“Când o să devii mamă, o să înțelegi”

“Când o să devii mamă o să înțelegi” De câte ori am auzit aceste cuvinte, și într-adevăr, până nu ajungi sa devii mamă, nu ai cum înțelege tot ce trăiește și simte o mamă.

De când am devenit mamă eu, am înțeles că te naști literalmente a doua oară. Cred ca noi mamele, suntem o alta specie, altceva decât ființe umane. Ar trebui sa existe femei, bărbați și MAME. Pentru că organismele noastre, creierul nostru nu mai funcționează ca înainte, când eram doar femeie.

Filozofii numesc acest moment “experiența transformativă” , alte experiențe de acest gen sunt dobândirea auzului sau plecarea la război.
Creierul nostru se transforma ca să funcționeze in mom-mode. Explozia de hormoni, momentul nașterii, primul an de viața al copilului, crează o noua persoana, și nu ma refer la cea a bebelușului.

Eu am descoperit imediat după ce l-am născut pe fiul meu, că încep o alta viața.

Când o să devii mamă o să înțelegi

De când am devenit mama am descoperit că:

1. Dumnezeu îți da puterea necesară ca să reziști, să rămâi vie, și cel mai miraculos, să uiți durerea unui travaliu de 35 de ore.
2. Nopțile nedormite nu sunt atât de strașnice ca cele dinaintea maternității, când credeam că a doua zi nu o sa pot măcar să-l țin in brațe, de undeva căpătam energie pentru întreaga zi, și așa in fiecare zi.
3. Frica. Am recunoscut în sfârșit cât îmi este de frică. Am înțeles-o pe mama când vedea totul în jurul meu potențial pericol. Frica pentru el stă la cârma maternității, în rând cu multă dragoste și responsabilitate.
4. Răbdarea. De câtă răbdare are nevoie o mama. Să schimbi scutecul pe care abia i l-ai pus, să strângi de pe jos mancarica pe care abia i-ai gătit-o, să speli hăinuța, care abia s-a uscat.
5. Îți vezi părinții prin totalmente alți ochi. I-am mulțumim mamei și i-am zis ca o iubesc cu atâta ardoare, de parca prima oară am văzut-o, de parca M-am născut eu.
6. Retrăiești Copilăria ta. Noi creștem și uitam multe detalii din copilărie, pe care mai apoi, când devenim părinți le simțim din nou vii și prezente. Îți aduci aminte de jucării, jocuri, culoarea primei biciclete, hăinuțe și felul cum îți prindea mama parul. Ce cadou frumos!
7. Chiar și când dormi, instinctul mater rămâne alert. Noi nici când dormim nu încetam să ne protejam instinctiv puii.
8. Când ne uitam în oglinda, mă uit la el, nu la mine.
9. Îmi respect corpul, a dat naștere și hraneste un pui de om. E mai valoros decât ce îi ceream eu, abdomen plat și picioare drepte.
10. Am înțeles ca Nicodata nu o sa mai fiu  cea dinaintea Lui, dinaintea Maternității.

Și nu uitați! Pe 16 și 17 martie 2019, Alfie Kohn pentru a patra oară în România pentru a susține o nouă serie de conferințe, în București și Cluj. Conferința ”De la pedepse si recompense la cooperare și colaborare” este organizată de TOTUL DESPRE MAME cu sprijinul Transylvania College și Asociația pentru Comunicare Nonviolentă. Detalii AICI.

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație ()