Ghid pentru sărbători de iarnă eco

Adriana Moscu
sarbatori-de-iarna-eco-totul-despre-mame

Te poți bucura de sărbători de iarnă eco fără prea mari eforturi și fără să renunți la tradiții!

Să respecți mediul și să faci tot ce poți pentru a nu-l polua, pentru a-l păstra curat, atât cât se poate, în dreptul tău, nu trebuie să vină la pachet cu o serie de restricții. Sunt nenumărate feluri în care poți reduce emisiile de carbon sau recicla și toate sunt la îndemâna ta. Îți trebuie doar un pic de bună-voință, iar cu ideile unor sărbători de iarnă eco venim noi!

Brad de plastic sau natural?

Dilema asta circulă de câțiva ani și e motiv de dispută între ecologiști și tradiționaliști. Tăierea bradul natural înseamnă privarea sistematică de oxigen și înrăutățirea calității aerului, iar cel de plastic poluează pe o perioadă foarte mare de timp (până la 1.000 de ani). Aproximativ 80% din acești brazi de plastic sunt fabricați în China, prin arderea cărbunelui, transportați cu ajutorul motorinei și nu sunt biodegradabili. Aceeași Mărie, cu altă pălărie. Soluția? Cumpără un brăduț natural din locurile autorizate (care vând brazi crescuți special în pepiniere), sau unul pe care îl poți planta apoi în curte sau returna din locul de unde l-ai cumpărat.

Luminează moderat

Sărbătorile sunt luminoase, la propriu și neapărat la figurat. Iar în ianuarie, factura la electricitate demonstrează clar cât de luminoase au fost! Problema este că luminițele în surplus nu fac gaură doar în buget, ci și în consumul de energie. Soluția este să folosești LED-uri, mult mai economice decât becurile obișnuite – ele consumă cu 33% mai puțin curent, sunt foarte rezistente și folosesc lumină rece, care reduce semnificativ riscul de scurtcircuit.

Sărbătoare pe răcoare

Nu zicem să dârdâi în timp ce duci sarmaua la gură, dar n-ar fi o idee rea să reduci căldura din casă cu unul, două grade. Mai ales dacă ai invitați mulți la masa de Crăciun, fii sigură că îți vor mulțumi, pentru că atmosfera se va încălzi de la sine!

Împachetează cu măsură

Imaginează-ți câtă risipă de copaci se face cu toate pungile de cadouri și cu hârtia de împachetat! Numai în Statele Unite se consumă, în fiecare an, de sărbători, 4 milioane de tone de hârtie pentru împachetat. Soluția este să folosești pungile de cadouri și hârtia de anul trecut. Desigur, pentru asta trebuie să le fi păstrat cu grijă, pentru a nu avea un aspect șifonat, mototolit sau învechit!  Iar atunci când oferi un dar, folosește pungi de hârtie sau cutii de carton în locul celor din plastic.

Fă un cadou care nu generează amprentă de carbon

Nu este foarte ușor, pentru că orice cadou, oricât de ecologic, tot este transportat pentru a ajunge la tine. Totuși, dacă te deplasezi până la magazin, amprenta de carbon pentru cumpărarea cadourilor se dublează, cel puțin! Optează pentru cumpărăturile online și pentru produse reciclate sau upciclate (cărora, după reciclare, li se oferă o nouă întrebuințare). O idee excelentă este să faci în dar un cadou muzical! Pe www.musicmysoul.com, poți completa un tabel cu informații despre cel care urmează să primească o melodie personalizată în dar.

Raționalizează mâncarea

Cu toate știm că de sărbători ne permitem să punem dieta în cui, dar aici nu vorbim de siluetă, ci de raționalizarea bucatelor. Fă-ți o listă exactă cu ingredientele și cantitățile de care vei avea nevoie pentru pregătirea meniului de sărbători; astfel, eviți să arunci la gunoi ceea ce nu mai încape în frigider sau ce va expira fără să apuci să-l folosești. Resturile de legume, orez sau fasole, de care ai avut nevoie pentru prepararea anumitor feluri de mâncare tradiționale, le poți opri pentru o ciobiță gustoasă, de exemplu. Pune la congelator tot ce nu-ți mai e de trebuință sau, dacă a rămas suficientă mâncare de care v-ați săturat, duceți-o unor familii nevoiașe – sigur vor aprecia gestul vostru!

Consumă de la producători locali

Așa, vei contribui la dezvoltarea comerțului autohton și vei fi cu inima împăcată. Asta pentru că nu dai banii pe mâncare adusă de peste mări și țări cu ajutorul combustibilului sau care a fost “îmbogățită” cu chimicale, pentru a rezista drumului lung și timpului petrecut în depozite, până să ajungă pe masa ta.

Alege cel mai ecologic transport

Dacă urmează să petreci sărbătorile departe de casă, în locurile natale sau într-o stațiune montană, gândește-te de două ori cu ce ajungi acolo. Folosind un mijloc de transport în comun (de preferat, terestru, pentru că poluează cu mult mai puțin decât un avion), vei reduce substanțial emisiile de carbon. Odată ajunsă la munte, optează pentru drumeții la pas sau plimbări cu sania trasă de cai, decât cu snowmobilul sau cu ATV-ul. Aproximativ 57% din emisiile de gaze din stațiunile montane provin de la automobilele personale ale turiștilor. Dacă totuși îți e greu să te deplasezi altfel decât cu mașina personală, pentru că ai bagaje multe și copii mici, odată ajunși în stațiune, lasă mașina în parcarea hotelului sau a pensiunii și folosiți microbuzele sau autobuzele locale.

Nu arunca produse pe pârtie

Oricât de greu ți-ar fi să ajungi la un coș de gunoi, fă acest efort, pentru că merită din plin! Gunoaiele de pe pârtie aduc mari prejdicii mediului înconjurător, dincolo de inconvenientele pe care le-ar putea crea celorlalți turiști. O sticlă de plastic se descompune în 100-1.000 de ani, o țigară în 2-15 ani, iar o coajă de portocală în aproximativ 2 ani. Nu te gândi că banana sau portocala vor fi consumate de animale, aceste fructe nu fac parte din habitatul lor natural și pot fi otrăvitoare pentru ele. În plus, gunoiul lăsat în urmă este mult mai greu de transportat de pe munte în oraș de către lucrătorii la salubritate, așa că este indicat să-l aduni într-o punguță și să-l duci chiar tu înapoi, în oraș.

Citeşte şi:
8 alternative adorabile la bradul de Crăciun
Magia Crăciunului înseamnă…
Cum ajunge laptele ecologic din fermă până în magazin? (P)

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa