Copilul meu. Totul meu.

Copilul meu

Copilul este adevărata împlinire

Pe la 18 ani credeam că o facultate cu nume sonor mă va face să fiu o femeie împlinită. Mi-am terminat studiile și am fost împlinită. Câteva luni. Nimic mai mult.

Apoi m-am gândit că o mașină și o casă frumoasă mă vor face cu siguranță să simt adevărata împlinire. N-am greșit. A venit ziua când mașina și casa au devenit realitate. Problema e că nici de data asta nu m-a ținut mult. Există o satisfacție atunci când intri pe ușă și vezi câte ai realizat. Dar când casa e goala și ordonată la milimetru, câtă împlinire poți să ai? Câtă bucurie poți să simți când deschizi ușa și nu te așteaptă nimeni?

Copilul meu este totul meu

“Nu există împlinire mai mare decât cele două liniuțe roz sau primele imagini cu ființa aceea fragilă care depinde atât de mult de tine. Nu există perlă mai prețioasă decât copilul meu. Nu există bijuterie mai scumpă în jurul gâtului meu așa cum sunt brațele copilului meu. Nu există bucurie mai mare decât atunci când copilul meu spune pentru prima dată “mama“.  Nu există împlinire mai mare decât atunci când copilul tău îți spune că te iubește. Și știți ce? Nu s-au inventat cuvintele care să redea atât de bine ceea ce poate simți femeia devenită mamă.”

Sunt cuvintele mamei mele, cuvinte care mă fac să mă simt buricul pământului și totodată universul ei. Și e bine. E bine să știi că pentru cea mai importantă ființă din viața ta reprezinți totul. E bine să crești știind că pentru cel puțin o persoană ești cel mai important om de pe pământ.

Citește și: Întreabă-ți copilul

Să nu vă fie teamă să-i spuneți asta copilului vostru. Să nu vă fie teamă să-i arătați în fiecare zi că pentru voi el reprezintă totul. Asta nu-l va transforma într-un copil răsfățat sau într-un adult cu probleme, din contră. Va crește cu încredere infinită în el, iar asta e mai important decât orice.

Investim în copil totul: nopți, răbdare, lacrimi, bucurie, cuvinte, timp.

Pentru fiecare noapte pierdută vei primi înapoi momente unice. De la primul cuvânt până la “te iubesc, mami”. Și dacă îi mai oferi și un dram de răbdare, timp și cuvinte potrivite veți avea o relație mai mult decât de simplă rudenie. Numai așa puteți deveni cei mai buni prieteni.

Investim totul, câștigăm totul.

La final, merită. La final, pentru orice reușită a lui vei ști că ai contribuit și tu într-un fel sau altul. Și, dragă mamă, pentru asta copilul tău va fi totul tău.

Despre iubirea necondiționată, puteți afla din cartea scrisă de Alfie Kohn: Parenting necondiționat – de la recompense și pedepse la iubire și înțelegere, pe care o găsești aici.

Alfie Kohn se va afla pe 16 și 17 martie 2019 pentru a patra oară în România pentru a susține o nouă serie de conferințe, în București și Cluj. Conferința ”De la pedepse si recompense la cooperare și colaborare” este organizată de TOTUL DESPRE MAME cu sprijinul Transylvania College și Asociația pentru Comunicare Nonviolentă. Detalii AICI.

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație ()