Vaccinarea nu se face doar în copilărie! De ce unele vaccinuri trebuie repetate la vârsta adultă și care sunt cele mai importate

TOTUL DESPRE MAME

Vaccinarea privește în mod egal și adulții sau tinerii, în ciuda ideilor conform cărora numai copiii trebuie să fie vaccinați conform unei scheme stabilite de specialiști. Protecția oferită de unele vaccinuri dispare în timp, fiind necesară administrarea unui rapel (repetarea vaccinului la un anumit interval de timp). Vorbim de boli foarte grave care pot apărea la un moment dat, chiar dacă am fost vaccinați în copilărie – precum difterie, tetanos, tuse convulsivă (pertussis).

De ce vaccinarea de rapel este necesară?

Anumite maladii sunt mai rezistente decât altele. Unele vaccinuri oferă imunitate pentru toată viața, în timp ce altele au nevoie de doze de rapel pentru a păstra imunitatea persoanei vaccinate.

În timpul vieții, corpul poate pierde anticorpii furnizați inițial de vaccin, făcându-l vulnerabil. „După vaccinarea inițială, avem nevoie de un rapel pentru a-i aminti corpului că are acei soldăței capabili să lupte împotriva bolii. Corpul își amintește cum să combată anumite boli. El utilizează memoria imunologică pentru a crea anticorpii necesari luptei împotriva unei maladii”, ne-a explicat dr. Gindrovel Dumitra, coordonatorul grupului de vaccinologie al Societății Naționale de Medicina Familiei.

Așadar, dozele de rapel sunt cele care reamintesc sistemului imunitar de boala respectivă și oferă protecție. În continuare se fac studii complexe în ce privește gradul de rezistență al imunității dobândite prin vaccinare.

Vaccinarea de rapel și adulții activi

Pe lângă faptul că protectia oferita de vaccinuri dispare în timp, adulții se pot expune riscului de a contracta boli prevenibile prin vaccinare din mai multe considerente, cum ar fi vârsta, job-ul, stilul de viață, călătoriile sau virusuri circulante, atenționează specialiștii în boli infecțioase de la Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor Transmisibile din SUA. Mai exact, toți adulții au nevoie de imunizări care să îi ajute să nu contracteze și să răspândească boli grave care le pot afecta starea de sănătate, îi pot face să nu poată munci și să nu se poată ocupa de familia lor.

  • Toți adulții au nevoie de un vaccin anual care să îi protejeze de gripă (an de an, virusurile gripale se schimbă, ca și componența vaccinurilor). Vaccinurile gripale sunt esențiale în special pentru persoanele ce suferă de boli cronice, femei gravide și adulți activi care își desfășoară activitatea în grupuri mari sau medii
  • Orice adult ar trebui să fie imunizat la fiecare zece ani cu vaccinul DTP pentru a fi protejat de pertusis (tusea măgărească, în limbaj popular), difterie și tetanos. În plus, femeile ar trebui să facă această imunizare de fiecare dată când sunt gravide, preferabil între săptămânile 27 și 36 de sarcină.

Vaccinurile au redus și eliminat de-a lungul timpului multe boli infecțioase care omorau în mod obișnuit bebeluși, copii și adulți, în trecut. Însă, virusurile și bacteriile care sunt responsabile de aceste boli încă există și le poți contracta dacă nu ești vaccinat.

Vaccinurile scad riscurile de a lua anumite boli și lucrează cot la cot cu sistemul imunitar pentru a te ajuta să îți dezvolți imunitatea în fața acestor afecțiuni ce pot fi mortale.

Spre exemplu:

  • Vaccinul pentru Hepatita B scade riscul de a face cancer la ficat.
  • Vaccinul HPV scade riscul de a face cancer cervical.
  • Vaccinul antigripal scade riscul de a face complicații din cauza gripei, mai ales dacă la mijloc există și boli cronice precum diabet, boli de inimă sau de rinichi.

De asemenea, vaccinurile scad riscurile de a răspândi boli.

Imunizara celor sănătoși îi protejează pe cei vulnerabili

Anumite persoane din familie sau din comunitatea ta este posibil să nu poată fi vaccinate din cauza vârstei sau a unor probleme de sănătate care contraindică imunizarea. Ei se bazează pe ajutorul tău pentru a preveni răspândirea unor boli grave precum rujeolă ori tuse convulsivă.

Bebelușii, adulții în vârstă și alte persoane cu sistem imunitar slăbit (precum cei care fac diferite tipuri de tratamente pentru cancer, spre exemplu) sunt în mod special vulnerabili la bolile infecțioase. Spre exemplu, nou-născuții sunt prea mici pentru a fi imunizați pentru tuse convulsivă. Din nefericire, tusea convulsivă poate fi periculoasă și chiar mortală pentru bebeluși. Femeile gravide ar trebui imunizate cu vaccinul DTP în timpul sarcinii pentru a ajuta la protejarea bebelușilor de tuse convulsivă. De fapt, orice persoană care stă în preajma unui bebeluș ar trebui să fie la zi cu vaccinarea împotriva tusei convulsive (trebuie repetată la adulți la un interval de 10 ani).

Epidemia de difterie din Rusia, o criză care a făcut istorie

Diversele epidemii locale care izbucnesc din când în când susțin necesitatea imunizării. O criză care a făcut istorie a fost epidemia de difterie din Rusia din anii 1950, copiii fiind cei mai expuși bolii. Un vaccin a fost introdus în 1958, iar pe parcursul a 5 ani numărul cazurilor a scăzut considerabil.

Timp de 30 de ani, s-au înregistrat cazuri sporadice. Însă, în anul 1990 a izbucnit o nouă epidemie, ajungându-se la 40.000 de îmbolnăviri. Diferența dintre cele două epidemii a fost că de data aceasta adulții au fost mai vulnerabili. Copiii care au fost imunizați au avut anticorpii împotriva difteriei. Această epidemie a schimbat planurile de viitor privind vaccinarea împotriva difteriei. Specialiștii au înțeles că trebuie vaccinați toți copiii, dar trebuie făcute imunizări în rapel și la vârstă adultă.

Vaccinarea împotriva difteriei, tetanosului și tusei convulsive (pertussis). De ce este foarte importantă

Dintre vaccinurile foarte importante care se fac în rapel atât în copilărie, cât și la vârsta adultă este cel împotriva difteriei, tetanosului și tusei convulsive (pertussis) – DTPa, în diferite combinații. În România, la copii, ultimul rapel se face la 14 ani, după imunizarea care se face în mai multe doze în primul an de viață, conform schemei de vaccinare. Însă, în anumite țări au început să se introducă și doze de rapel pentru adulți.

În mod deosebit, este important ca femeile însărcinate să își facă vaccinul DTPa în al treilea trimestru de sarcină.

Astfel, își formează anticorpi și apoi transmit această formă de protecție și fătului. Anticorpii ajută la protejarea nou-născuților imediat după naștere și până când vor fi suficient de mari pentru a li se administra propriul vaccin DTPa, la vârsta de două luni.

De asemenea, vaccinarea cu DTPa (în formula adecvată vârstei) este foarte importantă și pentru orice persoană care stă în preajma sugarilor, adică ar trebui luată în considerare vaccinarea tuturor celor care intră în contact cu nou-născutul (bunici, rude mai îndepărtate, adolescenți, bone).

Ce sunt difteria, tetanosul și tusea convulsivă

În România, copiii și adolescenții cu vârsta de până la 14 ani sunt vaccinați conform Programului Național de Vaccinare.

Difteria este o boală respiratorie cauzată de o bacterie care provoacă formarea unei membrane groase în interiorul gâtului. Boala poate provoca probleme respiratorii, insuficiență cardiacă și chiar moartea. Difteria se răspândește de la o persoană la alta prin tuse și strănut.

Tetanosul este o boală infecțioasă provocată de o bacterie. Când această bacterie invadează organismul, produce o toxină care provoacă niște contracturi musculare dureroase. Infecția cu tetanos afectează în principal ceafa și abdomenul. Boala poate provoca și probleme respiratorii, spasme musculare severe, convulsii și paralizie. Recuperarea completă poate dura luni de zile. Dacă este lăsat netratat, tetanosul poate fi o boală mortală.

Tetanosul diferă de alte boli prevenibile prin vaccinare fiindcă nu se răspândește prin contactul cu o persoană infectată. Bacteriile care provoacă boala se găsesc cel mai frecvent în pământ, praf și bălegar – și pătrund în organism prin leziuni ale pielii, de obicei răni produse de tăieturi sau înțepături.

Pertussis, cunoscută de obicei sub denumirea de „tuse convulsivă”, este o boală respiratorie foarte contagioasă. De obicei, persoanele infectate răspândesc boala prin tuse sau strănut, când se află la mică distanță de alte persoane, care inhalează astfel bacteria ce provoacă pertussis.

Pertussis poate provoca accese de tuse severe, vomă și grave tulburări de somn. Se poate solda cu scădere în greutate, incontinență urinară, fracturi ale coastelor și leșin provocat de tusea violentă.

Oricine riscă să se îmbolnăvească de pertussis, dar boala îmbracă formele cele mai severe la bebeluși, în special în primele luni de viață, înainte de administrarea vaccinului anti-pertussis. Aproximativ jumătate din copiii cu vârsta sub 1 an, care fac această boală, trebuie să fie spitalizați. Dintre bebelușii spitalizați cu pertussis, 1 din 4 face pneumonie, 1 sau 2 din 100 fac convulsii și 1 sau 2 din 100 mor.

Până la 5 din 100 de preadolescenți, adolescenți și adulți cu pertussis sunt spitalizați. Dintre acești pacienți, până la 2 din 100 sunt diagnosticați cu pneumonie.

Acest articol face parte din campania „Pe tot parcursul vieții, vaccinarea salvează vieți”, inițiată de către Asociația Pro Imunizare. Campania își propune să informeze și să educe în ce privește imunizarea prin vaccinare.

Te-ar mai putea interesa