Cât stă noul coronavirus pe haine și cum îl poate distruge detergentul?

Theodora Fintescu, redactor
scris pe
cât stă coronavirusul pe haine
Cel mai probabil, virusul rămâne pe fermoare, nasturi și capse.
Pe măsură ce noul coronavirus continuă să se răspândească, oamenii devin din ce în ce mai riguroși în privința igienei, pentru a preveni pătrunderea virusului în propriile case. S-a vorbit săptămâni în șir despre importanța spălării mâinilor, dar cât de importantă este, totuși, și spălarea hainelor?, se întreabă jurnaliștii de la health.com.

Virusul poate rămâne o zi pe haine

Deși specialiștii de la CDC susțin că noul coronavirus se transmite cu precădere prin particule de salivă (de la o persoană infectată care tușește sau strănută) și mai puțin prin obiecte și materiale contaminate, ghidurile menționează că virusul ar putea rămâne pe diverse suprafețe, inclusiv pe haine, pentru o perioadă care variază între câteva ore și câteva zile. Specialiștii au lansat deja câteva ipoteze privind menținerea virusului pe suprafețe metalice, oțel, plastic, însă, în privința hainelor, informațiile nu sunt încă exacte.

”Estimez că virusul rămâne pe haine undeva între câteva ore și o zi”, susține medicul infecționist Amesh A. Adalja, de la Johns Hopkins Center for Health Security, Maryland. ”Durata depinde de condițiile de mediu- temperatură, umiditate”.

Hainele trebuie spălate imediat ce revii acasă

Dr. Adalja nu crede totuși că textilele sunt o sursă majoră de infectare. Însă, dat fiind faptul că datele nu sunt concrete, e mai bine să prevenim infectarea prin intermediul hainelor.

Dacă nicio persoană din locuință nu este infectată și nu prezintă simptome de coronavirus, poți spăla hainele exact așa cum o făceai și până acum. Dar dacă ieși la cumpărături iar oamenii din jur nu respectă distanța recomandată, de minimum un metru și jumătate, ar fi bine ca, atunci când ajungi acasă, să pui hainele la spălat.

Se știe deja că virusul rămâne o perioadă pe suprafețe precum plastic sau oțel, așa că virusul poate rămâne pe nasturi, capse sau fermoare și poate fi adus în casă în felul acesta.

Poți amesteca haine contaminate cu restul

În cazul în care o persoană este infectată sau suspectă de COVID- 19, sunt necesare măsuri suplimentare, respectiv spălarea obligatorie a hainelor, prosoapelor, lenjeriei cu care persoana respectivă intră în contact.

Experții de la Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor recomandă purtarea mănușilor atunci când atingi haine care aparțin unei persoane infectate. Imediat după îndepărtarea și aruncarea mănușilor, spală-ți mâinile. Nu scutura hainele care ar putea fi contaminate pentru a nu împrăștia virusul.

În privința temperaturii de spălare, este suficient să respectați indicațiile de pe etichete. De asemenea, este în regulă să spălați haine pe care le bănuiți contaminate cu restul rufelor, pentru că detergentul folosit va distruge virusul. Dacă speli textilele manual, dezavantajul este că nu poți folosi o temperatură ridicată, așa cum se întâmplă în cazul spălării la mașina automată.

Datele prezentate în acest articol sunt valabile la data publicării (26 martie 2020). Este posibil ca recomandările să se schimbe pe măsură ce se fac studii suplimentare. 

Dacă ți s-a părut interesant acest articol, îți recomandăm să citești și:

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa