La ce riscuri sunt expuși bebelușii nevaccinați și cum se face recuperarea schemei de vaccinare

Theodora Fintescu, redactor
recuperarea schemei de vaccinare
Recuperarea schemei de vaccinare se poate face la orice vârstă, dar e recomandat să nu se ignore vaccinarea din copilărie.

În primele luni de viață, când sistemul imunitar este extrem de fragil, copiii trebuie protejați prin toate mijloacele de virusuri și bacterii care le-ar putea pune viața în pericol. Igiena corectă, evitarea întâlnirilor cu oameni bolnavi și vaccinarea sunt cele mai importante măsuri prin care micuții pot fi ținuți departe de boli.

În unele situații, lipsa stocurilor de vaccinuri, nașterea prematură sau contraindicațiile pentru vaccinare din cauza anumitor afecțiuni nu permit imunizarea la timp a copiilor. Medicul de familie este cel care stabilește recuperarea schemei de vaccinare, în așa fel încât cel mic să-și completeze schema cât mai repede, pentru a fi protejat.

Dr. Sandra Alexiu, medic de familie, preşedinte la Asociația Medicilor de Familie București – Ilfov, explică modul în care trebuie să se facă vaccinarea în cazul prematurilor, cum se fac schemele de recuperare și de ce este important ca cei mici să fie înconjurați de copii și adulți vaccinați.

Prematurii nu au nevoie de vaccinare întârziată

Nașterea prematură îi sperie pe părinți și, uneori, încurajați chiar de medici, ei amână vaccinarea. Dr. Sandra Alexiu spune că, atâta timp cât bebelușul nu are probleme, această măsură nu se impune.

„Suntem tentați să ne gândim că prematurul este foarte mic și nu ne vine să îl înțepăm, dar trebuie să ne gândim că el este mult mai expus la microbi, sistemul lui de apărare este mai puțin reactiv. Din acest motiv, acești copii trebuie protejați și mai mult și vaccinați la vârsta reală. A existat o vreme o modă în care se vaccinau copiii prematuri la vârsta corectată, adică se calcula când s-a născut, cât mai trebuia să stea în burta mamei, și de acolo se începea calculul”.

De ce este esențială imunizarea în copilărie

Pentru ca un copil să beneficieze de protecție, este esențial să aibă toate vaccinurile din schema națională făcute. Unele vaccinuri se fac în mai multe doze, altele au nevoie de rapel, iar altele, chiar dacă se fac la maturitate, nu sunt la fel de eficiente ca atunci când s-a făcut o primă imunizare în copilărie. Acesta este cazul vaccinului împotriva difteriei, tetanosului și pertussisului (DTP).

Sandra Alexiu amintește de cazul unei fetițe de 14 ani, nevaccinată în copilărie, care a murit în urmă cu doi ani de tetanos. ”Plaga a fost curățată la timp și fetița a făcut rapelul în spital, dar copilul s-a pierdut pentru că nu avea vaccinarea din copilărie, deci nu avea baza imunitară pentru ca acest vaccin să își facă efectul. Rapelul este extrem de important pentru că ne dă imunitate de lungă durată, dar fără baza din copilărie nu are același efect”.

Dr. Alexiu explică modul în care funcționează rapelul: ”Doza de rapel are rolul de a aminti sistemului imunitar care a fost sensibilizat de primele doze să facă din nou titru mare de anticorpi, care să aibă durată mare de acțiune. Pentru că din primele doze se creează o imunitate, dar pe urmă, în timp, ea scade”.

În cazul celor care nu au făcut rapelul pentru DTP la 14 ani, recuperarea se poate face la orice vârstă, gratuit, la medicul de familie. În înregistrarea de mai jos, dr. Sandra Alexiu explică procedura:

Schemele personalizate de vaccinare

În România, medicii de familie sunt cei care fac vaccinările, în mod gratuit, și tot ei stabilesc schemele de recuperare pentru copiii și adulții care nu au fost imunizați la timp.

”Atunci când faci o schemă de recuperare trebuie să ții cont de niște principii: cum se asociază vaccinurile între ele, distanța dintre ele, vârsta minimă și cea maximă la care se fac etc. E foarte important să fie toate vaccinurile făcute, pentru că fiecare dintre ele are o anumită schemă. Unele se fac în mai multe doze, altele în mai puține. Pentru vaccinurile vii, de obicei e nevoie de mai puține doze pentru că ele dau o imunitate solidă și de durată. Pentru alte vaccinuri, care sunt inactive, deci din virusuri moarte sau imitații de virusuri, e nevoie să facem scheme cu mai multe doze. Iar pentru astfel de vaccinuri este nevoie de o primă schemă de vaccinare, în care se începe imunitatea, și apoi e nevoie de o doză de rapel”, explică medicul.

De ce să nu lași străinii să-ți pupe bebelușul

Deși, ca adult, ești tentat să săruți obrajii și mânuțele unui bebeluș, nu este deloc recomandat să faci acest lucru, pentru că o mulțime de boli se transmit prin picăturile de salivă. Sigur, nici să ajungi la extrema cealaltă, de a dezinfecta totul în jur nu este indicat, pentru că un copil ținut departe de tot ceea ce înseamnă microbi nu va dezvolta suficienți anticorpi.

”Copiii pot lua o mulțime de boli care se transmit prin aer, dar și prin secreții, salivă, folosind aceeași linguriță sau același pahar. Acestea sunt lucruri periculoase, care țin de igienă. Și nu trebuie protejați doar copiii, ci trebuie să protejăm și vârstnicii, al căror sistem imunitar nu mai face față la toate lucrurile din jur. Când protejezi un copil, indirect îl protejezi și pe bunicul care îl îngrijește. Dacă vaccinăm copiii, și bunicii sunt protejați. Așa se întâmplă cu vaccinul împotriva pneumoniei. Dacă îl faci copilului, bunicii care îl îngrijesc nu mai fac așa multe pneumonii pentru că nu le mai transmite nimeni microbul”, explică medicul Sandra Alexiu.

Tusea convulsivă e una dintre bolile grave pe care le poate lua bebelușul care stă în preajma unui bolnav. ”Pertussisul dă fenomene foarte grave, mai ales la vârstă mică. Un adult va face o formă cu tuse prelungită, dar un copil poate muri, pentru că tusea convulsivă este atât de persistentă și de gravă încât i se pot rupe plămânii. Și nu e vorba numai de tuse convulsivă, ci și de alte boli care se transmit prin salivă, cum e mononucleoza (sau boala sărutului), care se poate transmite prin sărut, prin mâncat cu aceeași linguriță. Toate acestea sunt probleme care țin mult de igienă, iar igiena trebuie învățată și trebuie să ne intre în reflex”.

Mai jos, dr. Sandra Alexiu vorbește despre importanța vaccinării împotriva DTP atât a bebelușilor, cât și a gravidelor. Pentru ca un sugar să fie protejat de pertussis, e important ca și mama lui să se vaccineze în timpul sarcinii, iar din fericire, în curând această vaccinare pentru gravide se va face gratuit, prin medicii de familie.

Acest articol face parte din campania „Pe tot parcursul vieții, vaccinarea salvează vieți”, inițiată de către Asociația Pro Imunizare. Campania își propune să informeze și să educe în ce privește imunizarea prin vaccinare.

Te-ar mai putea interesa