Concediul paternal: mai multe zile libere atât pentru tații naturali, cât și pentru cei care adoptă

Theodora Fintescu, redactor

Un deputat a depus la Senat o propunere legislativă de susținere a familiei prin care tăticilor ar urma să le fie acordate mai multe zile de concediu paternal în primele trei luni de la naștere.

Deputatul USR Matei Dobrovie propune modificarea și completarea Legii privind concediul paternal, în sensul acordării de 7 zile lucrătoare în cazul nașterii unui copil și 10 zile lucrătoare libere pentru gemeni, tripleți etc. În prezent, tatăl are dreptul la 5 zile libere lucrătoare, indiferent dacă este vorba de o naștere simplă sau multiplă, în primele 8 săptămâni de la nașterea copilului. ”Tatăl trebuie să fie un sprijin real pentru familia sa, mai ales în primele luni de la nașterea copilului. El are nevoie de suficiente zile libere pentru a îngriji copilul și mama, facilitând procesul ei de recuperare după naștere și pentru a depune actele necesare declarării și înregistrării nașterii copilului”.

Cursul de puericultură: 10 zile în plus la nașterea fiecărui copil

Deputatul este de părere că ar fi benefică și modificarea sursei de finanțare pentru susținerea celor șapte/ zece zile de concediu. ”Aceste zile de concediu nu sunt suficiente în legea actuală și se plătesc integral din fondul de salarii al angajatorului. Întrucât indemnizația pentru concediul maternal se plătește din Fondul național unic de asigurări sociale, propun o soluție de compromis și pentru plata indemnizației de concediu paternal, apelând la două surse de finanțare: bugetul de stat, respectiv angajatorul”, motivează inițiatorul legii.

O altă modificare pe care o propune deputatul îi vizează pe tații care obțin atestat de absolvire a cursului de puericultură. Acum, aceștia beneficiază de o suplimentare cu 10 zile a perioadei pe care o pot petrece acasă, însă acest lucru este valabil doar la nașterea primului copil. Prin noua lege ar urma să se acorde aceste zile libere la nașterea fiecărui copil al familiei.

De aceste modificări ar urma să beneficieze atât tații biologici, cât și cei care adoptă copii.

Propunerea legislativă privind concediul paternal este sintetizată aici:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa