Tații, mai implicați ca niciodată în viața celor mici: petrec de 3 ori mai mult timp cu copiii lor

Mihaela Călin
copil tata imbratisare

Copiii noștri cresc într-o lume foarte diferită de cea în care am fost noi crescuți. Deseori oamenii aduc în discuție dispozitivele digitale, atunci când vorbesc despre felul în care copilăria s-a schimbat de-a lungul unei generații. Dar există un element uman uriaș care a transformt modul în care copiii văd lumea – tații din ziua de azi.

Să fii tată în ziua de azi

Cercetările prezentate pe site-ul mother.ly arată că tații din ziua de azi sunt mai implicați decât oricând și schimbă modul în care copiii văd lumea și modul în care se văd pe ei înșiși. Este grozav să fii tată în ziua de azi, dar societatea ar putea să facă lucrurile mai ușoare pentru ei, ca să devină tații care își doresc să fie.

Tații Millennials își doresc să fie părinți egali

Tații moderni iau în serios parentingul, petrecând de trei ori mai mult timp cu copiii lor, decât o făceau bărbații de acum două generații, și fac mult mai multe lucruri decât făceau tații din acele vremuri.

Să luăm spre exemp anul 1982, când 43% dintre tați recunoșteau că nu au schimbat niciodată un scutec. Astăzi, acest număr este de până la aproximativ 3%. Și este minunat, deoarece cercetările arată că atunci când tații schimbă scutece, își îmbracă și își îmbăiază copiii, relația tată-copil devine tot mai puternică pe măsură ce copilul crește.

Cercetările arată că tații din generația Millennials cred mai mult în egalitate, atunci când e vorba de îngrijirea copiilor și încearcă să facă o distribuție mai echilibrată a îndatoririlor părinților în propriile gospodării. Datele arată că lucrurile nu sunt perfecte – mulți tați recunosc că treburile nu se fac încă egal în casele lor (mama face mai multe). Dar un studiu recent a constatat că tații moderni alocă treburilor casnice cu 30 de minute mai mult pe zi decât propriii tați. Petrec mai mult timp cu copiii lor decât generațiile anterioare.

Tații, tot mai implicați

Tații implicați creează tot felul de beneficii pentru copiii lor. Ei își învață fiicele că nu sunt mai prejos decât băieții. Și își învață fiii că gătitul și spălarea rufelor nu sunt „o treabă a femeilor” (acest gen de lucruri țin de responsabilitățile unui adult).

Acest trend al taților, care fac mai multe pentru casă, nu este bun doar pentru copii. Un efect pozitiv se observă și în cadrul căsătoriilor (lucru bun și pentru copii). Cercetările indică faptul că, atunci când 60% sau mai mult dintre responsabilitățile părinților sunt pe umerii mamei, relația dintre mamă și tată are de suferit. Dar, când tații își fac partea care ține de casă, cuplurile au relații mai puternice. Lucruri simple, precum punerea hainelor murdare în mașina de spălat, devin foarte puternice.

Și tații se simt vinovați

Indiferent cât de departe au ajuns, tații din ziua de azi se simt adesea confuzi și se luptă cu vinovăția tatălui. Și da, în majoritatea gospodăriilor, mama continuă să facă mai multe lucruri. Acest lucru poate duce la diferențe de percepție între parteneri. Jill Whitney, terepaut specializat în problemele cuplurilor căsătorite a declarat că un tată din ziua de astăzi se poate compara cu tatăl său și poate vedea că este mult mai implicat decât a fost acesta. Cel puțin o asemenea replică ar trebui să aibă tatăl atunci când partenera sa spune că nu se implică suficient de mult.

Într-adevăr, un studiu recent a constatat că mamele obișnuite, care merg și la serviciu, au de obicei mai puțin de o oră timp liber, în timp ce tații au aproape două. De asemenea studiile arată că mamele sunt multitasking mai mult decât tații.
Un alt studiu a relevat faptul că aproximativ jumătate dintre tați doresc să petreacă mai mult timp cu copiii lor, dar nu pot depăși unele bariere ale raportului timp cu familia și timp pentru a face ceea ce le place.

Și tații au nevoie de sprijin

Potrivit lui Kevin Shafer, profesor de sociologie la Universitatea Brigham Young, „tații le spun în mod repetat cercetătorilor că își doresc să fie niște părinți mai implicați, dar politicile publice și instituțiile sociale îi împiedică adesea să fie tații care doresc să fie – și de aici au de suferit tații, mamele și copiii deopotrivă”.

Potrivit lui Shafer, este absolut necesară schimbarea generală a culturii muncii. Cercetările sale au arătat că „tații erau mai grijulii, mai implicați emoțional și părinți mai buni dacă lucrau pentru organizații ce aveau politici care promovau implicarea familiei”.

Tații din ziua de azi fac atât de multe, este timpul ca și societatea să țină pasul și să-i sprijine. Autorii unui studiu recent, realizat de Boston College, au constatat că mulți dintre tații din ziua de azi sunt foarte confuzi. Ei vor „să urce pe scara corporatistă, dar în același timp vor să petreacă mai mult timp cu copiii lor. Aceștia sunt tații care afirmă că interesele copiilor lor sunt prioritatea lor numărul 1, dar care sunt și foarte sensibili la cerințele culturii corporatiste“.

Este clar că locurile de muncă trebuie să se schimbe pentru a sprijini toți părinții. Poate că numărul taților care își împart sarcinile cu mamele în îngrijirea copiilor (în prezent 1 din 3) va fi mai mare. În acest moment, 2 din 3 tați spun că își doresc acest lucru.

Tații pot schimba mentalități

Da, există multe provocări pentru această generație de tați, dar trebuie să recunoaștem că au ajuns departe. Vedem asta în familiile noastre și în postările de pe social media, unde tați celebri, precum John Legend sunt foarte vocali în legătură cu rolul tatălui în familie.
Iată că sunt tați care pot schimba lumea doar prin schimbarea scutecelor.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa