Depresia postnatală – cum se manifestă și ce au mamele de făcut pentru a o depăși

depresie părinți

Depresia postnatală afectează astăzi cel puţin una din 10 mame. Ea nu discriminează în funcție de zona geografică, rasă sau venit. În acest moment se consideră că depresia postnatală poate să afecteze și tații, respectiv partenerii femeilor care dau naștere în aceiași măsură. Depresia postnatală nu este o alegere, un moft, un răsfăț. Este o boală și aduce cu sine multă suferință.

Depresia postnatală este dureroasă şi debilitantă

Depresia postanatală este dureroasă şi debilitantă pentru mame, tați și întreaga familie implicată. În mod curent, ea se confundă cu așa numitul ”baby blues” – cauzele acestuia fiind în mod clar hormonale. Practic, într-o perioadă extrem de scurtă valorile hormonale ale mamei se modifică semnificativ. După ce ating un minim, ele încep încet încet să revină la valori normale.

Diferența cel mai ușor identificabilă dintre depresia postnatală și ”baby blues” este timpul în care ele se declanșează.

Informații detaliate despre depresia postnatală puteți citi și în cartea Parenting cu iubire – Descoperă-ți instinctele de părinte a lui Robin Grille. 

Depresia postnatală este normală în primele două luni după naștere

În primele două luni după naștere, 80% dintre proasptele mame experimentează simptome precum: fericire extremă și tristețe persistentă într-o perioadă extrem de scurtă de timp (pot fi și în decurs de câteva minute), oboseală, te simți iritată, depășită de situație și devii anxioasă. Ele fac parte din tabloul mai sus menționatului ”baby blues”.

Când depresia postnatală devine o problemă

Dacă simptomele precum: tristețea, sentimentele de neadecvare, iritabilitatea, anxietatea apar sau peristă după cele două luni ale copilului atunci poate fi un semnal de alarmă. Simptomele depresiei postnatale pot apărea oricând în primul an de viață al copilului. Ele se mai pot manifesta și prin: lipsa de interes față lumea din jur, lipsa oricărei bucurii cu privire la îngrijirea copilului, lipsa energiei și oboseală cronică, insomnii a căror cauză este de altă natură decât trezirile cauzate de nevoile bebelușului.

Depresia postnatală mai poate da: probleme de concentrare, probleme de atenție, greutate excesivă sau din contră lipsa totală a poftei de mâncare până la imposibilitatea de a te atașa de copilul nou – născut. Unele mame experimentează gânduri ucigașe față de bebelușii lor sau dorința de a îi face acestuia rău. De multe ori mamele sunt cuprinse treptat de simptomele depresiei postnatale și nu realizează ceea ce li se întâmplă.

Cauzele posibile ale depresiei postnatale

Studiile enumeră printre cauzele principale ale depresiei postnatale: lipsa unui sistem de suport (prieteni și familie extinsă), lipsa sprijinului din partea partenerului de viață, evenimente stresante care s-au petrecut de curând, boli psihice. Nu este de neglijat faptul că însăși nașterea poate fi una traumatizantă și poate contribui la declanșarea unei depresii postnatale. Și până la urmă responsabilitatea îngrijirii unui copil nou – născut poate fi resimțită ca fiind covârșitoare de unii proaspeți părinți.

E bine să ținem cont și de faptul că un bebeluș aduce o încărcătură emoțională teribilă pentru părinții săi. Iar părinții vin la rândul lor cu propria istorie. Și dacă au avut o copilărie dificilă în care nevoile nu le-a fost ascultate și în care nu au avut parte de un atașament securizant le va fi și mai greu să se adapteze la noua viață.

Ce poți face?

Dacă suspectezi pe cineva sau chiar pe tine că suferi de o depresie postnatală este bine să contactezi un psihoterapeut sau un medic. Atât psihoterapia cât și medicamentele s-au dovedit eficiente în tratarea depresiei postnatale. Ele funcționează atât împreună cât și separat.

La nivel personal poți începe cu pași mici prin a cere ajutorul partenerului, familiei sau prietenilor. Roagă-i să te ajute cu acele lucruri care nu sunt esențiale (gătit, curățenie, cumpărături) iar tu concentrează-te pe ceea ce ți se pare foarte important (odihna ta, copilul, timp pentru tine). Fără să facă miracole, sportul și odihna au o influența pozitivă asupra stării de bine. O alimentație echilibrată și timp pentru tine contribuie și ele. Somnul suficient este un alt element important.

Mituri despre depresia postnatală

  • Se spune că ar fi o formă mai ușoară a depresiei. Nu, nu există așa ceva. Depresia postnatală este la fel de gravă ca alte forme ale depresiei.
  • Se spune că se datorează în exclusivitate transformărilor hormonale iar simptomele ei vor dispărea odată cu revenirea la valori normale. Nu, depresia postanatală are mult mai multe cauze posibile.
  • Un alt mit este că depresia postanatală dispare de la sine. De fapt nu se întâmplă asta, iar rămasă netratată poate să ducă la complicații. În plus, depresia mamei va avea efect și asupra bebelușului.

Depresia postnatală netratată are impact asupra copiilor

Neglijată timp îndelungat depresia postnatală poate să aibă efecte pe termen lung asupra copiilor. De aceea este foarte important ca părintele afectat să primească îngrijiri de specialitate. Netratată, depresia postnatală influențează dezvoltarea copilului din punct de vedere emoțional. Pot apărea inclusiv întârzieri în dezvoltarea cognitivă la copii. Nu este o acuzație, ci o prezentare cât mai detaliată a posibilelor implicații pe care a nu trata depresia postnatală le poate avea.

Ajută-te ca să dai tot ce e mai bun copilului tău

Esta ca în avion, adulții care însoțesc copii își vor fixa primii masca de oxigen și abia apoi îi vor ajuta și pe aceștia. În avion e simplu, dacă tu ca adult nu mai respiri nici nu mai ai cum să pui o mască de oxigen unui copil. La fel se întâmplă și în cazul depresiei postnatale.

O mamă care nu se simte bine nu poate avea grijă de copil astfel încât acesta să se dezvolte optim. Pentru că de exemplu, o mamă cu depresie postnatală nu va putea face contact vizual la fel de mult (ca frecvență) cu copilul ei. Ori, se știe că acesta este vital petnru dezvoltarea armonioasă a copilului. Și nu doar simpla lui existență este importantă ci și frecvența și căldura unei priviri contează. Copiii mici își armonizează starea la ceea ce transmite mama lor. Iar o mamă tristă nu poate să transmită bucurie de viață.

În plus, partenerii femeilor care suferă de o depresie postnatală sunt ei înșiși predispuși la a suferi de o formă de depresie. Ca atare, nici unul dintre părinții copilului nu va fi disponibil emoțional. Iar asta va avea un impact, uneori devastator, asupra dezvoltării ulterioare a copilului.

Informații detaliate despre depresia postnatală puteți citi și în cartea Parenting cu iubire – Descoperă-ți instinctele de părinte a lui Robin Grille. 

 

 

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație ()