Cum să-ţi accepţi corpul după naştere

Adriana Moscu
cum-sa-iti-accepti-coprul-dupa-ce-nasti-totul-despre-mame

Calitatea de mamă te împlinește nu doar spiritual, ci și trupește

Sarcina este, poate, cea mai intensă perioadă din viața ta, iar sentimentul matern nu poate fi comparat cu nicio altă emoție. Însă nu putem trece cu vederea urmările mai puțin plăcute, dar cât se poate de vizibile, pe care le suportă coprpul tău în urma acestei experiențe: vergeturi, kilograme în plus, piele lăsată, sâni lăsați și lista poate continua. Află cum să-ți accepți corpul după naștere.

Depresie post-partum? Nu ești singura!

La prima sarcină am pornit de la 52 de kilograme și am sfârșit prin a cântări cu 25 de kilograme în plus. După ce am născut, diferența s-a ajustat la trei kilograme, dar corpul meu nu mai arăta deloc ca acela de domnișoară. După ce am încercat să intru în toate hainele preferate și nu am reușit, am examinat în amănunt ravagiile de pe corpul meu, cu ajutorul unei oglinzi de înaltă precizie. Rezultatul a fost o dramă totală, cu atacuri de panică, suspine prelungi și tendință de izolare. Și depresia post-natală nu a întârziat să apară. Am trecut cu mare greutate peste ea, mai ales că nici eu, nici cei din jurul meu, nu o conștientizam. Dimpotrivă, mă judecam aspru pentru faptul că nu mă pot bucura cum se cuvine de noua făptură minunată care ar fi trebuit să-mi însuflețească zilele și să dea un nou sens existenței mele.

Acum, la 13 ani distanță de la eveniment, știu că o proaspătă mămică se poate simți nesigură și își poate acepta mai greu noile forme. Iar stresul de a avea grijă de o nouă ființă, cu nevoi multe și diferite, ca și somnul fragmentat ce se poate întinde pe luni de zile, pot contribui la aceste senzații de anxietate și extenuare. Mai mult, este o perioadă în care nu mai poți să te pui pe primul loc, ba chiar e posibil să ajungi pe ultimul. Nu mai poți avea grijă de tine nici emoțional, nici fizic, așa cum ți-ai dori, iar acest lucru nu poate decât să te angoaseze.

Răbdare, dar nu înfometare

Să ții o dietă drastică în perioada în care ești lăuză sau alăptezi este cea mai greșită decizie pe care ai putea-o lua. Organismul tău e slăbit în urma celor nouă luni de sarcină, iar majoritatea vitaminelor și nutrienților pe care corpul tău le produce sunt transferate către cel mic, prin laptele matern. Acum, mi mult ca oricând, ai nevoie de o dietă echilibrată, care să-ți asigure valori nutritive optime fără de care și tu, și bebelușul ați putea avea de suferit. În mod ideal, ar trebui să consumi în jur de 1.800 de calorii pe zi, pe care le poți lua din ouă, lactate, carne slabă de pui sau de vită, pește, cereale integrale, fructe, legume, alune sau nuci, dar și leguminoase.

Alăptează și săbește!

Ei bine, da, cât timp alăptezi, corpul tău își va regla singur nivelul hormonilor. În plus, va arde circa 400 de calorii pe zi pe perioada alăptării.

Un an de așteptare

Se spune că pentru a-și reveni la formele inițiale, organismul are nevoie de aproximativ un an, sau cam tot atât cât a durat și sarcina. În funcție de starea ta fizică și de felul în care ai născut (natural sau prin cezariană), poți începe să faci mișcare ușoară, plimbări prin parc, alergări, sau chiar să mergi la fitness. O soluție eficientă este să faci pilates, care te ajută să-ți recapeți mobilitatea într-un mod armonios, fără a solicita prea tare organismul.

Curaj, găină!

Gândește-te la asta: te-ai pregătit nouă luni pentru un eveniment de asemenea amploare ca aducerea pe lume a unei noi ființe. Serios, acum, crezi că poate fi altceva mai dificil de făcut pentru tine, căruia să nu-i faci față? Gândește pozitiv și realist: dacă ai făcut-o pe-asta, sigur poți să faci orice altceva. Deci și să dai jos cele câteva kilograme în plus.

Fii propriul tău exemplu

Chiar dacă puiul tău nu a învățat încă să vorbească, cu siguranță este extrem de atent la tot ce se petrece în jur. Dacă te va azui tot timpul că te plângi de felul cum arăți, atunci când va învăța să se exprime va avea deja părerea formată. Eronat formată. Fii un model pentru tine și pentru el și învață-l de mic că să fii sănătos nu înseamnă să fii slab, ci să te simți bine cu tine.

Acceptă schimbarea

Am stat, acum ceva vreme, de vorbă cu o femeie care-mi putea fi bunică și de la care am învățat multe lucruri utile. Când m-am plâns că nu mai arăt așa cum eram înainte de a avea copii, mi-a replicat cu blândețe: “Acum ești femeie, nu mai ești copilă. Ai arăta ridicol fără forme, iar bărbatului, ascultă la mine, îi place să aibă pe ce pune mâna”. Atunci m-am supărat puțin, dar, dincolo de aspectul sexist al afirmației, spusele acelei bătrânici conțineau bruma lor de adevăr, așa cum mi-a fost dat să aflu ulterior.

Așa că, într-un final (cu mici excepții de răzvrătire), am acceptat-o pe noua “eu”: o “eu”, cu forme mai rotunde, cu sâni mai mari și cu mult mai multă experiență de viață. Și pentru că într-un final a trebuit să mă decid să-mi reînnoiesc garderoba, mi-am luat o pereche de boyfriend jeans.

Acum toată lumea mă întreabă ce-am făcut de am slăbit și-mi cad blugii de pe mine!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa