Concediul paternal

TOTUL DESPRE MAME
Concediu paternal Totul despre mame

Concediu paternal Totul despre mameTot ce trebuie să știe viitorii părinți despre concediul paternal

Aștepți un bebeluș și ești în căutare de informații despre drepturile părinților? Vrei să fii la curent cu drepturile pe care le au tații în țara noastră?

 
Avocatul Răzvan Vasiliu ne spune tot ce trebuie să știm despre concediul paternal: cine are dreptul la acest concediu, cât durează concediul paternal și cum se poate el prelungi.

Scopul concediului paternal

Scopul declarat al acordării concediului paternal îl reprezintă posibilitatea tatălui de a participa la îngrijirea nou-născutului. În realitate, această perioadă de timp este necesară mai mult îndeplinirii formalităților ce țin de declararea și înregistrarea copilului și mai puțin de îngrijirea copilului, durata acestui concediu fiind redusă neexistând posibilitatea fizică a beneficiarului concediului de a se ocupa de îngrijirea noului născut.

Durata concediului paternal este limitată la 5 zile lucrătoare, această perioadă putând fi extinsă cu încă 10 zile lucrătoare în cazul în care tatăl copilului a absolvit cursuri de puericultură.

Cum se poate beneficia de acest concediu?

Pentru a beneficia de acest concediu, salariatul va trebui să solicite în scris angajatorului acordarea acestui concediu și, în situația în care dorește să beneficieze și de extensia de 10 zile a acestui concediu, să depună la angajator, odată cu cererea și dovada absolvirii cursurilor de puericultură.

Dovada absolvirii cursurilor de puericultură se face prin atestat eliberat de către medicul de familie în evidențele căruia se regăsește tatăl copilului sau de către organizația care a susținut cursul de puericultură la care a participat tatăl.

În cazul în care tatăl are studii de specialitate (medic, asistent medical) nu mai este necesara absolvirea cursului de puericultură, ci numai obținerea și prezentarea atestatului angajatorului.

Concediul se acordă de către angajator numai dacă a fost solicitat în primele 8 săptămâni de la data nașterii copilului.

Pe perioada cât tatăl se află în concediul paternal, acesta urmează să beneficieze de o indemnizație plătită de către angajator, indemnizație al cărei cuantum va fi egal cu salariul de bază brut aferent zilelor în care salariatul se află în concediu, urmând să fie avute în vedere la calculul indemnizației și celelalte adaosuri de care ar fi beneficiat tatăl dacă s-ar fi prezentat la serviciu.

Drepturile salariatului în timpul concediului paternal

Atenție! Legiuitorul român nu oferă protecție salariatului aflat în concediul de paternitate. Legislația națională nu conține o prevedere care să limiteze dreptul angajatorului de a desface contractul individual de muncă pe perioada în care lucrătorul aflat în concediu de paternitate. Din acest punct de vedere, se creează o situație discriminatorie în ceea ce îl privește pe tatăl copilului, deoarece mama se bucură de protecție pe perioada concediului de maternitate, fiind exclusă posibilitatea concedierii ei în această perioadă.

Nu trebuie să confundăm concediul paternal cu concediul pentru creșterea și îngrijirea copilului efectuat de către tată, în temeiul dispozițiilor O.U.G. 111/2010, concediu a cărui durată este de cel puțin o lună!

 

Dragi viitori părinți, aici aflați toate detaliile despre obținerea certificatului de naștere al nou-născutului

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa