3 greșeli frecvente pe care le fac tații

Adriana Moscu
greseli pe care le fac tatii totul despre mame

Mama e acea ființă în stare să ierte și să uite orice când vine vorba de propriul copil. Nu același lucru se întâmplă cu tații. Află ce greșeli frecvente fac aceștia în relația cu copiii.

Tații au adesea impresia că sunt la concurență cu mama pentru inima copilului. Sau, dimpotrivă, că, orice ar face, nu vor reuși niciodată s-o egaleze. 

Eu, de exemplu, am avut un tată care nu a stat să se gândească la tot pasul ce ar fi potrivit să facă și în ce fel să se comporte cu mine. Pur și simplu a ales să se implice în copilăria mea și să fie… el. Este motivul pentru care și acum, la 37 de ani, încă mai cred că, dincolo de a-mi fi părinte, mi-a fost cel mai bun prieten.

Totuși, unii tați nu sunt atât de iscusiți în a-și gestiona sentimentele legate de propriii copii. Iată trei greșeli pe care mulți dintre părinții de sex masculin le fac la un moment dat în relația cu cei mici. Și ce ar trebui să facă pentru a le repara.

Tații care sunt prea serioși

Unii tați pur și simplu nu vor să pară caraghioși în fața copilului, de teamă ca asta să nu le știrbească autoritatea. Așa că atunci când li se adresează copiilor, își aspresc sau îngroașă în mod intenționat timbrul vocii. Spuneți-le acestor tătici că micuții ascultă mai degrabă de o voce caldă. Copiii de vârstă preșcolară sunt atrași de voci melodioase, delicate. Adesea, bărbații evită să se maimuțărească, dar chiar acest lucru chiar i-ar face pe copii să se simtă mai confortabil.

Totuși, avem și o veste bună: tații fac un lucru excelent pentru calmarea celor mici, când aceștia sunt agitați sau anxioși, vorbindu-le în propoziții scurte, categorice. Asta pentru că este fix genul de limbaj și frazare pe care îl folosește și copilul la vârsta aceasta. “Ești supărat! Nu vrei să plecăm din parc” sau “Vrei o prăjitură! Ți-o dorești mult!” sunt propoziții care îi vor capta ușor atenția celui mic. Dar nu vor avea efectul scontat decât dacă se vor continua în argumente precum: “Dar acum trebuie să părăsim parcul și să mergem acasă, pentru că e vremea prânzului” sau “Nu putem mânca dulce acum, dar vom mânca după prânz”. E important ca părintele să stabilească limite, dar o poate face și cu blândețe, mai degrabă decât să bage spaima în cel mic.

Tații care sunt absenți din viața copilului

Chiar dacă sunt extenuați după o zi lungă de muncă, rugați-i pe tătici să fie prezenți în viața celor mici. E suficient să se joace 15 minute înainte de culcare, dar să le acorde întreaga atenție, nu doar frânturi, în timp ce butonează smartphone-ul. Învățați-i pe tați să spună așa: “În acest moment, aparțin acestei mici ființe pentru care sunt atât de recunoscător că face parte din viața mea. Este un moment pe care trebuie să-l prețuiesc cu toată ființa mea și să i-l dedic doar copilului”. Așa că, data viitoare când ți-l pasează pe cel mic în brațe și părăsește camera să mai lucreze puțin sau să meargă mai repede la culcare, oprește-l. Câteva minute tată-fiu sau tată-fiică petrecute împreună seara pot suda pe termen lung această legătură, prea des subestimată. 

Tații care presupun că mama e pe locul întâi

Nașterea, alăptarea, îngrijirea în primele luni de viață, ba chiar și în primii ani – toate sunt lucruri pe care le fac mamele. Pare că în tot acest mic univers, tatăl nu mai are loc? Total greșit! Mama nu poate și nici nu-și dorește să acapareze toată atenția copilului. Se întâmplă așa, de cele mai multe pri, pentru că, pur și simplu, tatăl bate în retragere. Așa că, atunci când vin seara de la muncă acasă, tații ar face bine să se introducă singuri în activitățile copilului, nu să aștepte aprobare specială de la mamă sau de la prunc. Tăticule, nu știi cum să faci? Poți încerca jocul următor. Pune-o pe mama, care se află la distanță, să strige copilul, în timp ce tu îl ții în brațe și îl împiedici, în glumă, să ajungă la ea. Dar până la urmă, de fiecare dată, vei fi “învins” de forța copilului, care va scăpa din capcană și va ajunge în brațele mamei. În scurt timp, copilul va dori să fie adormit de tati, și mama va avea un scurt moment de respiro, binemeritat.

Voi cum i-ați convins pe tătici să se implice mai mult în viața copilului? Ce strategii ați adoptat? 

Dacă vreți să aveți un partener implicat în creșterea copiilor, vă recomandăm să-i faceți un cadou – pachetul ”Cel mai bun tată”. Detalii AICI.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa