Defectele de vorbire la copii

TOTUL DESPRE MAME

Vorbirea începe să se dezvolte din stadiul de bebeluș, odată cu producerea primelor sunete și pentru majoritatea copiilor, primele lor cuvinte sunt alcătuite din sunete simple. Treptat însă, copiii își îmbunătățesc tehnica vorbirii, formându-și astfel limbajul. Cu toate acestea, aproape 20% dintre copiii preșcolari și 5% dintre cei de vârstă școlară pot prezenta defecte de vorbire sau de limbaj.

În emisiunea de azi discutăm despre cele mai frecvente defectele de vorbire și cum îi ajutăm pe cei mici să le depășească, împreună cu psihoterapeutul Ruxandra Dumitru.

Fiecare copil are rimtul propriu de dezvoltare a vorbirii. Până la 1 an apare gânguritul și lalațiunea (ma-ma-ma, pa-pa-pa). După vârsta de 1 an începe etapa holofrazelor (buf – când cade copilul etc). La 2-3 ani copilul reacționează la numele propriu, numește acțiunile de care are nevoie, își verbalizează nevoile. De la 3-4 ani gradul de inteligibilitate este ridicat, poate verbaliza si se poate face înțeles. În perioada preșcolară – 4-5 ani – copiii prezinta un vocabular mediu de aproximativ 150 de cuvinte și prezintă un interes clar pentru anumite aspecte ale vieții cotidiene. De la 5 ani pronunția ar trebui să aibă multă claritate.

 

Cele mai frecvente defecte de vorbire

 

Cele mai întâlnite defecte de limbaj la copii sunt: dislalia – tulburarea de pronunție pe care o indenficăm prin articularea defectuoasă a unor sunete. Cele mai frecvente forme de dislalia sunt: sigmatism (copiii peltici) și rotacism (copiii rârâiți). Retardul verbal – copilul își achiziționează mai greu limbajul oral. Copilul preferă să răspundă nu prin cuvinte ci acțional. Cu cât intervenția logopedului este mai rapidă cu atât există șansa de a prinde perioada optimă de dezvoltare a limbajului copilului și de a remedia posibilele defecte. Balbismul sau bâlbâiala. Cea mai răspindită formă de bâlbâiala este cea primară, neconștientizată (se poate remedia de la sine, cu multă răbdare și empatie din partea părinților).

 

Cum se pot preveni defectele de vorbire 

Ce trebuie să facem pentru a preveni defectele de limbaj ale copiilor? Să vorbim cât mai mult și cât mai corect. Să-i corectăm prin redarea modelului verbal corect fără a-i frustra.

Primul pas pe care trebuie să-l facă un părinte atunci când observă defecte de vorbire la copiii lor este să meargă la un cabinet de logopedie pentru copii, pentru evaluare. Doar împreună cu un logoped, părintele poate susține exercițiile și tot ce trebuie făcut pentru a înlătura cât mai repede orice defect de vorbire existent.

Dacă vreți să știți mai multe despre ce se întâmplă în cabinetul unui logoped pentru copii, puteți citi un interviu despre cele mai frecvente tulburări de limbaj ale copiilor.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa