Vocea ta. Călătoriile cu un nou născut

Ramona Dinescu
calatoria cu un nou nascut

A călători cu un nou născut este o situație de care multe mame se feresc și optează să facă asta când e neapărat necesar. Dacă țineți cont de câteva sfaturi, totul va fi bine.

Pentru că primul meu copil s-a născut la începutul verii, am simțit nevoia să ies cu el cât mai mult și chiar am încercat să-mi construiesc planurile de activități aproape la fel ca înainte. Astfel, când avea doar 3 săptămâni, am plecat cu el în vizită la bunici, la 150 de kilometri distanță de București cu gândul de a rămâne peste noapte acolo. Din păcate, neavând experiență, nu ne-am dat seama că cel mic avea nevoie de supliment de hrană pentru că a stat toată ziua în aer liber și, pentru că plângea mai mult decât de obicei, am decis să ne întoarcem în aceeași zi în București. Dar nu ne-am descurajat. Două săptămâni mai târziu am plecat cu el la ceilalți bunici, drum de aproape 4 ore cu mașina. Acolo, totul a decurs aproape normal. Doar la întoarcere am simțit că bebe era puțin mai iritat, timp de 2 zile, până s-a reacomodat cu casa lui, lucru care am înțeles că se întâmplă adesea.

Această ultimă experiență ne-a dat și mai mult curaj și, la numai 7 săptămâni, am plecat în prima vacanță în 3, o săptămână la mare. A fost absolut extraordinar. Bebe a dormit ore întregi pe plajă, a mâncat pe săturate și avea un cu totul alt tonus. Noi aveam mai multa treabă ca într-o vacanță obișnuită, dar când am tras linie, la final, ne-am dat seama că ne-am simțit foarte bine împreună și astfel am repetat experiența două săptămâni mai târziu. Până la 3 luni, copilul nostru a fost foarte plimbat și a bifat două vacanțe la mare. Pentru toate aceste deplasări am avut acceptul și chiar încurajarea medicului pediatru.

Cu cel de-al doilea copil nu am mai fost atât de plimbăreți, poate și din cauză că s-a născut iarna și vremea nu prea ne îmbia la călătorii.

Privind în urmă îmi dau seama că este foarte bine să călătorești cu bebelușul, marele avantaj fiind acela că îl obișnuiești cu drumurile. Totul este să ții cont de anumite sfaturi legate de transport.

A călători cu mașina este cel mai simplu

Când ai un copil mic, mașina este mijlocul ideal de transport, deoarece îți permite să iei cu tine jumătate din lucrurile de acasă, astfel încât să-ți asiguri un minim confort acolo unde mergi. Noi am plecat cu cădiță gonflabilă, cu sterilizator, cu pătuț, cărucior și multe alte lucruri și accesorii pentru bebe. Geanta noastră, a părinților era un mic bagaj de mână pe care l-am strecurat undeva la picioare, căci restul mașinii era plină doar pentru lucrurile copilului. Iar acest bagaj îl aveam cam în aceste dimensiuni, indiferent dacă plecam pentru o săptămână sau pentru 3 zile. Am plecat inclusiv cu aparatul de gătit la aburi într-una dintre vacanțe, deoarece copilul al doilea tocmai începuse diversificarea și nu voiam să renunț la piureurile de legume.

Ceea ce este de reținut la transportul cu mașina în cazul unui nou născut este faptul că până pe la 3 luni, dacă nu și mai mult, el nu ar trebui să stea mai mult de o oră în scoică ca să nu-și forțeze coloana.

Apoi, trebuie să te gândești că cel mic are nevoie să fie hrănit, iar asta înseamnă opriri în timpul orelor de masă.

Aerul condiționat trebuie setat să bată la picioare sau în parbriz, iar copilul nu trebuie înfofolit. Trebuie să fie îmbrăcat ca și tine.

A călători cu avionul este o provocare

Dacă sunteți nevoiți să călătoriți cu avionul, atunci trebuie să fiți atenți la mai multe aspecte:

– Alegeți din timp cele mai bune locuri: de preferat sunt locurile din față ca să te poți îmbarca repede și ca să ai spațiu suficient pentru a te ridica dacă ești nevoie să te plimbi cu copilul ca să-l liniștești. Dacă nu sunt toate locurile vândute, de obicei, operatorii aerieni vor lăsa locul de lângă tine liber. Totul e să-i anunți că vei călători cu un nou născut.

– Chiar înainte de îmbarcare, hrănește-l și asigură-te că a scos tot aerul. În timpul zborului, dacă mai are nevoie de hrană, oferă-i mese mici și dese și de fiecare dată scoate-i tot aerul înghițit.

Alte mijloace de transport, precum trenul, nu prea se pretează în cazul unei călătorii cu un nou născut. Este destul de dificil și incomod să călătorești cu trenul cu un bebeluș atât de mic, mai ales în România, unde poți risca să fie foarte frig sau foarte cald în compartiment, sau ca trenul să aibă o întârziere de cțteva ore. Cu un copil mic care nu se simte bine și 10 minute par o eternitate, darămite o oră.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa