5 recomandări de cărți pentru copii

La categoria cărți pentru copii aș avea nevoie de câteva pagini bune ca să le descriu pe cele mai interesante, educative, frumos ilustrate și iubite de copiii mei.

Le citesc copiilor încă de când s-au născut. Când erau bebeluși, le citeam povești relativ scurte chiar dacă nu înțelegeau nimic și nu puteau urmări firul acțiunii, le citeam pentru a se obișnuit cu vocea mea citind, pentru a deprinde acest obicei, pentru a forma o rutină și pentru că mi se părea extrem de important să le vorbesc tot timpul. Când aveau 6-7 luni am început să le cumpăr cărți cu imagini și pierdeam ore întregi arătându-le animale, flori sau diverse obiecte. Despre fiecare în parte făceam o poveste. De pe la un an am început să le citesc sistematic înainte de culcare și acum este cu adevărat o rutină. Sunt cărți pe care le-am citit de câteva sute de ori, cărți pe care eu le consider foarte frumoase și pe care le-au auzit cel mult de 3 ori căci lor nu li se par interesante. Le-am citit, în funcție de vârsta pe care o aveau povești nemuritoare, basme internaționale, povești cu animale, poezii și ghicitori. De pe la cinci ani, fiului meu cel mare am început să-i citesc cărți lungi, împărțite pe capitole pentru a începe să-l obișnuiesc cu cititul romanelor de mai târziu. Recunosc că nu prea mă văd pe mine citind, căci efectiv nu mai am timp să fac asta în fața lor, însă este ceva la care trebuie să lucrez, este pe lista de schimbări pentru acest an. Eu, la rândul meu am citit toată copilăria și adolescența, citesc și cum în drum spre job, însă ei nu sunt cu mine să mă vadă. Și poate una dintre cele mai mari dorințe ale mele ar fi ca ei să moștenească plăcerea cititului.

Iată cu ce cărți am pornit noi la drum și care sunt cele mai importante cinci recomandări de cărți din familia noastră:

Pagina 2 din 5

2. Dorința iepurașului

http://www.elefant.ro/carti/carte/carti-pentru-copii/povesti-si-povestiri/dorinta-iepurasului-231883.html

Dorința iepurașului face parte tot dintr-o colecție de 4 cărți, următoarele trei sunt: Bulgăraș de primăvară, Cadou de ziua ta și Ce-ți aduci aminte.

Eu îmi aduc aminte că atunci când băiețelul meu cel mic avea un an și câteva luni, nu putea să se culce seara fără să-i citesc înainte una dintre aceste cărți. Le-am citit de un milion de ori și recunosc că și acum mai sunt seri când ni se face dor de aceste cărți și le recitim căci aceste povești despre prietenia dintre un arici și un iepuraș, cea mai frumoasă și neîntinată prietenie dintre „o vietate de zi și o vietate de noapte”, nu au vârstă. Ilustrațiile sunt grozave, iar descrierea, jocurile de cuvinte, metaforele și caracterizările sunt pe cât de simple și pe înțelesul copiilor, pe atât de picturale. Am în minte o singură frază care spune tot: „Pe când ariciul amușina după melci sub razele argintii ale lunii dolofane, se gândea ce cadou să-i facă iepurașului”.

Pagina 2 din 5
DISTRIBUIȚI
Intră în conversație ()