Bunele maniere la masă, pentru copii

Iulia Mirică
bunele maniere la masa

Este un copil de 15 luni prea mic pentru a înțelege bunele maniere la masă?

Deși poate fi o pacoste uneori, joaca cu mâncarea este o etapă normală și destul de sănătoasă în dezvoltarea unui copil. Mai mult, faptul că cei mici îți tratează mâncarea ca pe jucăria lor preferată este considerat a fi o piatră de hotar pentru dezvoltare. La aproximativ un an, bebelușii se distrează mâncând, prin folosirea noilor aptitudini învățate, adică abilitatea de a-și folosi degetul mare și arătătorul pentru a ridica bucăți mici de mâncare. Însă când e momentul să-i înveți bunele maniere la masă?

Copiilor le place să arunce mâncarea din două motive: se bucură să privească lucrurile cum cad din mână și privirile îngrijorate ale persoanelor din jurul lor. Este parte a percepției infantile asupra distracției cu mâncare. Cu toate acestea, nu ar trebui să te resemnezi în ceea ce privește curățenia. Poți să îi încurajezi să facă mai puțină mizerie, învățându-i deja bunele maniere la masă. Iată care sunt acestea!

Oferă-le câte un dumicat

Umple farfuria cu bucăți de fructe, legume sau alte bucățele de mâncare și stai lângă cel mic. Oferă-i câte puțin. Atunci când cel mic termină de mâncat, oferă-i altă bucățică.

Râsul, invitație la dezordine

Bebelușii sunt clovni înnăscuți, iar acest lucru este valabil mai ales la masă. Dacă râzi când cel mic face mizerie, îl vei încuraja să mai facă asta. În cazul în care bebelușul are frați mai mari, aceștia se vor distra și vor încuraja dezordinea celor mici, deoarece nu trebuie să strângă ei mizeria. Poți să-i lași să se bucure de această perioadă trecătoare sau să rogi audiența să te ajute la curățenie.

Controlează mizeria

În cazul în care ora mesei începe să fie haotică, sfârșește masa și mizeria. Poți permite mizeria de pe măsuța celui mic, dar descurajeaz-o pe cea de pe jos și căderile intenționate după terminarea mesei. Odată ce copilul înțelege efectul acțiunilor sare, mâncarea va rămâne unde trebuie – pe farfurie.

Folosește ustensile pentru a-i distrage atenția

S-ar putea ca cel mic să-și folosească brațele ca o moară de vânt atunci când este ora mesei, provocând zborul alimentelor peste tot. Soluția? Îi poți pune câte o linguriță de plastic în fiecare mână, cât timp tu îl hrănești cu a treia linguriță. Poți, de asemenea, pune jucării cu ventuze pe tava de mâncare și să-l lași să se joace, cât timp îl hrănești. Există, bineînțeles, și vechiul truc cu avionul care vine cu mâncare și trebuie să aterizeze în condiții de siguranță în gura celui mic, cât el se distrează.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa