De ce n-o să am o bătrâneţe liniştită

Raluca Dumitrică
batranete-linistita-totul-despre-mame

Am ajuns la concluzia că mi-am diminuat sever şansele de a avea o bătrâneţe liniştită

Alimentaţia sănătoasă, sportul practicat regulat, un echilibru între viaţa personală şi cea profesională, dar şi multă, muuuultă iubire primită şi dăruită sunt de bază pentru părinţii de azi care îşi doresc să aibă o bătrâneţe liniştită. Dar pe lângă acestea mai sunt câteva trucuri pe care le ei le pot pune în practică şi despre care experţii susţin că au posibilitatea de a ne asigura această linişte a vârstei a treia. Am încercat şi eu aceste trucuri, dar fără succes, lucru ce mi-a demonstrat că numai linişte n-o să am la bătrâneţe. Iată de ce!

Din cauza uleiului

Nu vă temeţi, n-am luat-o pe ulei. E vorba doar despre faptul că am testat obiceiul considerat în India extraordinar de sănătos pentru organism şi care presupune plimbarea unei cantităţi de ulei prin cavitatea bucală, timp de câteva zeci de minute, fără a fi înghiţită. Această practică ayurvedică a apărut în urmă cu foarte mulţi ani şi este folosită asiduu şi în ziua de azi, deoarece ajută la albirea dinţilor, elimină toxinele din organism, te scapă de respiraţia urât mirositoare, te ajută să dormi mai bine şi te face, per ansamblu, să fii mai sănătos. Practicat à la longue, îţi va permite să ai o viaţă lungă şi plină de vigoare, la al cărei final te vei bucura în tihnă de nepoţi şi de croaziere pe mările şi Oceanele lumii (Da, da, aşa se spune. Sau cel puţin asta intenţionez să fac eu, hmmm). Ce mai trebuie reţinut în acest caz este că uleiul se plimbă prin gură dimineaţa, pe stomacul gol, cu multă răbdare şi cu ochii pe ceas, fără a trişa şi a minimiza timpul alocat procedurii.

Dar ce vină are bietul ulei şi de ce vă povestesc tocmai de el? Pentru că după 12 zile de la începutul ritualului am căpătat o asemenea aversiune faţă de această tehnică şi faţă de tot ce înseamnă lichid din familia untdelemnului, încât am dezvoltat o încleştare a maxilarului în preajma sticlei din care trebuia să iau dimineaţă de dimineaţă câte o duşcă zdravănă. Nu mai suport nici măcar mirosul uleiului acum, iar când gătesc ceva la care trebuie adăugat puţintel ulei, mă ţin cu mâna de nas, întorc capul la 90 de grade şi torn cu zgârcenie, să nu mi se facă mai târziu rău.

Din pricina ananasului

Să bei apa în care ai pus la macerat câteva felii de ananas sau pur şi simplu suc proaspăt obţinut din acest fruct este un obicei mult mai apetisant decât uleiul de mai sus. Beneficiile sunt pe măsura gustului, pentru că se spune că apa aceasta, consumată pe stomacul gol, reuşeşte să îţi elimine stratul adipos al pielii, să omoare paraziţii intestinali, să reducă inflamaţiile, să regleze tiroida şi, cel mai important, să te protejeze de cancer. Totul e să bei apă ananasizată luni întregi, poate chiar ani, ca să-şi facă efectul.

N-am avut nicio problemă cu această procedură, până când a trebuit s-o întrerup din pricina lipsei materiei prime. Deşi am avut grijă o bună bucată de vreme să am ananas în casă, sărbătorile de iarnă mi-au prilejuit întâlnirea cu nişte magazine în care nu se găsea pic de ananas. Degeaba am luat la pas toate alimentarele, aprozarele şi băcăniile din întreagă zona în care eram, degeaba am verificat pe net posibilitatea ca ananasul să-mi fie livrat acolo, degeaba am sunat prietenii binevoitori să-i rog să mă ajute. Totul a fost în zadar. Până şi ultima speranţă, un non-stop pe care îl ştiam bine aprovizionat, s-a dovedit a fi egală cu eşecul. Acolo am intrat ca tornada, am luat la scanat toate rafturile şi aproape că am răcnit la vânzător: Un ananas, vă rog, un ananaaaas! Fără niciun rezultat.

De la periat

Nu pe alţii, ci propria limbă. Şi nu, nu în sensul de a învăţa să gândesc mai mult înainte de a vorbi (ceea ce ar cam trebui sa fac, totuși), ci efectiv de a curăţa cu ajutorul unei periuţe impurităţile depuse pe limbă. Ei, se zice că, dacă faci acest lucru în fiecare zi, vei elimina toxinele emanate de corp în timp ce dormi şi pe care le poţi înghiţi la loc când te trezeşti. Astfel vei evita şi să ai un sistem imunitar compromis şi nu te vei mai lupta cu propriile bacterii şi celule moarte ce se adună pe limbă şi care numai prietenoase nu sunt cu tine. Nu mai spunem despre faptul că o limbă curată îţi va aduce o respiraţie mai proaspătă, probleme stomatologice mai puţine şi un sistem digestiv sănătos, ştiind fiind că digestia începe în cavitatea bucală.

Dar eu nu sunt deloc capabilă să mă periez în acest fel. Simplul gând al râcâirii limbii cu o periuţă de dinţi căreia i-am încredinţat această misiune mă face să transpir. În plus, am citit că cel mai bun instrument pentru a curăţa limba trebuie să fie făcut din aur, argint, staniu şi alamă, aşa că eu de unde să iau aşa ceva?

Aşadar, punând toate aceste lucruri cap la cap, sunt destul de convinsă că nu prea fac totul cum trebuie şi că mi-am diminuat serios, cu mâna mea, şansele de a avea o bătrâneţe liniştită. Nu-mi mai rămâne decât să mă întorc la reţeta mea, aceea de alimentaţie sănătoasă, sport practicat regulat, echilibru între viaţa personală şi cea profesională, dar şi multă, muuuultă iubire primită şi dăruită, şi să sper că peste 35 de ani va ieşi soarele şi pe strada mea de pensionar.

Citeşte şi:
Care e legătura între dieta prenatală și problemele dentare ale copilului?
Cele mai în vogă expresii şi cuvinte preluate de copii de la adulţi
Cel mai important lucru pe care îl poţi face AZI pentru copilul tău
5 metode prin care previi obezitatea la copii

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa