Supărarea tatălui când bebelușul o vrea doar pe mama

Iulia Mirică
tata bebelus

Partenerul tău l-a adus pe cel mic de la maternitate, fiind pregătit să fie SuperTată. Dar în 9 din 10 cazuri, bebelușul o vrea doar pe mămică. Ce ar trebui să facă partenerul tău, atunci când simte că este părintele numărul 2?

În primul rând, ar trebui să știi că preferința sugarului pentru mama sa este naturală, mai ales atunci când cel mic este alăptat, după cum afirmă Harvey Karp, medic pediatru, citat de newparent.com. Nu ar trebui să te mire că o vrea doar pe mămică. Bebelușilor le sunt acoperite nevoile imediate de către mămici, în fiecare zi, de mai multe ori chiar – recompensa laptelului matern, apropierea pielii de cea a mămicii.

Această legătură intensă poate determina dorința bebelușului de a fi doar în preajma mamei, ceea ce îl poate face pe tatăl său să se întristeze. De aceea, nu ar trebui să ia lucrurile personal, după cum afirmă Laura Markham, psiholog. Tatăl ar trebui sa ştie că este el de vină, ci acestea sunt rba nevoile bebelușului.

De fapt, dacă partenerul tău reușește să rămână calm, va reuși să-l liniștească pe cel mic atunci când nu ești prin preajmă. Dacă partenerul tău e calm, bebelușul va înțelege că nu are de-a face cu o urgență. Iar odată ce se calmează, își va da seama că este în preajma tatălui său, care îl ajută să fie în siguranță. Iar tăticul urcă puțin în ierarhia celui mic.

Cum să întărești legătura tată-bebeluș

Orice activitate care încurajează legătura formată între tată și bebeluș va ajuta la micșorarea stării de anxietate a bebelușului, când acesta din urmă se află departe de mama sa. Tatăl poate să se joace de-a v-ați ascunselea, un joc clasic, care-i învață pe cei mici despre apariția și dispariția lucrurilor, cu beneficiul suplimentar de-al face pe cel mic să râdă. Râsul este modul perfect de a calma anxietatea.

Este recomandat și masajul sugarilor, tăticii fiind unele dintre persoanele care excelează la aceste tehnici de calmare. Schimbatul scutecelor și legănatul piticilor poate intra tot în atribuțiile tăticului care încearcă să se apropie de copii.

Dacă bebelușul tău plânge după tine, mai așteaptă câteva luni şi lucrurile se vor modifica. Acest comportament se poate schimba dramatic atunci când copilul trece de vârsta de 1,5- 2 ani, când începe să iubească ideea de noutate. Tăticii devin eroi, iar mămicile îi plictisesc puțin.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa