Controlul ginecologic după naștere și complicațiile care pot apărea

Magda Popescu
controlul ginecologic după naștere

Controlul ginecologic după naștere este, am putea spune, obligatoriu. Chiar dacă mama se simte bine, este important ca, la câteva săptămâni după naștere, să meargă din nou la medicul specialist.

Perioada postpartum începe după nașterea copilului și se termină atunci când corpul mamei s-a vindecat. Această perioadă durează de obicei de la șase până la opt săptămâni, însă poate varia de la femeie la femeie. În această perioadă, mămica experimentează schimbări atât la nivel emoțional, cât și fizic. După naștere, consultul ginecologic este vital, întrucât pot apărea probleme care împiedică vindecarea mamei”, explică doctor Silviu Iștoc, medic primar obstetrică-ginecologie la Spitalul Medicover și Clinica ProVita.

Primul control ginecologic după naștere

Indiferent dacă ați născut normal sau prin cezariană, controlul ginecologic este obligatoriu, cu atât mai mult dacă observați că apar simptome ciudate la nivelul corpului, indiferent de natura lor. În perioada post-partum, femeia trebuie să fie pregătită pentru a suporta schimbările care au loc la nivel fizic și psihic.În mod normal, primul control după naștere se realizeaza după șase săptămâni, acest lucru este general valabil, indiferent de modalitatea de naștere. În cazul în care apar complicații de orice natură, mama trebuie să se prezinte imediat la medicul specialist pentru că orice simptom poate anunța apariția unei complicații”, afirmă dr. Silviu Iștoc.

Ce analize presupune primul control după naștere?

Sânii, aparatul reproducător și stadiul de vindecare a inciziilor efectuate în timpul nasterii, dacă aceasta s-a realizat prin cezariană, sunt zonele principale pe care medicul le va examina în timpul primului control ginecologic după naștere. Examinarea sânilor nu va fi cu mult mai diferită decât cea de rutină, cu excepția verificării mameloanelor, un aspect foarte important pentru alăptare.

Orice femeie după șase săptămâni de la naștere, trebuie să meargă la controlul ginecologic. În cadrul acestuia, medicul trebuie să discute detaliat cu proaspăta mamă despre starea generală și evoluția ei. Se evaluează aparatul genital, starea inciziei, dar și sânii. Mucoasa vaginală și colul uterin vor beneficia de o atenție sporită, deoarece vindecarea prea lentă poate fi un pericol pentru sănătate. Realizarea unui test Babeș Papanicolau este vital”, spune dr. Silviu Iștoc.

Ce afecțiuni pot apărea în perioada postpartum?

  • Infectarea inciziei. Cele mai multe probleme ale inciziei au loc în termen de 10 zile de la naștere. Dacă observați roșeață neobișnuită în acea zonă, durere sau scurgeri anormale, chiar și sângerări, este indicat să anunțați imediat medicul ginecolog, altfel, pot apărea complicații.

  • Infectarea uterului. În mod normal, uterul trebuie să revină la forma lui inițială, de mărimea unui pumn, însă la nivelul acestuia, pot apărea infecții și probleme care necesită tratament special. Sângerările, durerile abundente și stările de vomă sunt semne ale disfuncțiilor grave la nivelul uterului.

  • Ovarele și refacerea lor. Testele și examinările după sarcină sunt foarte importante pentru că acestea arată stadiul de vindecare sau apariția unor probleme. La nivelul ovarelor, pot apărea chisturi sau excrescențe care pun sănătatea mamei în pericol. De aceea, testul Papanicolau are un rol foarte important.

  • Sănătatea sânilor. La nivelul sânilor pot apărea mastite, blocaje ale canalelor prin care trece laptele. Simptomele infectiilor la sâni pot fi: durere, roșeață, febră și necesită tratament de urgență.

  • Glanda tiroidă. În timpul sarcinii, cantitatea de hormoni variază, iar problema care poate apărea în perioada postpartum este supradimensionarea tiroidiană, care va deregla întreg organismul și va îngreuna vindecarea femeii. Medicul trebuie să realizeze teste speciale pentru a controla sănătatea tiroidei.

  • Depresia postpartum. Până la 30% dintre femei se confruntă cu depresia în primul an după naștere. Această problemă se poate manifesta prin stări de anxietate, nervozitate, agitație, alternarea rapidă a stărilor, care pot afecta atât proaspăta mamă, cât și pe nou-născut.

După cât timp reapare ciclul menstrual?

Prolactina, homonul care sporește cantitatea de lapte matern, are rolul de a inhiba apariția ovulației, de aceea, în perioada după naștere, femeile nu au menstruație. Această perioadă poate varia, nu există o regulă, fiind influențată de faptul că mama alăptează sau nu copilul.

Dacă nu alăptați, menstruația poate să reapară cel mai devreme după 10 săptămâni, însă sunt cazuri în care ciclul menstrual apare abia după 12 luni de la naștere. Indiferent de perioada de așteptare, nu trebuie să vă faceți griji în privința aceasta, mai ales dacă testele realizate la primul consult după naștere au fost bune”, spune dr. Silviu Iștoc.

Reluarea vieții sexuale

În perioada post-partum, proaspăt mămica este foarte preocupată de creșterea nou-născutului și de recuperarea sa fizică și psihică. De cele mai multe ori, chiar dacă sunt pregătite fizic, femeile nu se simt pregătite psihic să reia viața sexuală, de aceea nu există o regulă generală.

Contactul sexual se poate relua numai după refacerea cervixului, a epiziotomiei, dar și atunci când aceasta se simte pregătită din toate punctele de vedere. Putem vorbi de perioada de după cele șase săptămâni în care se presupune că femeia se reface, însă aceasta variază în funcție de rapiditatea vindecării și complicațiile care pot apărea”, explică dr. Silviu Iștoc.

După un an corpul este pregătit pentru o nouă sarcină

În timpul travaliului și al nașterii, uterul și cervixul suferă modificări importante, de aceea în perioada postpartum este nevoie de o recuperare pentru ca acestea să se refacă și să revină la forma normală. Lochia, o scurgere care se elimină după naștere, este un semn că uterul se vindecă, iar când aceasta devine de culoare albă, vindecarea este aproape de final.

Teoretic, femeia poate să rămână însărcinată imediat după ce reapare menstruația, adică după vindecarea organului genital. Practic, este foarte important să se țină cont de faptul că organismul are nevoie de recuperare, de aceea este indicat ca a doua sarcină să apară după cel puțin un an, dacă nașterea a fost normală, sau după cel puțin doi ani, dacă s-a realizat prin cezariană”, afirmă dr. Silviu Iștoc.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa