Când se închid școlile prin alte țări? În Elveția la -29 grade copiii merg liniștiți la școală

Cristina Călin, redactor
se închid școlile

Disputa legată de normalitatea închiderii școlilor și grădinițelor a scos la iveală și comparațiile între ”la noi” și ”la alții”. Am auzit că în unele țări s-ar închide școlile când sunt doar 3 centrimetri de zăpadă sau că în altele copiii stau cu orele afară în ger. Care-i adevărul? Suntem noi mai cu stea în frunte și ne baricadăm copiii în casă de frica gerului sau așa este trendul?

Cum am prieteni plecați prin toată lumea asta mare, i-am luat la întrebări: ”ia spune-mi și mie, la voi acolo se închid școlile și grădinițele iarna?” Să vedem ce răspunsuri am primit:

Nicoleta, Odelzhausen, Germania

„Nu am auzit să se închidă școlile și grădinițele. Aici unde stau eu există, de exemplu, conceptul de ‘waldkindergarten’ – importat din țările nordice, dar se bucură de foarte mare succes. E o grădiniță mobilă – într-o Caravană, în pădure, iar copiii intră înăuntru doar când temperatura de afară scade sub 0 grade. În rest toate activitățile normale de gradiniță au loc afară, inclusiv mic-dejun, prânz, lectii, etc.”

Adina, Berlin, Germania

„În Germania se închid școlile doar la temperaturi sub -20 și dacă există riscul să pice sistemul de încălzire, nu dacă e zăpada mare. Ultima oară s-a întâmplat acum 4 ani pentru o zi când au fost fix -20 grade”.

Roxana, Stuttgart, Germania

„La noi nu se închid școlile nici dacă sunt nămeți mari. Singurele situații sunt atunci când clădirea poate fi în pericol sau este incendiu. În rest, copiii merg la școală”.

Adrian, Bruxelles, Belgia

Aici nu s-a întâmplat niciodată, dar nici nu ninge ca în România și nici nu e așa frig. În general, sunt între 5 și 10 grade iarna.

Alina, Ostia, Italia

Noi locuim la Ostia, o localitate din Roma. Aici nu ninge. E doar frig și scolile sunt deschise. Azi a fost prima zi de școală. În localitățile unde a nins au fost școli închise, dar unde sunt drumuri înzăpezite, în localități izolate.

Roxana, Sheffield, Marea Britanie

Aici nu s-au închis niciodată. Dacă se întâmplă să ningă mai mult, primim SMS de la școală că avem voie să întârziem fără să fim penalizați. Traficul este foarte greu când ninge, dar școlile și grădinițele funcționează. S-a mai întâmplat să ne dea voie să-i luăm la 3 de la școală să nu ne prindă noaptea pe drum.

Andreea, Stafa, Elveția

La noi ninge și e frig, au fost -29 grade în zona franceză săptămâna trecută. Azi au început scolile normal, ca de obicei. Aici e diferit. Copiii în pauza mare TREBUIE să iasă afară. Sunt toți în curtea școlii, indiferent dacă plouă sau ninge. Oricum e zăpadă, și e frig, dar nu a fost niciodată o problemă. Nu am auzit de 6 ani de când sunt aici să se închidă școlile că e frig sau zăpadă. Și gustarea din timpul pauzei mari se mănâncă afară, în curtea școlii. Săptămâna viitoare e programată o plimbare în pădure cu clasa. Poate să plouă cu găleata copii se duc la plimbare în pădure echipați de ploaie.

Elena, Elveția

”Să fiu sinceră de când sunt aici (4 ani), nu am auzit de așa ceva. Zăpada nu a pus niciodată probleme autorităților. Dar nici nu a fost ca la noi, ninge mai puțin aici. Plus de asta, în noiembrie, se pun parazapezi. Nu știu , sunt mult mai organizați decât la noi”.

Vicky, Irlanda

„Se închid și aici școlile și grădinițele, pentru că zăpadă nu prea este în Irlanda. Dacă ar ninge chiar și foarte puțin, se închid. Nici nu există cauciucuri de iarna aici”.

Dana, Copenhaga, Danemarca

„Aici nu e chiar așa de frig. Nu am auzit vreodată să se închidă școlile din acest motiv în cele 5 ierni de când sunt aici”.

Nicoleta, Norvegia

„Eu locuiesc în Norvegia, unde sunt ierni adevarate. E adevarat, când ninge foarte mult se dă un pic peste cap traficul, dar chiar și la -15 -16 oamenii merg la muncă, iar copiii la școală sau grădiniță. Au fost și temperaturi de peste -20 și a fost totul în regulă. Totul funcționează normal. Doar în caz de zapadă foarte, foarte multă apare un pic de haos. Copiii dorm afară în cărucior până la -12 grade”.

Adriana, Viena, Austria

„De școli închise nu am auzit până acum. Oricum la câte zile libere au școlile pe aici, să se mai închidă și din cauza zăpezii, ar iesi părinții în stradă”.

Cristina, Praga, Cehia

„Sigur nu, la noi nu-i chiar așa frig. A nins cam mult pe la Liberec, a cam complicat transportul, dar cam atât, nu s-au închis școlile și grădinițele”.

Thomas, Franța

„Nu am auzit niciodată să se închidă școlile sau grădinițele la noi din cauza iernii”.

Statele Unite ale Americii

Din presa de acolo, înțeleg că fiecare școală ia decizia dacă închide sau nu școala. Citez din site-ul cbs.com, secțiunea Chicago, care citează Departamentul de Învățământ al orașului: ”Suntem foarte atenți la prognoză, dar mâine credem că școlile vor fi deschise. Noi depunem toate eforturile ca școlile să fie pregătite pentru o zi de succes.” Mai departe, publicația precizează: ”Situația este diferită pentru mai multe școli din suburbii, care au anunțat că vor fi închise. Se așteaptă temperaturi sub 0 grade și rafale de vânt”

De pe site-ul Administrației Școlilor din Minneapolis aflăm că: ”Suspendarea cursurilor este o decizie dificilă care afectează personalul, elevii și familiile acestora. Unii dintre elevi se bazează pe micul dejun și prânzul servit la școală. Suspendarea cursurilor îi poate pune în dificultate pe părinți pentru că aceștia nu au cine să lase copiii. De aceea, închiderea școlilor va fi o excepție și vom face tot posibilul să nu ajungem la această măsură.”

Canada

Aici există și o serie de proceduri privind închiderea școlilor, iar decizia îi revine directorului instituției de învățământ sau consiliului profesoral. Când poate suspenda cursurile? Atunci când temperaturile scad sub -40 de grade Celsius sau sub -35 în unele zone. Înainte de a lua decizia de a închide complet școala, mai poate decide ca elevii să vină la școală de la ora 10 în loc de 8, să suspende cursurile doar pentru elevii de la clasele mici. De asemenea, se poate lua decizia ca frecvența să fie opțională fără repercursiuni asupra elevilor. Se ține cont și de starea drumurilor. Pe lângă temperaturi și poleiul poate constitui un motiv de măsuri de închidere totală sau parțială a școlii.

Francisca, Toronto

Școlile nu se închid foarte des în Toronto, decât poate in situatii de cine știe ce condiții extreme de vreme.  Ce se întâmpla des însă e ca anulează school bus-urile pe motive de siguranță, în special când e freezing rain. Din cauza zăpezii doar nu se închid școlile în niciun caz atât de ușor, în primul rând pentru ca zăpada nu rezistă deloc pe străzi. Este curățată foarte repede de pe arterele principale sau autostradă. Primaria nu curăță zăpada din fața caselor sau blocurilor, aceștia și-o curăță singuri. Am uitat să menționez că atunci când anulează school bus-urile, dar nu și școlile, rămâne în sarcina părinților să-și aducă copiii la școală.

Traian, Montreal

Din cauza gerului nu se închid niciodată școlile, chiar dacă sunt -35 grade. Singurele condiții pentru închidere sunt: penele de electricitate (din cauza intemperiilor) și dacă ninge din timpul nopții și s-au pus minimum 25-30 cm de zăpadă, iar dacă ninge în continuare utilajele de deszăpezire nu intervin. Despre închiderea școlilor lumea află de la radio / tv / internet. Într-un an calendaristic există prevăzute 2 zile care pot fi pierdute din cauza închiderii școlilor și care nu se recuperează. Pentru restul se fac recuperări.

Rusia, Siberia

Dintr-un articol din The Telegraph aflăm că aici se închid școlile doar dacă temperatura scade sub -30 de grade Celsius. În rest, se duc la cursuri și se joacă pe-afară chiar și când sunt -40de grade.

Concluzia: acolo unde oamenii sunt obișnuiți cu iernile mai grele, cum suntem și noi, toate se desfășoară normal, indiferent de cantitatea de zăpadă sau de temperaturi. Autoritățile iau măsuri astfel încât lucrurile să se desfășoare firesc, iar copiii să meargă la grădinițe și școli, iar părinții lor la serviciu.

Cum îmbrăcăm copilul iarna pentru a fi în siguranță în scaunul de mașină

Belgia, Franța, Canada – la grădiniță și la școală, copiii ies afară zilnic, cu mici excepții 

Când e cu adevărat periculos să scoți un bebeluș afară?

Cum să-ți protejezi copilul de frig când îl scoți afară

Hai să nu ne mai temem de joaca în frig!

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa