Vaginita (infecţia vaginală). Simptome și tratament

Marina Rosenfeld

Cele mai multe femei au trecut prin asta și știu deja că, deși simptomele sunt deranjante, vaginita trece repede, cu tratament adecvat, arată webmd.com

Există mai multe tipuri de vaginită, iar doctorii folosesc acest termen pentru multe infecţii sau inflamaţii din zona vaginului. Cele mai comune sunt:

Deşi simptomele sunt diferite, diagnosticarea îi poate pune în încurcătură medicii. Problema este că puteţi avea mai multe tipuri de vaginită în acelaşi timp.

Care sunt simptomele vaginitei?

Vaginul unei femei produce mucus, care e de obicei transparent, iar prin acesta vaginul se  curăţă singur. Mucusul nu are miros şi nici nu produce mâncărime, iar consistența lui variază, ceea ce e perfect normal. Când acest mucus are un miros aparte sau simți că prezența lui ustură sau arde, e semn că există o problemă. Contactul sexual agravează simptomele, iar disconfortul este mai puternic seara.

Când secreția vaginală își schimbă culoarea, este foarte densă și are un miros diferit, se impune un control medical. Alte simptome deranjante sunt următoarele:

  • Inflamație, arsură sau usturime în jurul vaginului
  • Usturime la urinare
  • Durere în timpul actului sexual

Candidoza sau vaginoză bacteriană?

Cele mai comune cauze ale afecțiunii sunt legate de microorganisme care trăiesc în vagin. Candidoza și vaginoza bacteriană au simptome similare. Infecţiile candidozice apar prin devoltarea masivă a fungilor ce trăiesc în organism, iar vaginaoza bacteriană apare când echilibrul bacterian este răsturnat. În ambele cazuri, secreţia are culoare albă sau gri.

Cum le deosebim? Dacă există miros fetid de peşte, este vorba de vaginoză bacteriană. Dacă secreţia are aspect brânzos, este vorba despre o infecţie fungică. Si aceasta poate cauza mâncărime şi arsură, deşi şi vaginoza bacteriană poate da mâncărimi. Puteţi avea chiar ambele forme deodată.

Vaginita non-infecţioasă

Uneori, mâncărimea, usturimea şi secreţiile apar fără infecţii. Cel mai adesea e vorba de o reacţie alergică sau de o iritaţie de la produse cum ar fi: detergenții, irigaţii vaginale, balsamuri de rufe, spermicide, sprayuri vaginale. Vaginita non- infecțioasă poate apărea și de la nivelurile scăzute de hormoni din cauza menopauzei sau în urma operațiilor de scoatere a ovarele. Astfel de situații pot duce la uscarea vaginului, adică vaginită atrofică. Contactul sexual poate fi dureros și apar senzațiile de mâncărime şi arsură.

Tratamentul pentru vaginită

Cheia în tratarea unei infecţii vaginale este diagnosticarea corectă. Fiţi atente la ce simptome aveţi şi când. Fiţi gata să descrieţi culoarea, textura şi cantitate de secreţie. Nu faceţi irigaţii vaginale înainte de vizita la medic, pentru că acest lucru va face testarea  imposibilă. Unii medici spun că ar fi bine să nu aveţi activitate sexuală cu 24-48 de ore înainte de consult. Este recomandat să să mergeţi la medic şi să nu luați tratament care nu v-a fost recomandat de specialist. Gândiţi-vă ce fel de produse v-ar fi putut irita. Medicul va prescrie şi creme cu estrogen ca să reducă simptomele.

Prevenirea vaginitei

Medicii nu recomandă sprayurile vaginale sau săpunurile parfumate. Irigaţiile vaginale cauzează şi ele iritaţii şi pot răspândi infecţia. De asemenea, pot îndepărta bacteriile benefice. Irigaţiile, de altfel, nu sunt niciodată recomandate.

Evitaţi hainele ce reţin căldura şi umezeala. Lejeria de nylon, blugii strâmţi, pantalonii leggings pot favoriza infecţiile. Consumul de iaurt activ vă poate proteja de astfel de infecţii.

Prezervativele sunt cele mai bune metode de a preveni infecţiile cu transmitere sexuală. Faceţi exemene ginecologice complete, inclusiv testarea Papanicolau, dacă medicul o recomandă.

 

Surse:

National Institute of Allergy and Infectious Diseases: „Vaginitis.”

Office of Women’s Health: „Sexual Transmitted Infections Fact Sheet;” „Bacterial Vaginosis;” and „Vaginal Yeast Infection.”

American Academy of Family Physicians: „Vaginal Discharge.”

The American College of Obstetrics and Gynecologists: „Vaginitis.”

Hall Health Center, University of Washington: „Yeast Infections.”

Planned Parenthood: „Yeast Infection & Vaginitis.”

Egan, M. American Family Physician, 2000.

 

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa