Mămici din lumea întreagă, învățați să vă organizați!

Adriana Moscu
organizaţi-totul-despre-mame

Să vă organizaţi mai bine poate fi schimbarea pe care să o puneți în aplicare în 2016!

Cum faci să-ți ajungă timpul când ai copii, o casă de întreținut și un serviciu de la care nu poți să lipsești? Aflaţi câteva trucuri despre cum să vă organizați mai bine!

Pentru mine, și dacă ziua ar avea 48 de ore și, printr-o minune genetică, nu aș fi nevoită să mă odihnesc, tot nu aș duce la bun sfârșit (sau măcar la timp!), tot ce mi-am propus. Pur și simplu, timpul din mintea mea nu are nicio legătură cu timpul indicat de acele ceasornicului. Așa că sfaturile pe care le-am găsit tot căutând cum să mă organizez mai bine, mi-au fost de mare folos, motiv pentru care am zis să vi le dezvălui și vouă, ca să reuşiţi şi voi să vă organizați mai bine.

Pune alarma să sune cu 15 minute mai devreme

Fie că îți pui gândurile în ordine, fie că stai la televizor și te relaxezi uitându-te la orice altceva în afară de desene animate, 15 minute în plus doar pentru tine te vor ajuta să ai un bun start în fiecare dimineață.

Folosește un cronometru

Propune-ți să termini ce ai început până să auzi ticăitul. Împarte lucrurile pe care le ai de făcut în “dificile”, “normale” și “ușoare” și setează cronometrul în funcție de dificultatea fiecăruia.

Învață să te concentrezi

Uneori, cea mai mare distragere de la ceea ce ai de făcut poți fi chiar tu! Dacă ai de lucru, rezistă tentației de a verifica pagina de Facebook sau alte rețele sociale, ori emailul din 5 în 5 minute. Folosește, din nou, un timer: pune-l să sune peste – să zicem – 45 de minute de muncă neîntreruptă.

Împarte și deleagă

Gândește-te la tot ce nu suferă amânare și trebuie făcut azi, apoi la tot ce poți lăsa pe mâine. Stabilește ordinea priorităților și roagă-i pe cei din casă să te ajute cu sarcinile pe care le pot face chiar ei: cum ar fi să strângă jucăriile, să facă paturile, sau să sorteze hainele care trebuie spălate.

Organizează-te de cu seară

Dimineața, când de-abia vezi pe unde pășești de somn, cu greu vei găsi lucrurile potrivite pentru toți membrii familiei. Alege de seara ce veți purta a doua zi dimineață, fă pachețelele cu mâncare pentru școală sau serviciu, pune benzină în mașină, pune cafeaua în filtru.

Mergi la timp la culcare

O oră de somn în plus poate face minuni. În schimb, o oră de somn în minus poate produce dezastre. Dacă lași totul pe ultima sută de metri și amâni la nesfârșit somnul, vei merge la culcare deja stresată la gândul că trebuie să te trezești devreme a doua zi dimineață. În schimb, dacă vă culcați cu toții mai devreme, te vei putea trezi cu ușurință și termina o parte din ce ai de făcut, înainte ca toți ceilalți ai casei să se trezească și să te acapareze cu nevoile lor.

Mesaje scurte și clare

E total contraproductiv să stai la discuții prea lungi cu cei mici. Oferă-le, de la început, indicații scurte și clare, care nu lasă loc de întors și îi fac să înțeleagă că ești hotărâtă în ceea ce spui. Altfel, o bună parte din zi o veți irosi negociind lucruri și aspecte care ar trebui să fie evidente.

Mănâncă micul-dejun

Și nu, micul-dejun nu înseamnă să-ți bei cafeaua și-atât. O masă bogată și variată îți oferă energia de care ai nevoie pentru a te concentra și  duce la bun sfârșit ce ți-ai propus pentru această zi. Unde mai pui că alimentele consumate dimineața nu îngrașă!

Ține totul la îndemână

Dacă știi că mâine trebuie să treci pe la farmacie, apoi să plătești telefonul și la final să dai prin piață, ține rețeta, factura și lista de cumpărături în același loc, eventual în portofel. Vei salva timp cu căutarea și nu vei mai uita ce drumuri ai de făcut în ziua respectivă.

Învață să spui “NU”

Nu te încărca mai mult decât poți duce, oricât de tentant ar fi. Altfel, vei sfârși prin a nu putea să termini nimic, și te vei acoperi doar cu un val mare de frustrări. Dacă e vorba de distracție, nu te teme să refuzi o invitație la o petrecere sau la o cafea cu vreun colaborator sau cunoștință – cel mai important e să petreci timp alături de familia ta. Restul sunt pot trece pe plan secund și pot fi reprogramate pentru când timpul îți va permite.

Planifică ieșirile din timp

Fie că e vorba de o vacanță în toată regula, fie doar de o ieșire în afara orașului, dacă lași totul pe ultima sută de metri, s-ar putea să ai surpriza să nu mai găsești locuri libere la pensiunea favorită. Sau, s-ar putea să amâni atât de mult în căutarea momentului cel mai potrivit, încât să nu mai mergeți nicăieri. Într-un fel, planificările timpurii vă obligă să vă țineți promisiunea de a petrece timp de calitate împreună.

Citeşte şi:
Planificarea și organizarea, cuvinte cheie în existența mea de mamă
Andrada Todiriţă-Enciu: “Într-o afacere, contează cât te pasionează ceea ce faci”
Organizare de weekend pentru o săptămână reuşită
24 de ore de mămică: ce face ea toată ziua

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa