Iubit introvertit? Aplică alte reguli de comunicare cu el!

Raluca Dumitrică
iubit introvertit cuplu
Se întâmplă să fii o persoană curioasă, volubilă, căreia îi place să discute despre orice subiect cu aproape oricine? Ce faci dacă ai un iubit introvertit?

Ai un iubit introvertit? Înţelege-l şi ajută-l să comunice!

iubit Introvertit cuplu
Dacă ai un iubit introvertit, trebuie să înveţi cum să comunici cu el

Se întâmplă să fii o persoană curioasă, volubilă, căreia îi place să discute despre orice subiect cu aproape oricine? Înseamnă că eşti o veritabilă extrovertită! Din păcate, atunci când ai un iubit introvertit trebuie să adopţi cu totul alte reguli decât cu o persoană la fel ca tine.

Ni s-a întâmplat de cel puţin o dată în viaţă să intrăm în contact cu un introvertit şi poate că ai remacat cât de tăcuţi şi de reţinuţi sunt aceştia.  Deşi de multe ori aceste persoane sunt şi foarte inteligente, cu ele interacţionezi foarte puţin sau chiar deloc.

Găseşte o metodă bună de comunicare cu un introvertit

Introvertiţii chiar sunt nişte persoane foarte puţin deschise, despre care nu ştii ce gândesc, dacă te simpatizează sau nu, iar asta pentru că nu lasă să se întrezărească prea multe despre ei. Se întâmplă pe parcursul vieţii să interacţionezi cu un intovert prin prisma serviciului sau chiar să te îndrăgosteşti de unul. Pentru că ei sunt nişte persoane care nu reuşesc să-şi facă auzite emoţiile şi trailrile, tu, în calitate de extrovert, va trebui să faci primul pas. Înainte de asta, însă, ţine cont de câteva sfaturi utile în abordarea unui introvertit.

Aceste sfaturi sunt foarte utile dacă ai un iubit introvertit.

1. Timiditatea, posibilă trăsătură a introvertiţilor

Mulţi introvertiţi nu se simt în largul lor în preajma unor grupuri extinse de persoane, de prea puţine ori spun ceva şi dau impresia că şi-ar dori să fie în altă parte, unde să nu fie deranjaţi de nimeni. Acest lucru are loc deoarece ei nu au nevoie de public, spre deosebire de extrovertiți, care se simt că peştele în apă într-o adunare zgomotoasă şi mare. De aceea trebuie să abordezi un introvertit cu calm şi deloc în maniera clasic expansivă care te caracterizează. Dacă faci acest lucru din urmă, rişti să îl intimidezi serios, iar comunicarea are toate şansele să fie un fiasco.
Ce poţi să faci este să te apropii treptat şi să te limitezi la câteva replici care să detensioneze atmosfera. Totodată, evita tot felul de observaţii evidente precum: „Nu prea te simţi bine pe aici, nu?” sau „Tu eşti cam timid din fire, nu-i aşa?”. Ca să introduci un introvertit în „zona de comfort”, să ştii că o remarcă inteligentă poate fi o manevră foarte inspirată. Se pare că introvertiţii apreciază umorul de calitate, dar şi pe cei care vorbesc doar atunci când au ceva de spus.

2.  Fără aglomeraţie pentru introvertiţi

Cei care sunt introvertiţi au, de obicei, o viaţă interioară bogată şi de aceea se simt foarte bine doar în compania propriei persoane. Nu pierd timpul în locuri aglomerate, unde nu se simt confortabil, iar, dacă doreşti să porţi o conversaţie cu o asemenea persoană, ar fi recomandat să te vezi doar tu cu ea,  într-un loc liniştit, ca să vă şi auziţi. Pentru că introvertiţilor nu le place să ţipe şi să atragă atenţia asupra lor, alege un local retras în locul unui restaurant aglomerat. O să plece  mai mult ca sigur în maxim cinci minute sau va sta toată seara stingher, părând preocupat de altceva. Nu înseamnă că această persoană este înfumurată, pentru că şi introvertiții au prieteni, deşi puţini, urăsc superficialitatea şi de multe ori studiază lumea de la distanţă, nu din mijlocul ei.

3. Pesimismul, de multe ori apanajul introvertiţilor

În viziunea lor realişti convinşi, introvertiţii posedă cinism în cantitate maximă, amănunt care nu le aduce prea multe beneficii personale. Ei ştiu să se consulte cel mai bine cu ei înşişi şi nu au nevoie de părerile celorlalţi, nu le pasă de ce crede lumea despre ei şi tind să desconsidere toate celelalte persoane din jur. Extrovertiţii, pe de cealaltă parte, se hrănesc cu persoanele cu care interacționează, faţă de introvertiţi care pot cădea uşor în depresie şi amplifică  gândirea negativistă, din pricina că stau singuri. Soluția pentru a-i ajuta este să le câştigi încrederea, iar astfel ei să îşi dea frâu liber sentimentelor şi să-ţi spună ce probleme au.

Prin urmare, un iubit introvertit va comunica și el dacă știi cum să te porți cu el.

4. Introvertiţii, mai creativi decât extrovertiţii

Un avantaj esxista şi pentru introvertiţi şi acesta este că ei dispun de o latură creativă mai pronunţată decât extrovertiţii. Ei se exprimă mai limpede şi mai eficient prin ceea ce fac, decât prin ceea ce spun şi nu e de mirare că cei mai inteligenţi şi mai creativi oameni de pe planetă erau de multe ori introvertiţi veritabili. Dacă stăm să analizăm, se vede că e un adevăr şi în statistica aceasta, deoarece capodoperele vizuale, literare, muzicale sau ştiinţifice nu puteau fi realizate decât în… linişte! Aceasta nu este o condiţie obligatorie a genialităţii, ci mai degrabă, o concluzie rezultată în urma analizării istoriei universale.

5. Introvertiţii se tem de public speaking

Introvertiţii nu vor fi văzuţi la pupitrul ştirilor sau în lumina reflectoarelor, decât în situaţii excepţionale. Când se iveşte chiar una dintre aceste situaţii, ei întâmpina mari dificultăţi, care le accentuează timiditatea înnăscută. Unii dintre introvertiţii celebri care au reuşit să depăşească această topologie au fost Bill Gates, Abraham Lincoln şi Gandhi. Deoarece ei au devenit lideri fără voia lor, îşi repetau ore în şir discursurile înainte de a le recita, privind fix înainte, mereu prin şi nu către audienţă.
Se întâmplă să ai la serviciu un coleg excepţional la job, pe care şeful vrea să îl promoveze? Nu e de mirare că el va refuza, din motivele de mai sus. Deşi poţi să-l ajuţi să îşi depăşească teama de a vorbi deschis, sunt, totuşi, foarte mici şansele să convingi un introvertit să fie lider.

Diana Mărăşoiu/andreearaicu.ro

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa