizarea bucătariei. Cum să faci ordine în dulap în 5 pași

Delia Grigoroiu
organizarea bucătăriei borcane în dulap
Organizarea bucătăriei nu trebuie să fie o corvoadă. Iată cum puteți face ordine în dulap în 5 pași simpli și ușor de urmat.

De cate ori nu vi s-a întâmplat să mergeţi la cumpărături şi să luaţi încă o cutie de paste sau de orez, iar acasă să mai găsiţi cel puțin încă două la fel? Sau să ajungeţi la concluzia:

„Fir-ar să fie, am dat o groază de bani şi n-am luat nimic!” Ne trezim des în situaţia asta pentru că e greu să ţinem minte ce mai avem prin dulapuri şi cămară. Planificarea rezervelor e o soluţie la îndemână, nu durează mult şi pare dificilă doar la început, vă promit.

Plictiseala de a organiza dulapurile şi cămara se va transforma în timp câştigat atunci când faci lista de cumpărături şi când cauţi idei despre ce să găteşti. Dacă ştii ce ai şi pe unde e localizat prin cămară, observi rapid ce lipseşte şi e mai uşor să faci combinaţii cu ce ai.
Iată 5 paşi pentru organizarea bucătăriei și a proviziilor din dulap sau din cămară:

Organizarea bucătăriei și a dulapului – 1. Goleşte tot şi verifică!
Să dai tot afară de prin dulapuri pare câteodată imposibil. Dar incearcă să vezi partea frumoasă a situaţiei. Nu ştii peste ce supriză vei da printr-un ungher uitat: poate o păstaie de vanilie, poate un condiment pe care ai dat o groază de bani şi nu l-ai folosit decât o dată, poate un aliment aproape de data de expirare. Oricum ar fi, trebuie să le scoți şi să verifici daca mai sunt sau nu bune de consumat. Dacă nu mai sunt, ocupă loc preţios în casa ta degeaba.

Organizarea bucătăriei și a dulapului – 2. Curăţă rafturile!
Foloseşte apă călduţă cu puţin detergent şi scapă de locurile lipicioase. Pentru clătit, foloseşte apă cu oțet şi câteva picături de ulei esenţial de lavandă sau mentă. Moliilor nu le plac aceste arome.

Organizarea bucătăriei și a dulapului – 3. Organizează totul pe categorii! 
Stabileşte-ţi rafturi separate sau măcar locuri separate pentru cereale, condimente şi conserve. Ştiu că pare o idee bună să pui plicurile mititele printre cutiile înalte din carton, însă sunt şanse mari să nu-ţi mai aduci aminte unde ai pus plicul ăla subţirel de praf de copt, când, într-o dimineaţă cu ochii cârpiţi de somn, soțul tău se simte generos şi vrea să îţi facă pancakes! Zic şi eu, parcă e păcat să pierzi o asemenea ocazie, nu?)

Organizarea bucătăriei și a dulapului – 4. Foloseşte recipiente adecvate!
Diverselor populaţii de larve de molii le place mult mâncarea noastră. Ele o consumă şi lasă în urma lor microbi care produc micotoxine, ce se dezvoltă mai ales în condiţii de caldură şi umiditate (cam cum e pe la noi prin bucatarie, mai ales prin dulapurile suspendate). Asa că e de preferat ca, atunci când desfacem cutia de orez, paste, griş sau orice altceva, să nu o lăsăm deschisă, ci să trecem conţinutul într-un recipient închis etanş. Produsul va ţine mai mult şi îl vei vedea mai uşor.

Organizarea bucătăriei și a dulapului – 5. Organizează în funcţie de utilitate!
Cămara nu conţine doar mancare, ci şi diversele oale, ustensile, mixere şi device-urile care ne-au convins că ne sunt absolut necesare de-a lungul timpului. Ia-ţi cinci minute în weekend şi dă jos mixerul, robotul sau oala mare pe care ţi-ai propus să le foloseşti în timpul săptămânii. În felul acesta, vor fi şanse mai mici să renunţi la planul tău pentru că nu ajungi, nu ştii pe unde e sau esti prea obosită să-ţi bati capul. Pentru că, trebuie sa recunoaştem că multe dintre noi, deşi avem un robot multifuncţional în casă (fie că l-am primit cadou de nunta sau de la socri), de prea puţine ori l-am folosit sau măcar am avut curiozitatea să îi testăm toate funcţiile.

Gata, cămara noastră tocmai a trecut printr-un proces de detox!

 

Am organizat frigiderul, acum ştim ce avem prin cămară şi dulapuri: săptămâna viitoare vorbim despre cum scăpam de  stresul întrebării: “Ce mâncam azi?”

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa