Ce paşi trebuie să urmezi pentru a-ţi schimba medicul de familie

Te muţi în alt oraş, în alt cartier sau pur şi simplu te nemulţumeşte ceva în relaţia cu medicul tău de familie. Ţi-ai propus să-l schimbi, dar ai vrea să ştii cât este de complicată procedura. Nu te îngrijora, avem o veste bună: schimbarea medicului de familie presupune o procedură simplă, fără prea multă birocraţie.

Indiferent de motivele care stau la baza deciziei tale, este important să ştii că orice asigurat din sistemul naţional de sănătate are dreptul să îşi schimbe medicul de familie. Iată ce paşi trebuie să urmezi dacă eşti în această situaţie:

  • Potrivit Casei de Asigurări a Municipiului București (CASMB), persoanele asigurate îşi pot schimba medicul de familie numai după ce au trecut cel puţin şase luni de la data la care s-au înscris pe lista acestuia.
  • Asiguratul trebuie să adreseze o cerere medicului pe lista căruia vrea să se înscrie, specificând numele medicului actual.
  • După ce înregistrează cererea, noul medic de familie trebuie să-l anunţe în cel mult 15 zile lucrătoare pe medicul de familie de la care a plecat pacientul. De asemenea, noul medic de familie trebuie să anunţe schimbarea şi la casa de asigurări de sănătate cu care se află în relaţii contractuale.
  • Medicul de familie de la care a plecat pacientul îi va trimite prin poştă noului medic de familie fişa medicală a fostului pacient. O copie a acestei fişe va fi păstrată timp de cel puţin un an la cabinetul medical de la care pleacă pacientul.
  • Pentru a se înscrie la noul medic de familie, pacientul trebuie să îi prezinte acestuia documentele care să îi ateste calitatea de asigurat. Aceste documente diferă de la caz la caz, în funcţie de calitatea asiguratului: salariat, pensionar, şomer, PFA sau altă categorie.

 

CASMB precizează că medicul de familie are obligaţia să respecte dreptul pacientului de a-şi schimba medicul de familie. În cazul în care această obligaţie nu este respectată, asiguratul poate face o sesizare la casa de asigurări care va actualiza lista  medicului de familie de la care asiguratul vrea să plece.

 

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație