Povestea Casei Experimentelor, primul Science Center din București: ”Ideea a venit de la copilul meu”

Cristina Călin, redactor

Casa Experimentelor este primul science center din București care oferă copiilor interesați de știință peste 100 de exponate care îi vor ajuta să înțeleagă mai bine fenomenele fizice sau chimice. Am stat de vorbă cu Gabriela Ionescu, directorul centrului, pentru a afla istoria acestui loc interesant pe care nu ar trebui să îl ratați.

Totul despre mame: Care este povestea Casei Experimentelor?

Gabriela Ionescu, Casa Experimentelor: Casa Experimentelor am deschis-o în ianuarie 2016. Copilul meu, când avea 8 ani și jumătate, a fost în vizită la un science center în Budapesta, Palatul Minunilor. Cu mare entuziasm se oprește în mijlocul spațiului expozițional și uitându-se în ochii mei mă întreabă ”Mami, de ce nu faci și tu așa ceva acasă?”. Asta a fost ideea, de aici a pornit totul. Se întâmpla în 2009 și de la idee la proiect a durat ceva timp. Eu sunt consultant și trainer și știu să scriu proiecte și de aceea a crezut că pot face asta.

În 2010 am depus un proiect. Știam că nu suntem pregătiți atunci, dar în momentul în care stabilești un deadline ai energia concentrată în a finaliza lucrarea respectivă. L-am depus și avantajul nostru a fost că era într-un program american și am primit feedback pe propunerea tehnică, ceea ce ne-a ajutat să îmbunătățim proiectul pentru următoarea depunere. Apoi am găsit Programul de Cooperare Româno-Elvețian și avea o rundă de parteneriate. Această schemă s-a întâmplat, dar nu din prima rundă, pentru că la finalul primei cereri de proiecte, noi am fost în lista de rezerve, la 2 puncte de ultimul finanțat. Asta se întâmpla în 2012 și am tot așteptat să se suplimenteze. Era speranța noastră! Nu a fost așa, dar am fost anunțați că în 2014 va fi o nouă rundă. A fost bine că am tot îmbunătățit proiectul și am primit răspuns favorabil.

Totul despre mame: Cum ați găsit spațiul?

Gabriela Ionescu, Casa Experimentelor: Nu aveam un spațiu, dar angajamentul din partea tehnică a fost că înainte de semnarea contractului vom identifica un spațiu. Erau niște zăpezi în decembrie și am umbat pe la o mulțime de hale. Într-un final am venit aici (zona Vitan, sector 3) și am avut noroc că proprietarul acestei clădiri este un tip care știa ce este un science center. A fost foarte util pentru că a îmbrățișat ideea și și-a dat seama de potențial și de utilitatea acestei componente educaționale și a fost de acord. În 6 ianuarie 2016 am dat drumul efectiv, chiar dacă lumea era după sărbători.

Totul despre mame: Cum ați făcut cunoscut proiectul Casa Experimentelor?

Gabriela Ionescu, Casa Experimentelor: La început am avut ca parteneri școli din București și licee. În pregătirea întregului spațiu am avut nevoie de un feedback al profesorilor de fizică și de chimie. Am avut cadre didactice parte a echipei de implementare, care ne-au furnizat informații valoroase. Partenerul elvețian, Tehnorama Swiss Science Center, a fost cel care ne-a oferit know how-ul, fără de care nu reușeam să ducem la bun sfârșit misiunea de a înființa acest centru. Doar că toate trebuiau adaptate. Toate instrucțiunile exponatelor, de exemplu, au trecut și prin filtrul unul profesor care are experiență de ani de zile în a preda științele, iar acest lucru a fost un câștig. Pe de altă parte, am avut o testare pilot a exponatelor, înainte de deschidere. Copiii din aceste școli au beneficiat de ”avanpremiera”. Ei au dat feedback. Au fost foarte încântați că nu au spus că ar trebui schimbate prea multe, dar noi ne-am dat seama că anumite lucruri ar trebui să fie mai solide.

Totul despre mame: Cu ce vă diferențiați de alte proiecte similare?

Gabriela Ionescu, Casa Experimentelor: Suntem un ONG total orientat către comunitate și către activitatea educațională altfel în rândul copiilor. La momentul deschiderii eram singurii de acest gen din București.

casa experimentelor

Totul despre mame: Ce pot vedea copiii la Casa Experimentelor?

Gabriela Ionescu, Casa Experimentelor: Sunt 100 de experimente care le pun la încercare curiozitate. Copiii care până acum au primit informația de-a gata, aici o găsesc descoperind-o, interacționând cu fiecare exponat în parte, punându-și întrebări, citind despre fenomentul din spatele fiecărui lucru de aici. Toate exponatele sunt însoțite de fișe cu instrucțiuni prin care copiii înțeleg ce au de făcut și pe verso este explicația fenomentului științific.

Totul despre mame: Cât durează o vizită?

Gabriela Ionescu, Casa Experimentelor: Există personal de-al nostru, ghizi, care sunt la dispoziția vizitatorilor. Nu neapărat le explică, doar dacă li se solicită. Sunt situații când grupul școlar își ia doar o oră de vizitare. Fiind 100 de experiemente este greu să le parcurgi chiar dacă stai și doar un minut la fiecare în parte. Copiii se împrăștie în spațiul expozițional, fiecare după preferințe și după interes. Nu insistăm să se facă un tur cu săgeți. Unde se simte copilul atras să încerce, acolo se poate duce. Bucuria și uimirea copiilor nu vin decât să ne spună că ce facem facem bine.

casa experimentelor

Totul despre mame: De la ce vârstă putem veni cu copiii la Casa Experimentelor?

Gabriela Ionescu, Casa Experimentelor: Pot veni copiii de peste 3 ani. Sunt și grădinițe care vin, dar cei mai mici se bucură altfel decât cei care sunt deja la școală. Sunt exponate pe care și ei le pot proba și interacționa cu ele. Ne dorim să dezvoltăm curiozitatea, să îi învățăm că toate lucrurile se întâmplă dintr-un anume motiv, așa că îi pregătim pentru ”de ce”. Științele sunt cele care susțin viața de zi cu zi. În spatele unui fenoment există o explicație științifică, categoric! Noi mai demitizăm un pic magia spunându-le că este multă fizică în spatele ei. Cu toate astea ei sunt bucuroși să afle.

Totul despre mame: Cum văd elevii transpunerea teoriei din cărți în experimente practice?

Gabriela Ionescu, Casa Experiementelor: Ni s-a întâmplat să vină chiar o clasă cu profesorul de matematică care să vadă teorema lui Pitagora. Dascălul și-a adunat elevii în jurul exponatului și le-a arătat o alfel de demonstrație, fără cretă și fără tablă a acestei teoreme. A fost extraordinar. Copiii au rămas cu gura căscată și au spus ”Aha, deci este adevărată!”. Nu au crezut demonstrația abstractă, dar așa nu cum să o mai uite, pentru că este vizuală, tot ce este acolo se întâmplă real.

Totul despre mame: Care a fost cel mai greu moment de la deschiderea Casei Experimentelor?

Gabriela Ionescu, Casa Experimentelor: Primele două săptămâni ale Casei Experimentelor când noi eram Meșterul Manole. Echipa tehnică lucra noaptea, ziua se strica, iar se repara, iar se strica. Copiii le deteriorau, dar și părinții însoțitori. Asta este soarta. În momentul în care am participat la o conferință a science centerurilor din Europa, atunci am înțeles că toți au această problemă. Trebuie să testăm mai mult, să le facem mai solide. Așa am ajuns să renunțăm la design în favoarea rezistenței și fiabilității.

Totul despre mame: Copiii găsesc de fiecare dată aceleași exponate?

Gabriela Ionescu, Casa Experimentelor: Periodic înlocuim exponatele pentru că ne dorim să avem lucruri noi, ca să creștem interesul. Lucrăm la a găsi soluția optimă din punct de vedere tehnic pentru ca ele să reziste. La multe am renunțat pentru că se stricau foarte ușor.

casa experimentelor

Totul despre mame: Care este următorul pas al proiectului?

Gabriela Ionescu, Casa Experimentelor: Căutăm un spațiu dublu ca suprafață pentru că avem exponate suficiente pentru a-l umple. Ar fi un lucru benefic pentru copii, oferindu-le o arie mai mare de studiu. Suntem singurul science center din Europa atât de aglomerat pentru că de regulă experimentele nu sunt atât de înghesuite. În Elveția primul s-a deschis acum 40 de ani și acum au 650 mp și 550 de experimente. 35% din bugetul anual le este asigurat de stat, la noi este zero.

Totul despre mame: Exponatele rămân doar aici sau mergeți cu ele pe la evenimente?

Gabriela Ionescu, Casa Experimentelor: Mergem și la evenimente cu exponate. La Noaptea Cercetătorilor Europeni ne deplasăm în Piața Universității cu bobina Testa, este atracția serii respective. Am încercat cu generatorul Van de Graaff, care nu a fost la fel de interesant pentru public. Mai închiriem exponate pentru diverse manifestări.

 

 

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa