Copilul tău a ratat vaccinarea de la 14 ani? Este foarte important să o recupereze!

Monica Tătaru, redactor
medic copil consult
În prezent, doar fetele minore pot fi vaccinare anti HPV

În România, ultimul vaccin care se face copiilor în concordanță cu schema națională de vaccinare este cel de la vârsta de 14 ani. Acesta este un rapel care protejează de difterie, tetanos și tuse convulsivă (DTPa), boli infecțioase grave. Pentru o perioadă de timp, au existat probleme în aprovizionarea cu acest vaccin, însă acum, vaccinurile sunt disponibile la medicul de familie. Indiferent de motivele pentru care copilul a ratat această imunizare, este extrem de important să o recupereze. Ministerul Sănătății a achiziționat vaccinuri pentru 265.000 de copii, care sunt programate să ajungă în intervalul mai-iunie 2019 la toți medicii de familie responsabili cu imunizarea gratuită indicată de schema națională de vaccinare.

Vaccinarea DTPa de la 14 ani. Ministerul Sănătății distribuie 265.000 de vaccinuri DTPa

Vaccinul DTPa este indicat pentru imunizarea activă împotriva tetanosului, difteriei şi tusei convulsive. Vaccinarea de rapel de la vârsta de 14 ani este ultima din schema națională de imunizare a copiilor. Acestă imunizare este foarte importantă deoarece asigură imunitatea copilului pentru încă 10 ani.

În privința copiilor care nu au fost imunizați din cauza lipsei vaccinului, Ministerul Sănătății a anunțat că acest rapel va fi recuperat. Oana Grigore, director al Direcției relații cu presa, afaceri europene și relații internaționale, ne-a declarat că: „Există în depozite un număr de 265.000 de vaccinuri DTPa, cumpărate prin licitație națională, care urmează să ajungă la medicii de familie. Vor fi recuperați la vaccinare și copiii care nu au fost imunizați în trecut, comanda de vaccinuri s-a făcut luându-i în calcul și pe ei”.

Chiar dacă perioada în care adolescenții ar fi trebuit să fie vaccinați a fost depășită, acești copii nu au fost puși în pericol deoarece imunizările anterioare le-au asigurat protecția, spun medicii. „Părinților le spun să aștepte și să se informeze periodic la medicul de familie asupra disponibilității vaccinului. Dacă era vorba de un copil sub un an, aș fi recomandat părinților să cumpere vaccinul. Dar copiii de 14 ani au deja imunitate, iar acest vaccin nu face decât să o prelungească încă 10 ani. Ei au încă anticorpii necesari luptei împotriva tetanosului, difteriei şi tusei convulsive. O problemă poate fi dacă un copil ajunge neimunizat la 20 de ani ”, explică dr. Gindrovel Dumitra, coordonatorul grupului de vaccinologie al Societății Naționale de Medicina Familiei.

DTPa, un vaccin care trebuie repetat la 10 ani, disponibil și în farmacie

Vaccinarea pe tot parcursul vieții reprezintă un element esențial care ne ajută să păstrăm sănătatea comunităților noastre, vaccinurile fiind cel mai eficient mod de a ne proteja de multe boli infecțioase grave, în fiecare etapă a vieții. Vaccinurile au un efect pozitiv dovedit împotriva bolilor infecțioase, cu toate acestea, importanța vaccinării pentru adulți este adesea ignorată.

Trebuie reținut faptul că acest vaccin este valabil și pentru adulți, fiind indicat mai ales anumitor categorii profesionale (bone), dar și adulților activi, care fac sport sau călătoresc.

Vaccinurile cu toxoid difteric și tetanic, conform estimărilor specialiștilor, protejează aproape toate persoanele imunizate timp de aproximativ 10 ani. Protecția scade în timp, așa că adulții trebuie să obțină o doză de rapel Td, conform recomandării Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor Transmisibile (CDC).

Tetanosul, fatal în cazul bebelușilor și vârstnicilor

Să vedem ce protecție asigură fiecare dintre componentele acestui vaccin.

Tetanosul este o boală infecțioasă care poate provoca moartea. Bacteria regăsită printre altele în sol și în praful stradal ajunge în piele prin răni cauzate prin tăiere, sfâșiere, mușcături sau julituri.

Tetanosul este o boală rară în ţările din Uniunea Europeană. Cu toate acestea, conform Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor Transmisibile (ECDC), sunt raportate aproximativ 130 de cazuri anual. Bolnavul are poziții diferite caracteristice ca urmare a contracturii. Pot aparea crize de contracturi musculare foarte dureroase cu spasm glotic, spasmul mușchilor respiratori, ceea ce duce la asfixie.

Contracturile musculare sunt suficient de puternice pentru a determina rupturi ale mușchilor, deplasări și fracturi osoase. Crizele pot fi declanșate de o mică atingere, zgomot, lumină sau curenții de aer. Semnele clinice de gravitate sunt: febra, tahicardia și insuficiența respiratorie.

Tetanosul netratat se soldează cu deces, iar cazurile tratate evoluează în funcție de forma clinică. Cele mai multe cazuri de deces se înregistrează la nou-născuți și la vârstnici. Prognosticul este sever în tetanosul cu incubație scurtă și generalizare foarte rapidă.

Vaccinarea DTPa de la 14 ani. Difteria, aproape eradicată în țările civilizate. Există încă în Caraibe și America Latină

Difteria este o boală infecțioasă care poate provoca moartea, cauzată de toxina produsă de bacteria cu același nume, care se transmite pe calea aerului prin infectarea căilor respiratorii.

Difteria era cauza a mii de decese înainte ca vaccinul să fie folosit în mod sistematic. Cea mai recentă epidemie de difterie din Europa a fost raportată în fosta Uniune Sovietică la jumătatea anilor 90. Încă mai sunt în lume ţări endemice pentru difterie (Caraibe şi America Latină), așa că mare atenție dacă călătoriți în astfel de zone.

Înaintea introducerii vaccinului, mulți copii au decedat ca urmare a infecțiilor provocate de difteria faringiană, laringiană, nazală și de rană sau au suferit leziuni ale musculaturii inimii.
Procentul mare de vaccinări a reușit să reducă până aproape de eradicare cazurile de difterie în țările dezvoltate. Deoarece cazurile sunt în continuare întâlnite la nivel global – printre altele și în țările Est Europene, există riscul permanent de contaminare, în special în cazul călătoriilor.

Administrarea promptă de antitoxină difterică este necesară pentru a preveni eventualele complicaţii care pot pune în pericol viaţa. Antibioticele din clasa macrolide sau penicilina sunt folosite pentru a limita producerea toxinei, eliminarea bacteriei şi scăderea contagiozitatii.

Tusea convulsivă este extrem de periculoasă la sugari

Aproximativ 55% din cazurile de pertussis la sugari ar putea fi prevenite dacă părinţii ar fi vaccinaţi, spun specialiștii. La nivel global, tusea convulsivă rămâne o boală semnificativă,  în 2017 fiind raportate peste 140.000 de cazuri. În limbaj popular, tusea convulsivă este cunoscută și sub numele de “tuse măgărească” și durează aproximativ 100 de zile.

Conform Oranizației Mondiale a Sănătății (OMS), principalele surse de transmitere a bolii către nou-născuți sunt adolescenții și adulții, după cum urmează:

– Frați 35,5 %
– Mame 20,6%
– Tați 10%
– Bunici 7,6%
– Unchi/mătuși 6,5%

Tusea convulsivă (pertussis) debutează adesea asemeni unei răceli. Pertussis este o bacterie foarte contagioasă răspândită prin picăturile de salivă eliminate de o persoană infectată bolnavă sau asimptomatică (nu manifestă simptome). Picăturile de salivă de pe obiecte pot rămâne infecțioase timp de 3-5 zile.

În decursul evoluţiei bolii apar crize severe de tuse, care persistă aproximativ 6-10 săptămâni sau chiar mai mult. Accesele de tuse sunt des întâlnite şi copiii mici pot prezenta apnee. Adesea, acestea sunt însoțite de dispnee (respirație dificilă) și vărsături.

În primele şase luni de viaţă, tusea tipică poate să lipsească, însă există riscul de stop respirator. De aceea, infecția este deosebit de periculoasă în special în primul an de viață. Rata complicațiilor grave în cazul copiilor este ridicată. Poate apărea pneumonia, otita medie și leziuni permanente la nivelul creierului.

Macrolidele (eritromicina, claritomicina, azitromicina), administrate rapid pot preveni complicaţiile severe ale bolii şi răspândirea Bordetellei pertussis la contacții apropiaţi.

Acest articol face parte din campania „Pe tot parcursul vieții, vaccinarea salvează vieți”, inițiată de către Asociația Pro Imunizare. Campania își propune să informeze și să educe în ceea ce privește imunizarea prin vaccinare.

Te-ar mai putea interesa