Ce paşi trebuie să urmezi pentru a-ţi schimba medicul de familie

TOTUL DESPRE MAME

Schimbare medic de familie. Te muţi în alt oraş, în alt cartier sau pur şi simplu te nemulţumeşte ceva în relaţia cu medicul tău de familie. Ţi-ai propus să-l schimbi, dar ai vrea să ştii cât este de complicată procedura. Nu te îngrijora, avem o veste bună: schimbarea medicului de familie presupune o procedură simplă, fără prea multă birocraţie.

Indiferent de motivele care stau la baza deciziei tale, este important să ştii că orice asigurat din sistemul naţional de sănătate are dreptul să îşi schimbe medicul de familie.

Schimbare medic de familie. Cum se face transferul de la un medic la altul

„Pentru transferul pe lista altui medic de familie, asiguratul trebuie să completeze o cerere-tip la cabinetul medicului la care se transferă. În situaţia în care vechiul medic de familie nu-şi respectă obligaţia de a scoate asiguratul din lista, se poate sesiza casa de asigurări de sănătate cu care s-a încheiat contractul de furnizare de servicii medicale, iar aceasta va efectua eliminarea asiguratului de pe listă. În cazul minorilor, cererea de transfer va fi completată de părinte/tutorele legal”, explică reprezentanții CNAS.

Transferul de la un medic de familie la altul nu se poate face mai des de o data la şase luni, acest interval fiind stabilit pentru prevenirea abuzului. Totuşi, există excepţii de la această regulă, şi anume: în cazul decesului medicului, al încetării sau suspendării contractului medicului cu casa de asigurări de sănătate, al preluării listei medicului de familie de către alt doctor sau dacă asiguratul îşi schimbă domiciliul dintr-o localitate în alta.

Formularele-tip ale cererilor de înscriere şi de transfer pe lista unui medic de familie se găsesc în Anexa 2A a Ordinului comun MS/CNAS nr. 196/139/2017 (normele metodologice de aplicare a Contractului-cadru).

Medicii de familie și înscrierea nou-născuților

În ceea ce privește înscrierea nou-născuților la un medic de familie, legea spune că „nou-născutul va fi înscris pe lista medicului de familie care a îngrijit gravida, imediat după naşterea copilului, dacă părinţii nu au altă opţiune exprimată în scris. Totodată, medicii de familie au obligaţia să nu refuze înscrierea pe listă a copiilor, la solicitarea părinţilor”.

Supravegherea gravidei și alăptarea

De asemenea, medicii de familie sunt obligați să facă următoarele consultaţii de monitorizare a evoluţiei sarcinii şi lehuziei:
a) luarea în evidenţă în primul trimestru;
b) supravegherea, lunar, din luna a 3-a până în luna a 7-a.
c) supravegherea, de două ori pe lună, din luna a 7-a până în luna a 9-a inclusiv;
d) urmărirea lehuzei la externarea din maternitate – la domiciliu;
e) urmărirea lehuzei la 4 săptămâni de la naştere;

În cadrul supravegherii gravidei se face şi promovarea alimentaţiei exclusive la sân a copilului până la vârsta de 6 luni şi continuarea acesteia până la minimum 12 luni, recomandare pentru testare pentru HIV, hepatită de etiologie virală cu virus B şi C. 

Pentru a verica dacă s-a făcut sau nu transferul la noul medic de familie puteți accesa acest link: http://www.cnas.ro/page/verificare-asigurat.html

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa