Cum combatem depresia de după vacanță: 5 soluții

Depresie la intoarcerea din vacanta Totul despre mame

Există metode pentru a lupta cu depresia de după vacanță și a-ți intra în ritm fără prea mari bătăi de cap.

Ești încă în concediu, dar te ia groaza că mai sunt câteva zile și se termină? Nu poți sta în vacanță la infinit, dar îți poți face viața mai ușoară. Nu poți șterge complet disperarea și tristețea care te apucă la întoarcerea la serviciu, dar le poți diminua.

Iată care sunt cele 5 soluții împotriva depresiei cauzate de întoarcerea din vacanță:

1. Lasă-ti casa curată!

O vorbă din popor spune că înțeleptul își face iarna car și vara sanie. N-ar strica să fii și tu un pic înțeleaptă și, atunci când ar trebui doar să-ți faci bagajele și să pleci, să îți rezervi niște timp și să faci o curățenie, dacă nu generală, atunci aproape generală. Una e să te întorci din vacanță și să știi că vii acasă unde ai lăsat restul hainelor din șifonier (cele care au scăpat selecției de concediu) într-un admirabil morman în pat, o parte, și altele aruncate pe jos sau pe scaune/fotolii/masă de cafea și alta e să știi că te așteaptă o casă curată, cu toate lucrurile în ordine… Mă rog, acum probabil că e tardiv, dar trece-ți acest lucru în agenda pentru anul viitor.

2. Fă-ți o rezervă de bani în casă

…de care să uiți fix până te întorci din concediu sau măcar să te prefaci că uiți. (Am uitat să precizez de la început – cititoarele noastre din Top 100 sau soțiile domnilor din Top 300 n-au niciun motiv întemeiat să citească acest paragraf.)

Așa, deci lasă-ți niște bani în casă. Cine se mai întoarce în ziua de azi cu bani din concediu? Dacă ți-ai mai făcut și curățenie înainte să pleci și dacă mai ai și niște bani la saltea, mai mare dragul să te întorci acasă, zău! De o depresie post vacanță nici nu mai încape discuție. Bine, ai grijă să nu faci o rezervă care să-ți permită să mai pleci o săptămâna pe undeva, că atunci n-ai rezolvat nimic!

3. Ai grijă ce amintiri “iei” cu tine

Nu ne referim aici la cine știe ce suveniruri, scrumiere, căni, magneți de frigider și alte obiecte de artă menite să demonstreze musafirilor că ați fost în cutare loc. Ai grijă să nu cari cu tine, fără să știi, nisip de pe plaja de pe care tocmai te-ai întors sau cine știe ce flori uscate de pe la munte. Acestea au puterea ca, odată descoperite când îți despachetezi bagajele, să îți strice ziua. Ca să nu mai zicem despre eventuali purici sau gândaci ascunși printre bagaje. Scutură-ți bine hainele când îți faci valizele de întoarcere.

4. Nu te întoarce chiar în ultimul moment!

Să te întorci chiar cu o seară înainte de a te prezenta la birou e o lovitură în moalele capului, vă spun din proprie experiență. Ca să nu mai zic să numai gândul că “mâine dimineață trebuie să fiu la muncă” te poate scoate din minți foarte ușor. Acest lucru se înscrie în seria “Nu încercați asta pe pielea voastră!”

Acordă-ți cel puțin o zi de acomodare, cât să mai ai o seară liberă înainte de marea revenire!

5. Evită vacanța!

Am lăsat la urmă soluția cea mai bună. În loc să tratăm ca să vindecăm, mai bine prevenim, nu? În loc să ne expunem la atâtea riscuri, mai bine stăm acasă și ne protejăm. Această soluție nu numai că ne salvează în totalitate de la depresia de după vacanță, dar e și cea mai ieftină. Gândește-te câte ai fi putut face cu banii cheltuiți într-un sejur pe te miri unde!

Dar, atenție, evitarea vacanței are un punct slab: ne aruncă în extrema cealaltă. Dacă nu avem vacanță, ne deprimăm din această cauză. Vom reveni în curând (dacă vom scăpa cu viață din depresia de după vacanță) cu un text în care să vă propunem câteva soluții și împotriva depresiei cauzate de lipsa concediului.

 

Acum e rândul vostru. Spuneți-ne și nouă cum faceți față întoarcerii la viața normală? Cât vă ia să vă reveniți?

 

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație ()