Vocea ta. Planificarea și organizarea, cuvinte cheie în existența mea de mamă

Ramona Dinescu
planificarea-si-organizarea-totul-despre-mame

Planificarea și organizarea sunt noțiuni fără de care cred că nici o mamă nu poate supraviețui!

De când începe ziua și până se încheie, orice activitate, fie legată de casă, fie legată de copii sau de job trebuie planificată și organizată.

Nu știu voi cum sunteți, însă eu recunosc cinstit că îmi petrec cea mai mare parte a timpului, organizând lucrurile în familia mea. O singură dată, când soțul meu mi-a spus că sunt prea obosită și ar trebui să mă mai relaxez puțin și să nu-mi mai bat capul cu organizarea și celui mai mic lucru, i-am lăsat pe ceilalți din jurul meu să o facă pentru mine. A fost un dezastru total: am întârziat aproape o oră la serviciu, copilul nu a avut mâncare și era puțin trecut de vârsta bebeluşiei, așa că nu puteam să comand o pizza, iar la ușa casei erau trei agenți de curierat căutându-mă de zor în timp ce eu eram la lucru. S-au găsit soluții și s-au rezolvat toate, însă nu a fost chiar cea mai plăcută zi din viața mea. Recunosc că mai am și acum momente când lucrurile îmi scapă de sub control și nu le pot face față tuturor, însă acum copiii sunt mai mari așa că le pot da un sandviș dacă nu avem nimic de mâncare, iar colegii mei de birou au învățat că sunt conștiincioasă și că nu se prăbușește nimic dacă întârzii într-o zi.

Cu toate acestea, fiecare lucru, fiecare activitate intră într-un mic procesor din creierul meu și o așează acolo unde îi este locul, iar gândirea anticipativă este deja o caracteristică a mea.

Planificare și organizarea nu au intrat în vocabularul meu înainte de a avea copii

Şi probabil că la nimeni. Înainte de a avea copii, acum realizez, aveam o mare responsabilitate legată de job și de plata facturilor. Acestea erau singurele lucruri care mă preocupau și mă făceau să mă gândesc la soluții pentru a-mi îndeplini sarcinile. Știam că trebuie să mă organizez să ajung la serviciu, să-mi fac bine treaba acolo și în rest mai depuneam un efort de memorie să plătesc facturile la timp.

Acum, la acele facturi s-au mai adăugat încă alte câteva: facturile pentru grădiniță și creșă, facturile pentru cursul de înot și celelalte opționale ale copiilor. Acestea sunt lucrurile lunare pe care mi le-am setat deja în telefon astfel încât să nu depășesc scadențele.

Planificarea unei zile din viața mea de mamă

Dar ca să vedeţi cam cum sună planificarea şi organizarea la mine, iată despre ce este vorba! Mă trezesc în fiecare dimineață la 6 și îmi trec fulgerător prin minte toate activitățile zilei. Pregătesc micul dejun al copiilor, îi trezesc le dau să mănânce, le dau vitamina C, îi spăl pe dinți și pe ochișori și îi îmbrac. Mă îmbrac și eu și ieșim pe ușă, nu înainte de a mai arunca un ochi în frigider să fac lista stocurilor care trebuiesc refăcute. În mare viteză îi las pe fiecare la grădiniță și merg și eu la serviciu.

Treaba de la serviciu este grea, presupune planificare și organizare, dar nu e nimic ieșit din comun. În timpul pauzelor scurte de la serviciu mă gândesc la ce aș putea să le pregătesc la cină pentru a face cumpărăturile. Apoi verific cu soțul meu programul și, în funcție de ceea ce are el de făcut, organizez luarea copiilor de la grădiniță și transportul lor acasă. Nu avem decât o singură mașină pe care ne este greu să o împărțim în unele zile și, atunci când avem amândoi nevoie de ea, trebuie să ne gândim la priorităţi, ca să vedem cine are mai urgentă nevoie de ea. De cele mai multe ori, confortul copiilor și greutatea cu care găsești un taxi la orele de vârf primează, iar părintele responsabil cu recuperatul copiilor de la grădiniță iese câștigător.

Acasă le pregătesc cina și mă joc cu copiii până la ora de culcare, timp în care mintea mea lucrează la celelalte activități rămase în așteptare. După ce copiii s-au culcat, le pregătesc ghiozdanele, hainele pentru a doua zi și, de cele mai multe ori, aleg și ținuta mea de birou ca să fie mai ușor dimineața. Uneori mai gătesc ceva ca să avem mâncare a doua zi.

Dileme şi probleme

Complicat este atunci când copiii sunt în vacanță și trebuie să gândesc și să pregătesc toate mesele și gustările de a doua zi sau când apar activități suplimentare programului obișnuit, precum orele de înot ale copilului mare.

Eu sunt cea care trebuie să țină minte și toate serbările și activitățile copiilor de la grădiniță, precum și cea care trebuie să organizez petreceri, zile de naștere sau întâlniri cu prietenii în week-end.

Să nu înțelegeți greșit, nu sunt o eroină. Probabil multe mame fac la fel ca mine sau chiar mai multe lucruri într-o zi. Soțul mă ajută enorm, este un tată minunat însă are această mare hibă: lipsa de organizare, pe care o trec ușor cu vederea, căci are multe alte calități care îi spală „păcatele”.

Nu avem însă nici cel mai mic ajutor din partea nimănui, lucru care mă face ca în weekend-uri să îmi petrec mai mult timp decât mi-as dori ocupându-mă de treburile casnice în detrimentul copiilor. Iar faptul că numai de noi doi depinde totul, o singură scăpare în planificarea și organizarea activităților zilnice ne poate da peste cap o zi întreagă.

Voi cum reușiți să vă organizați?

Citeşte şi:
Organizare de weekend pentru o săptămână reuşită
24 de ore de mămică: ce face ea toată ziua
Curăţenia de sărbători, între speranţe şi eşec

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa