Motive să fim recunoscători pe care le subapreciem

Adriana Moscu
recunoscatori-totul-despre-mame

Avem mult mai multe motive să fim recunoscători decât credem

Ești sănătos, iubești și ai un acoperiș deasupra capului. Te-ai gândit că acestea și multe altele sunt niște motive prea evidente pentru care merită să fim recunoscători și pe care le subapreciem?

Frumusețea vieții, ca și a artei, este în ochiul privitorului. Ceea ce pentru cineva poate părea o tragedie, pentru altcineva poate fi o oportunitate. Acum câțiva ani, m-am săturat să văd jumătatea goală a paharului, am obosit să trăiesc conform drobului de sare, am renunțat să-i învinuiesc pe alții pentru traiectoriile schimbătoare și adesea incomode ale destinului meu. Viața nu te duce întotdeauna în direcția dorită. Poate că tocmai ai fost anunțată că vei fi concediată – ce-ar fi, în loc să intri în panică sau să-ți plângi de milă, să te gândești că în sfârșit a venit momentul oportun să-ți aduni forțele și curajul de pe jos și să-ți urmezi visul sau pasiunea, înainte să fie prea târziu?

De curând, am citit pe o rețea de socializare, comentariul unei mame, pe care replica fetiței ei de doar 10 ani o lăsase… fără replică: “Mama, când realizezi că o persoană și-a schimbat, în sfârșit, comportamentul în bine, de fapt tu ești cea care și-a schimbat comportamentul, nu persoana din fața ta”. Speechless! Încă o dată, copiii ne deschid mintea și ne arată calea. Fericirea este aici, chiar sub nasul nostru, important este să găsim unghiul potrivit din care să n-o mai pierdem din ochi. Și, ca să-ți fie mai ușor, iată câteva motive de care te lovești zilnic și pentru care ar trebui să te simți fericită și recunoscătoare, chiar dacă până acum le-ai subapreciat!

1.Ești în viață!

Da, da, trăiești, respiri, miroși, simți, observi, pipăi, te bucuri sau te întristezi – trăiești! Ai trecut prin furtuni, îndoieli, incertitudini, lipsuri, și totuși, toate acestea nu te-au doborât, dimpotrivă, te-au călit și te-au făcut mai încrezătoare și mai puternică.

2. Ai un acoperiș deasupra capului

În momentul în care scriu acest articol, „iarna indiană” e doar o amintire. Dacă ieri erau 17 grade afară, azi termometrele au urcat cu greu până la un grad și de pe geam zăresc primii fulgi de nea. Până mâine, temperaturile vor scădea și până la -16 grade Celsius, însă la mine în casă e cald și bine. Nu același lucru pot spune despre oamenii străzii, pentru care darul ceresc sub forma unei ierni blânde ca o primăvară s-a sfârșit. Doar într-o singură noapte dintr-un geros ianuarie din anul 2013, au fost înregistrați în Statele Unite nu mai puțin de 610.042 de oameni fără un adăpost sau un acoperiș deasupra capului. Un fapt care m-a făcut să apreciez cum se cuvine căldura așternuturilor din patul meu confortabil și să nu-mi mai pese că blocul meu e la marginea orașului, la 5 stații de tramvai de cea mai apropiată gură de metrou.

3. Cauți mereu să devii o persoană mai bună

În tot ce faci, pe plan personal sau profesional. Nu încerca să-ți impui limite – ele îți vor acapara viața. Nu există limite, ci doar, cel mult, povârnișuri, de care nu trebuie să te împotmolești, ci să reușești să le depășești, spunea, cândva, legendarul Bruce Lee. Poate că în acest moment al vieții tale te-ai blocat la poalele unui povârniș, dar simplul fapt că reușești să conștientizezi asta, înseamnă că știi că e necesară o schimbare. Iar această senzație nu-ți va da pace până nu va deveni realitate.

4. Ai planuri mari

De-atâtea ori în istorie s-a întâmplat ca visătorii să se fi născut înaintea vremurilor lor. Dar asta nu i-a descurajat și nu i-a împiedicat să viseze, ba, mai mult, să lase urme care să ateste, pentru posteritate, existența visurilor lor în această lume. Nu-ți fie teamă să visezi, să te gândești la planuri mărețe; lumea, așa cum este ea acum, a fost creată de visători curajoși, care au trecut de la reverie, la faptă.

5. Știi să ierți

Să persiști în furie, resentimente sau să continui să-i rănești pe cei din jur n-o să-ți aducă altceva în afara unor mușchi încordați – te vor durea, la un moment dat, și va trebui să te relaxezi. Iertarea îți va destinde mușchii feței și va aduce după sine zâmbetul. Vei trăi mai mult, vei fi mai liniștită și vei avea o față mult mai luminoasă. Merită încercat, nu?

6. Ești iubită

Puține lucruri sunt mai frumoase în viață decât să simți că cineva te iubește. Nu te gândi că relațiile sunt firești și meritate de-a gata – caută un moment (sau spune-o fără prea multe introduceri) în care să-ți declari și tu dragostea față de cei care ți-au demonstrat în mod constant că țin la tine și te apreciază. Fii recunoscătoare că ai pe cine să iubești și ești iubită.

7. Ai cu ce să te îmbraci

Moda vine și trece așa cum a venit, să nu-ți pară rău că, poate, bugetul nu-ți permite să îmbraci ceva nou în fiecare zi. Mai bine bucură-te că îți poți compune o ținută decentă, drăgălașă, care să te reprezinte, că hainele tale sunt curate și arată proaspăt, că nu trebuie să le peticești sau să te limitezi la două bluze pe care să le schimbi mereu între ele.

8. Ai acces la o sursă de apă potabilă

Nu-i așa că acest motiv de bucurie este atât de evident încât, paradoxal, nu l-ai băgat în seamă până acum? Potrivit unui raport al ONU, 783 de milioane de persoane nu au acces la o sursă de apă potabilă și aproximativ 2,5 miliarde nu se pot bucura de condiții de viață salubre. Așa că, dacă ai acces la apă potabilă, te poți, deja, considera, foarte norocoasă.

9. Ești autentică

Scriitorul Oscar Wilde spunea cândva: “Fii tu însuți. Oricine altcineva e deja luat”. E greu să rămâi o persoană autentică într-o societate dominată de reclame false și rețele de socializare unde toată lumea arată partea strălucitoare a vieții, într-un soi de autocenzură mai nocivă decât toate celelalte forme de cenzură cunoscute până acum. Dar, dacă reușești să-ți dai seama cine ești, ce-ți dorești cu adevărat de la viață, și refuzi să te ghidezi doar după principii mercantile, te poți considera norocoasă și poți fi recunoscătoare. Unii dintre noi habar n-au cine sunt, chiar dacă dispun de toți banii din lume.

10. Ai călătorit în străinătate

Poate că ți se pare la îndemână, dar chiar și în zilele noastre, un foarte mic procent din populația lumii a apucat să iasă din propria țară. Faptul că ai văzut alte țări, că ai observat obiceiurile altor popoare, ar trebuie să-ți deschidă ochii și să îți aducă beneficii pe termen lung. Fii recunoscătoare pentru asta!

Citeşte şi:
Ziua mea de recunoştinţă
Cum să creşti un copil recunoscător?
4 ritualuri de fericire simple
14 sfaturi de aur

 

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa