Anunțarea angajatorului despre sarcină. Iată cum trebuie să îi spui

Raluca Dumitrică
anunțarea angajatorului despre sarcină femeie gravidă
Anunțarea angajatorului despre sarcină este un moment important. Iată cum poți face acest lucru, respectând prevederile legale.

Iată un scurt ghid despre anunțarea angajatorului despre sarcină. E important să știi acest lucru: angajatorul nu are voie să te concedieze dacă este la curent cu faptul că eşti gravidă!

Una dintre situaţiile delicate prin care trece o proaspătă gravidă este anunțarea angajatorului despre sarcină.

Iată cum poți face acest lucru, respectând prevederile legale, astfel încât să fii sigură că te vei bucura de toate drepturile prevăzute de lege!

Anunțarea angajatorului despre sarcină – Salariatele gravide, protejate de lege

Deşi vestea unei sarcini este primită cu multă bucurie de viitorii părinţi şi de familiile lor, în rândul proaspetei gravide există şi temeri referitoare la modul în care va anunţa la serviciu că este însărcinată.

Cum primul care trebuie să fie înştiinţat este chiar angajatorul, este bine de ştiut că, potrivit dispoziţiilor art. 60 alin. (1) lit. c), angajatorului îi este interzisă încetarea raporturilor de muncă cu salariatele gravide, în măsura în care acesta avea cunoştinţă despre starea de graviditate. O reglementare similară se regăseşte şi în cuprinsul O.U.G. nr. 96/2003 privind protecţia maternităţii la locurile de muncă.

Din cele două texte de lege, pentru ca interdicţia concedierii să fie pusă în practică în ceea ce priveşte angajatele gravide, este necesară îndeplinirea tuturor acestor condiţii:

•           Salariata trebuie să îşi anunţe angajatorul cu privire la starea de graviditate;

•           Notificarea stării să aibă loc înainte de încetarea raporturilor de muncă;

•           Notificarea să fie făcută în scris;

•           Ataşat notificării să fie prezentate angajatorului documente medicale care să justifice situaţia lucrătoarei.

Anunțarea angajatorului despre sarcină – Anunță-ți angajatorul în scris înainte de a-ți anunța colegii, în pauza de cafea!

Se recomandă ca, pentru a putea beneficia efectiv de protecţia instituită de lege, informarea scrisă adresată angajatorului să fie făcută după confirmarea certă a stării de graviditate şi înainte de a-i anunţa pe colegii de serviciu.

Astfel se preîntâmpină o posibilă „scurgere de informaţii” care să-i permită angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă înainte de a fi înştiinţat oficial.

Nu trebuie neglijat nici faptul că ar fi de preferat ca înştiinţarea angajatorului să se facă în scris, prin depunerea notificării şi a documentelor anexate la registratura societăţii în dublu exemplar, salariata urmând să reţină unul dintre aceste exemplare cu viza sau numărul de înregistrare de la angajator.

În acest fel, se pot evita situaţii neplăcute sau chiar conflictuale în care pot fi implicate cele două părţi, salariata şi angajatorul.

Dacă te-a interesat acest articol, ți le recomandăm și pe următoarele: 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa