Alocația pentru copii 2019: Banii primiți lunar depind de vârsta copilului și gradul de handicap

TOTUL DESPRE MAME
copii bani pusculita

Alocația de stat pentru copii este o sumă de bani pe care autoritățile din țara noastră o acordă tuturor copiilor aflați până la vârsta majoratului sau, în anumite cazuri, chiar și după această vârstă. Alocația reprezintă un venit neimpozabil, iar cuantumul ei nu a suferit modificări în 2018, ceea ce înseamnă că alocația pentru copii se va acorda în 2019 la același nivel.

După cum stabilește Legea nr. 61/1993, alocația de stat pentru copii este acordată lunar de statul român tuturor copiilor, fără discriminare, ca o formă de ocrotire. În esență, alocația se acordă copiilor până la vârsta de 18 ani, dar dacă la împlinirea acestei vârste ei urmează cursurile învățământului liceal sau profesional, tinerii vor primi în continuare alocația, până la terminarea cursurilor.

Alocația pentru copii 2019: 150 de lei sau 300 de lei pe lună

Din luna martie 2019, alocația copiilor a crescut ca urmare a propunerii votată în Parlament, la inițiativă PNL:

„Ca urmare a deciziei Parlamentului României, de suplimentare a bugetului Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale, cu suma de 2,13 miliarde lei, în vederea majorării alocaţiilor de stat pentru copii, prin Legea Bugetului pe anul 2019, MMJS a întocmit un proiect de ordonanţă de urgenţă de modificare a Legii 61/1993 şi a Legii 448/2006, care reglementează, în prezent, plata acestor drepturi”, a transmis Ministerul Muncii printr-un comunicat de presă.

Articolul 3 din Legea 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii se modifică şi va avea următorul cuprins:

„Cuantumul alocaţiei de stat pentru copii se stabileşte astfel:

– 300 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap;

– 150 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani, precum şi pentru tinerii prevăzuţi la art. 1 alin. (3);

– 300 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani şi 18 ani, în cazul copilului cu handicap”.

Alocația pentru copii 2019: După 14 ani și copiii își pot ridica alocația

Totodată, actul normativ mai stabilește că alocația „se plăteşte şi tutorelui, curatorului, persoanei căreia i-a fost dat în plasament familial copilul, inclusiv asistentului maternal sau persoanei căreia i-a fost încredinţat copilul în vederea adopţiei, în condiţiile legii”.

Dacă au împlinit vârsta de 14 ani, iar reprezentantul legal își dă acordul în acest sens, copiii pot să primească ei înșiși alocația. În același timp, tinerii care au vârsta de peste 18 ani și care au dreptul la această alocație o pot primi în baza unei cereri.

Alocația pentru copii 2019: Se poate plăti retroactiv

Pentru ca un copil să poată primi alocația, responsabilii acestuia trebuie să facă o cerere. „Dreptul la alocaţia de stat pentru copii se stabileşte începând cu luna următoare celei în care s-a născut copilul, iar plata drepturilor se face începând cu luna următoare depunerii cererii”, stipulează actul normativ ce reglementează acordarea alocației de stat pentru copii. În cazul în care cererea este înregistrată ulterior lunii în care s-a născut copilul, plata alocaţiei de stat pentru copii se poate face şi pentru perioadele anterioare, dar nu mai mult de 12 luni.

Alocaţia de stat se acordă şi copiilor cetăţenilor străini şi ai persoanelor fără cetăţenie, care sunt rezidenţi în România, dacă aceştia locuiesc cu părinţii.

Autor: avocatnet.ro

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa