Fă-ți online testul care îți spune dacă ai risc de CANCER OVARIAN

TOTUL DESPRE MAME
cancer

Cancerul ovarian este unul dintre cele mai crunte tipuri de cancer, având cea mai mică rată de supraviețuire dintre toate cancerele feminine. Următorul test îți poate spune dacă ești la risc pentru acest tip de cancer

Anual, 250.000 de femei din întreaga lume sunt diagnosticate cu cancer ovarian și, în plus, 140.000 de femei din întreaga lume mor anual din cauza acestei boli. Mai mult, statisticile arată că doar 45% dintre femeile cu cancer ovarian trăiesc mai mult de cinci ani de la diagnosticare, în timp ce 89%, un procent aproape dublu, de paciente cu cancer mamar trăiesc la aceeași perioadă după diagnosticare. Testul de mai jos, lansat astăzi, cu ocazia Zilei Internaționale de Luptă Împotriva Cancerului Ovarian, are 5 întrebări și poate fi un prim pas în depistarea riscului de cancer ovarian.

Cancerul ovarian, mai mult decât oricare altul, poate afecta pe oricine. Iată care câțiva factori de risc asociați bolii:

  • Antecedentele familiale: studiile relevă că dintre femeile cu cancer ovarian, între 10- 20% au o rudă de grad apropiat care a fost diagnosticată cu cancer mamar sau cancer ovarian.
  • Vârsta înaintată: cancerul ovarian apare mai frecvent la femeile cu vârsta de peste 50 ani, aflate la menopauză;
  • Nuliparitatea (absența nașterilor);
  • Debutul precoce al ciclului menstrual (sub 12 ani) și instalarea tardivă a menopauzei: Cu cât femeia are mai multe cicluri menstruale, cu atât crește riscul;
  • Infertilitatea: femeile active sexual, care nu folosesc metode contraceptive și care nu rămân însărcinate au un risc crescut de a fi diagnosticate cu cancer ovarian;
  • Administrarea terapiei hormonale de substituție sau a estrogenilor: s-a demonstrat că femeile aflate sub tratament de substituție hormonală au un risc crescut de cancer ovarian.

    #voceaTAseaude

Cu ocazia Zilei Internaționale de Luptă Împotriva Cancerului Ovarian, Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, anunță înscrierea României în Coaliția Internațională de Luptă Împotriva Cancerului Ovarian (World Ovarian Cancer Coalition). Ediția 2017 a campaniei se numește #voceaTAseaude și are drept obiectiv convingerea femeilor să meargă la medic pentru consultații periodice, pentru că aceasta este principala metodă prin care cancerul ovarian poate fi depistat înainte de a fi prea târziu.

Mă bucur mult să întâmpin Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer în Coaliția noastră de Luptă Împotriva Cancerului Ovarian. Sunt convinsă că prin această inițiativă globală putem, împreună, să atragem atenția asupra cancerului ovarian și să le ajutăm cu adevărat pe femeile din întreaga lume care se confruntă cu această afecțiune cruntă.”, spune Elisabeth Baugh, președinte al Coaliției Internaționale de Luptă Împotriva Cancerului Ovarian.

Ediția din 2017 a campaniei internaționale a Coaliției de Luptă Împotriva Cancerului Ovarian se numește Your Voice Has Power și se referă la faptul că fiecare dintre noi poate ajuta femeile care se confruntă cu această afecțiune. Oricine îi poate schimba unei femei viața dacă alege să spună mai departe ceea ce știe despre cancerul ovarian. În România, #voceaTAseaude este un îndemn adresat tuturor celor care știu cât de importantă este depistarea cancerului ovarian în stadii incipiente. Toți aceștia sunt invitați să transmită mai departe informația, să le amintească femeilor să aibă grijă de ele și, în final, să accepte că vocea lor chiar se aude.

Dr. Dana Stănculeanu, medic oncolog: „Femeile nu sunt precaute cu sănătatea lor”

Deși numărul de paciente care vin constant la consultații de rutină este într-o ușoară creștere, de cele mai multe ori cancerul ovarian este depistat în faze avansate, semn că femeile încă nu sunt precaute cu sănătatea lor. Cel mai frecvent, acestea invocă faptul că le este jenă sau că se tem pentru că nu știu ce presupune efectiv consultația. Cu toate acestea, cancerul ovarian este una dintre acele afecțiuni care, depistate la timp, pot fi tratate.”, ne atenționează dr. Dana-Lucia Stănculeanu, medic primar oncolog.

Mai multe detalii pot fi găsite pe www.invingemcancerul.ro.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa