Balerina preferată a copiilor, Viviana German Potlog: “Ar fi minunat ca părinții să înțeleagă ca dansul e ca o sculptură pe care trebuie să o modelezi încet, cu atenție și să lucrezi mult timp asupra ei”.

Veronica Guzun, redactor
Cursuri de balet pentru copii

Peste 60 de mici balerine și dansatori în fața unei biserici unde se cunună profesoara lor de balet, este o imagine pe care nu o vezi în fiecare zi. Trebuie să fie o persoană specială de a cucerit atâtea suflete inocente de copii, ne-am zis, și am dorit să o cunoaștem mai bine. Așa că am stat de vorbă cu Viviana German Potlog, Vivi, cum îi spun copiii, balerina care îndeplinește, prin dans, visul fetițelor de a deveni prințese.

TOTUL DESPRE MAME: Ai fost fotomodel, apoi ai lucrat în publicitate. Care a fost traseul tău până să ajungi cea mai iubită profesoară de balet pentru copii?
VIVIANA GERMAN POTLOG: Fiecare etapă din viața mea a fost extraordinară, am fost fotomodel 8 ani, îmi plăcea foarte mult să exprim stări în fața aparatului foto, până în momentul în care am aprofundat psihologia și am realizat că îmi doresc să trec la următorul nivel, să pun în aplicare tot ceea ce am învățat, și, pentru că în publicitate întotdeauna este nevoie de un om cu multiple calități, am explorat o zonă nouă: BTL & Direct Marketing. Mi-a plăcut. Au fost câțiva ani în care am învățat să comunic, să vând, sa susțin și să coordonez echipe în telemarketing, să fiu purtător de cuvânt al unui târg de carte, să organizez conferințe, să fiu acolo, omul dorit întotdeauna.

În toți acei ani, predam și dans la grădinițe. Nu mă puteam desprinde de copii, îmi era clar că era cea mai frumoasă activitate din tot ceea ce făceam. După ce am renunțat la publicitate, m-am reîntors la adevărata mea chemare: copiii. Modul în care mă făceau să mă simt, iubită sincer și pur, mi-a dat curajul să visez la cel puțin 100 de copii. Am avut un obiectiv și mi l-am atins prin dăruire, dragoste și responsabilitate.

Mi-am promis o călătorie plină de muzică și grație, de coregrafii, de povești speciale. Sunt iubită, o simt dincolo de ființa mea.

balerine
Micile balerine la un spectacol

De ce balet, de ce pentru copii?
Să pășim în fascinanta lume a baletului şi să ne dezvoltăm armonios, să învățăm să avem o postură corectă şi grațioasă şi să dăm frâu liber talentului cu care suntem dăruiți. Îmi doresc enorm să îi încurajez pe copii să practice și să iubească mișcarea și sportul și să le ofer o alternativă sănătoasa pentru petrecerea timpului liber. Cred că, prin fiecare mișcare sau tehnică deprinsă, copiii au un sentiment de împlinire, depășind anumite timidități și temeri.

Mereu mi-au plăcut lucrurile complicate, și, pentru că se spune că nu este ușor să lucrezi cu copiii, eu am cam spart acest mit, am găsit plăcerea și puterea interioară de a preda cu cea mai mare ușurință copiilor între doi și zece ani.

Spre deosebire de adulți, aceștia sunt în formare, vreau și îmi doresc să fac parte din dezvoltarea lor fizică și psihică, plus că un copil este mult mai curios și dornic să învețe.

Cel mai simpatic video: un băiețel exersând o lecție de balet

Ce calități trebuie să aibă un copil pentru a putea să se înscrie la cursuri de balet/dans?
Am descoperit în timp că cea mai importantă calitate este DORINȚA, apoi descoperi pasiunea și determinarea.

Este adevărat că, pentru baletul clasic, trebuie să ai calități fizice înnăscute: tendoane foarte lungi, flexibilitate, mobilitate. Până la urmă, prin ani de muncă, corpul se lucrează. Dar nu o să poți să-ți întinzi tendoanele mai mult decât sunt de la natură. De asemenea, este foarte important să nu aibă platfus.

Încurajez și recomand părinților să nu-i impună copilului să învețe dans sau balet. Copilul trebuie să-și dorească acest lucru și atunci, cu siguranță, va reuși. Micuții talentați trebuie să sacrifice un pic din timpul de joacă și, implicit, din copilărie.

Care e vârsta potrivită pentru a începe aceste lecții?
Vei observa că în jurul vârstei de 18 luni micuțul tău începe să se bucure și mai mult decât înainte de muzică și să îi înțeleagă sensul, executând tot soiul de mișcări complexe pe ritmurile ei.

Pentru dans, recomand vârsta de 2 ani, pentru balet 3 ani, moment în care pot conștientiza anumite mișcări și pot lega pași pentru coregrafii.

Din experiența ta, cum se schimbă copilul după ce începe să facă dans, din punct de vedere emoțional, fizic, poate și intelectual?
Dansul îl ajută emoțional pe copil să iasă din carapace, iar, pe de altă parte, echilibrează energia copiilor hiperactivi. Am observat, de-a lungul timpului, cum aceștia pot învăța mai eficient, memoria fiindu-le mult îmbunătățită, iar creativitatea acestora consolidează încrederea în sine.
Indiferent dacă vor deveni sau nu balerini, cei care trec prin școala de balet rămân cu o ținută și cu un mers elegant. Se cunoaște cine a făcut balet! Dansul îmbunătățește postura și flexibilitatea corporală.

Viviana German Potlog explică elevelor mișcările de balet
Viviana German Potlog explică elevelor mișcările de balet

Baletul presupune mult efort fizic și rezistență mentală. Cum reușești să motivezi copii atât de mici la eforturi atât de mari?
Îi iubesc și le transmit mereu dorința mea de a dansa, ei simt, este simplu. Un dansator bun este cel care muncește mult, are ambiție și vrea să ajungă undeva. Un dansator bun are caracter și, când vorbesc de caracter, mă refer și la bunăvoința sa, și la deschidere, și la încrederea în forțele proprii. În plus, este neapărată nevoie de multă insistență, perseverență și răbdare, aceste calități le imprim în suflețelul lor.

Sunt foarte motivați și de spectacolele pentru care ne pregătim intens, își doresc să simtă aplauze, să-și bucure familia, pentru că așa-i învăț: fiecare pas pentru fericirea oamenilor dragi din viața lor.

Cum decurge ziua ta și câte ore are?
Mă trezesc făcând câteva piruete prin casă, merg la grădinița unde predau, sunt profesor învățământ preșcolar – grupa mare. După ora 15.00, predau balet sau dans într-o altă grădiniță și seara de la ora 17.30 sunt de găsit la Fundația Nadia Comăneci, în sala de balet. Între timp ascult muzică pentru coregrafii, îmi fac scenarii și creionez în inimă și minte spectacole. Seara îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru o nouă zi alături de copii.

Să deschidem ușile sălii de balet. Cum decurge o oră sub coordonarea ta?
Ora de balet începe cu o încălzire, pe care deja copiii o cunosc foarte bine, fiind capabili s-o execute singuri. Încălzirea, fără de care cursul de balet nu se poate desfășura (întrucât previne eventuale luxații, întinderi, accidente), e împărțită în două secțiuni: în picioare și la sol. Copilul capătă flexibilitate, își dezvoltă musculatura, i se întăresc articulațiile și capătă control și echilibru.

După ce micuții și-au încălzit de la încheieturile mânuțelor, până la glezne, genunchi etc, cursul continuă cu partea a doua și anume studiul la bară. Se insistă mult pe înțelegerea fundalului muzical, pe poziția corpului, răsucirea genunchilor în exterior, vârfuri întinse, expresivitatea brațelor etc. Copiii învață mici combinații de exerciții pe care le execută cu sprijin la bară, pe anumite fundaluri de pian (muzică clasică în general).

Uneori, aceleași variații de exerciții sunt executate în centrul sălii, fără sprijin la bară, astfel încât micuții deprind mai mult echilibru și control.

Partea a treia constă, de obicei, în învățarea unor combinații de pași, mici coregrafii sau variații care, ulterior sunt puse cap la cap în alcătuirea unor coregrafii pe care copiii au posibilitatea de a o prezenta nu doar în fața ochiului critic al părinților, ci și în cadrul spectacolelor pe care le organizez.

Le ofer întotdeauna plăcerea de a asculta 20 melodii și de a o alege pe cea care rezonează cu ei. Mereu îmi iese, pentru că am ajuns să-i cunosc, să știu ce le place.

La ce să fie atent un părinte, ca să-și dea seama că are un copil care ar putea fi interesat de dans?
La alegerea unui sport potrivit trebuie să ținem cont și de personalitatea copilului nostru. Fiecare copil are propria lui personalitate, care nu se potrivește oricărei activități sportive.
Cursurile de dans sunt o opțiune bună dacă fiului sau fiicei tale îi face plăcere să-și miște corpul în ritmul muzicii, dansează în fața televizorului sau atunci când aude muzica. Pentru a afla care sport i se potrivește cel mai bine copilului, recomand să fie lăsat sa încerce mai multe sporturi înainte de a decide să rămână la unul singur. Astfel, copilul își poate da seama prin comparație care sport îi place și de care se simte mai puțin atras.

Baletul îmbunătățește postura copiilor
Baletul îmbunătățește postura copiilor

Câți învățăcei ai?
Lucrez cu peste 300 copii, cu vârste între doi și zece ani. Am și băieți și fete, dar, majoritare sunt fetele. Și știu numele fiecăruia. Nu îmi explic cum reușesc să îl rețin, dar nu i-am încurcat niciodată. Sigur din iubire pentru fiecare.

Care e cel mai frumos lucru pe care ți l-a zis un elev vreodată?
Nu a existat zi în care să nu aud de la copiii pe care-i antrenez: “ Vivi, te iubesc mult”, dar ceea ce mi-a rămas întipărit în suflet au fost cuvintele unei fetițe de patru ani care mi-a spus: “Vivi, ești bună ca mama mea” și o alta: ”Vivi, te iubesc pentru că te înțeleg și tu mă înțelegi”.

Dar un părinte?
“Mi-ai schimbat foarte mult viziunea și comportamentul. Ți-am mai spus și mă repet, tu nu îi educi și înveți doar pe pitici, ci ne modelezi și ne îndrumi și pe noi, părinții. Și, pentru asta, nu pot decât să te admir și să te iubesc ca om și ca suflet” – Laura, mama unei fetițe de trei ani pe care o antrenez la dans modern.

Spectacolele îi motivează pe copii să facă mișcările corect
Spectacolele îi motivează pe copii să facă mișcările corect

Te-ai căsătorit recent și ai avut parte de o surpriză extraordinară din partea elevilor tăi. Povestește-ne puțin despre acest moment.
Se spune că fiecare fată își dorește ca, atunci când se căsătorește, să arate ca o prințesă, eu mi-am proiectat o altă dorință, de a avea la biserică, alături de mine, cât mai multe balerine și dansatori, visul mi s-a împlinit, mi-am dorit să fie îmbrăcate în alb și pe cap să le pun coronițe. A fost ca un basm, îmi amintesc cu atâta iubire cuvintele preotului ce ne-a cununat: “ Sunt binecuvântat să văd atâția îngerași la această slujbă”.

Sunt norocoasă. Acești copii au părinți extraordinari, aproape de mine, de dorințele mele, întotdeauna au spus “da” la toate evenimentele din viața mea. Le super mulțumesc!

Secretul creşterii unei fete fericite și încrezătoare

Cu siguranță, dorești să devii mamă. Cum te imaginezi în calitate de mamă, ce îți dorești cel mai mult să transmiți copiilor tăi?
Așa este, tind spre cea mai mare împlinire, aceea de a avea un copil. Fericirea părinților influențează starea de bine a copiilor, dar și dezvoltarea lor. În plus, se spune că fericirea ne ajută să ne descoperim adevărata valoare a potențialului nostru. Cu siguranță voi fi o mama-prietenă pentru copiii mei, plină de armonie, fermitate și iubire.

Copiilor mei vreau să le transmit respect, încredere și iubire! Azi să fie mai buni decât au fost ieri. Mâine să fie mai buni decât au fost azi. Și tot așa. În felul acesta vor avea o dorință permanentă de evoluție și se vor putea bucura în fiecare zi de succesul lor.

Tot ceea ce fac, că este vorba de educarea copiilor, de psihologie, de balet și dans, o fac ca și cum fiecare copil este al meu. Întotdeauna când gândesc jocuri, coregrafii, îmi imaginez că sunt mama acelui copil și cât de fericită aș fi eu să-l vad pe el împlinit.

Un mesaj pentru părinți
Să nu uităm! Un copil care face ceea ce-i place, este un copil fericit!

Dacă ți-a plăcut acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa