Țipetele copiilor îți pot afecta auzul?

Adriana Moscu
tipetele copiilor totul despre mame

Plâng, se ceartă sau pur și simplu se joacă, dar fac asta pe tonalități extrem de ridicate și ascuțite. Oare țipetele copiilor îți pot afecta auzul?

Dacă asculți muzica dată tare în difuzoare, locuiești într-o zonă frecventată de avioane sau lângă un drum principal, foarte circulat, ori dacă lucrezi în construcții, probabilitatea ca auzul să-ți fie afectat cu timpul este cât se poate de mare. Dar rezultatul la care nimeni nu se aștepta, este că printre meseriile care pot periclita calitatea auzului, aceea de mamă este la loc de cinste.

De câte ori nu ai simțit nevoia să-ți pui dopuri în urechi când cel mic nu se mai oprea din plâns, sau de câte ori nu a început să-ți țiuie timpanul după o zi întreagă în care cei mici s-au jucat prin casă chiuind cât îi țineau plămânii?

Citește și: Şi mamele suferă de sindromul burnout!

Ei bine, nu era doar oboseala sau imaginația ta de vină. Experții au confirmat: țipetele copiilor îți pot afecta auzul.

Țipetele copiilor, printre zgomotele care produc stres

Zgomotele în exces (nu doar ale copiilor, să ne înțelegem) pot crește riscul de afectare a auzului și pot spori considerabil nivelul de stres, au constatat oamenii de știință. Acest lucru are ca efect direct apariția unor afecțiuni ca tensiune arterială mărită, boli cardiovasculare și chiar atac cerebral. Potrivit studiilor, aproximativ 20% din populația Planetei va suferi, la un moment dat, de o afecțiune auditivă provocată de zgomotele înalte, cum ar fi ascultarea muzicii la volum ridicat, folosirea ustensilelor care produc zgomote puternice și, nu în ultimul rând, expunerea prelungită la țipetele celor mici.

Prea mult zgomot

Aceste probleme apar din două motive, spun specialiștii: din cauza intensității zgomotului, dar și din cauza expunerii îndelungate la zgomotele puternice. Dar cum știm cât de mult zgomot e prea mult? Nivelul zgomotelor se măsoară în decibeli. Nivelul maxim la care te poți expune zilnic, timp de opt ore, fără riscuri pentru auzul tău, este de 85 de decibeli – adică un zgomot comparabil cu cel produs de mașina de bărbierit. Dacă depășim această limită, este posibil să suferim la un moment dat afecțiuni legate de auz, crede dr. Bradford Backus, cercetător la Institutul Urechii din cadrul University College London, citat de publicația Daily Mail.

Mai mult, cu cât zgomotul este mai puternic, cu atât nivelul maxim de expunere admis într-o zi este atins mai repede. De exemplu, dacă ești expusă constant la 88 de decibeli (comparabil cu zgomotul produs de un blender), atunci vei atinge nivelul maxim admis în doar patru ore. Dacă te expui zilnic la 91 de decibeli (comparabil cu zgomotul produs de un uscător de păr), atingi nivelul maxim de siguranță în numai două ore. Dacă te expui zilnic la 94 de decibeli (echivalentul zgomotului produs de o bormașină electrică), atingi nivelul maxim într-o singură oră, iar dacă trebuie să suporți zilnic 103 decibeli (zgomotul unui avion cu reacție care zboară deasupra ta la 305 metri distanță), atingi nivelul maxim de siguranță în doar 7,5 minute.

Atenție la efectul cumulativ

Așa cum, atunci când suntem la dietă sau facem sport, vrem să numărăm caloriile consumate sau, după caz, arse într-o zi, la fel ar trebui să procedăm și cu numărul de zgomote la care am fost expuse. Dacă am avut de-a face cu mai multe tipuri de zgomote puternice într-o zi, am putea depăși limita maximă admisă foarte ușor și fără să ne dăm seama. E greu totuși de cuantificat în ce măsură suntem zilnic afectați de zgomote, însă experții îți recomandă să fii atentă la starea ta interioară. Dacă te simți mai obosită ca de obicei sau simți nevoia de liniște, ori te deranjează orice zgomot, cât de mic, e posibil să fi depășit limita de siguranță, să fi trecut, cum s-ar spune, printr-o perioadă foarte zgomotoasă.

Cum este afectată urechea de zgomotele puternice?

Pierderea parțială sau totală a auzului are loc atunci când celulele subțiri situate în urechea interioară sunt distruse de nivelul ridicat de decibeli. Aceste celule minuscule transformă sunetele în semnale electrice și le transportă către nervul auditiv situat în creier, unde sunt percepute ca sunete. Uneori, afectarea auzului este temporară – poți să auzi mai înfundat pentru o zi sau două, însă se îmbunătățește și își poate reveni complet dacă expunerea la zgomote puternice este întreruptă. Însă dacă aceste zgomote persistă și depășesc limita maximă admisă, efectul cumulativ poate fi ireversibil.

Țipetele copiilor, pericol pentru mamele care stau acasă

Dr. Backus a monitorizat mai mulți voluntari cu diferite preocupări, printre care și o mamă casnică. Cu ajutorul unui aparat denumit SpundBadge, care monitorizează nivelul de decibeli la care subiectul este expus zilnic, se poate observa cât de „zgmotoasă” este viața ta.

Maria Eleftheriou, (39 de ani), locuiește într-un cartier londonez, împreună cu cei trei copii ai săi: Andre, de 6 ani, și gemenii Nico și Natalie, de doi ani. Maria își duce zilnic copiii la o serie de activități, la piscină și la antrenamente de fotbal. „Sunt foarte gălăgioși, fiul meu cel mare a plâns foarte mult când era doar un bebeluș, și la fel se întâmplă cu fiica mea. Soțul îmi reproșează adesea că ascult prea tare leveziorul. Sper că nu mi-a fost afectat auzul”, mărturisea Maria, înainte de testare.

Iată rezultatele pe care le-a primit: doza zilnică de zgomot la care se expune este cu 42% peste limita maximă admisă. Sunetul cel mai puternic: 119 decibeli, în timp ce le citește povești copiilor, iar aceștia fie plâng, fie țipă sau râd zgomotos. Media zilnică: 84 de decibeli.

Una peste alta, Maria stă destul de bine vizavi de expunerea la zgomote puternice – cu un decibel mai puțin decât limita maximă recomandată. Momentul cel mai zgomotos al zilei rămâne piscina, unde Maria este expusă la 91 de decibeli. Recomandarea specialiștilor pentru ea este să folosească în acel moment dopuri pentru urechi pentru a-și proteja auzul, întocmai ca micii înotători.

Plânsul unui copil – 110 decibeli

Aceasta este media la care poate ajunge plânsul sau țipătul unui bebeluș. El poate fi mai dăunător ca alte zgomote cu același nivel de decibeli, crede dr. Backus. „Bebelușii au un plâns extrem de ascuțit, de 2-4 kilohertzi, nivel la care urechea noastră devine foarte sensibilă. Însă ceea ce pe unii îi poate afecta, altora poate să nu le facă niciun rău. Iar femeile sunt mai puțin sensibile decât bărbații la zgomote înalte”, mai spune specialistul. Femeile încep să aibă probleme cu auzul la o vârstă mai înaintată comparativ cu bărbații. E greu de spus, dar e posibil ca acest lucru să aibă legătură cu evoluția genetică – femeile au fost expuse mult mai mult decât bărbații la țipetele bebelușilor și au căpătat, astfel, un fel de rezistență benefică.

Așadar, cine spunea că superwoman este doar un mit? Noi sigur nu.

Citește și:
Femeile cu mai mulţi copii au şanse să trăiască mai mult
O bacterie din pământ ne face mai fericiţi
Sughiţul, între superstiţii şi explicaţii medicale

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa